Korstdeeg maken is niet moeilijk, als je wat trucs toepast lukt het altijd. Zorg ervoor dat de boter en het water ijskoud zijn, het deeg mag namelijk niet te warm worden. Leg het na het maken altijd minstens een uur in de koelkast. Langer mag ook, je kunt het ook een dag van tevoren al maken. Laat het voor het uitrollen eerst op temperatuur komen (± 15 minuten), dan rolt het makkelijker uit zonder dat het scheurt. Zet het deeg - als je tijd hebt - voor het voorbakken nog even in de vriezer of koelkast: het krimpt dan minder tijdens het bakken.
Tip: Laat vooral de geraspte limoenschil in deze hartige taart niet weg!
Hartige taart met zalm, dille en aardappel
Korstdeeg:
- 250 gram bloem
- snuf zout
- 125 gram koude roomboter, in blokjes
- 1 eidooier
- 2 - 4 eetlepels ijswater*
Vulling:
- 4 middelgrote aardappels, geschild
- 200 gram gerookte zalm, in stukjes
- 250 ml slagroom
- 2 eetlepels crème fraiche
- 2 grote eieren
- 1½ - 2 eetlepels verse dille, fijngesneden
- geraspte schil van 1 limoen
- zout, versgemalen peper
- ronde lage taartvorm, 24 cm Ø, ingevet
- bakpapier of aluminiumfolie
- steunvulling (gedroogde bonen of keramische bakbonen)
- takjes verse dille voor de garnering
Deeg uit de foodprocessor op een werkplek storten, kort kneden en tegelijkertijd tot een bal vormen, plat drukken en verpakt in plastic folie minstens 1 uur in de koelkast leggen.
Kook de aardappel in ± 15 minuten bijna gaar, laat een beetje afkoelen in snijd in plakjes.
Haal het deeg uit de koelkast en laat het in ± 15 minuten wat zachter worden. Vervolgens deeg op een licht bebloemde werkplek dun uitrollen, een paar cm groter dan de vorm zodat je een opstaand randje kunt maken. In vieren vouwen of over een deegroller hangen en in ingevette bakvorm uitvouwen. Snij het randje mooi bij. Prik de deegbodem met een vork in. Zet de vorm 15 - 30 minuten in de vriezer of koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 190 ºC.
Leg het bakpapier of aluminiumfolie op de deegbodem en doe daar de steunvulling op. Bodem in het midden van de oven 10 minuten bakken. Steunvulling en bakpapier/aluminiumfolie verwijderen en bodem nog 5 minuten bakken.
Maak intussen de vulling: klop de slagroom, crème fraiche, eieren, dille, geraspte limoenschil, zout en versgemalen peper los.
Verdeel de helft van de aardappelplakjes over de voorgebakken deegbodem.
Verdeel er de helft van de zalm over.
Schenk er de helft van het roommengsel over.
Bedek met de resterende aardappelplakjes en zalm.
Schenk er als laatste de rest van het roommengsel over.
Bak de taart in het midden van de oven in ± 25 minuten gaar. Laat 10 minuten staan voor het aansnijden. Garneer met takjes verse dille en serveer.
Bron: aangepast recept uit GoodFood
ziet er weer heerlijk uit Arden.
BeantwoordenVerwijderenik denk dta ik ook dit recept binnenkort eens ga proberen.
bedankt,
Mmmmm ... ik ben gek op hartige taart!
BeantwoordenVerwijderenHallo,
BeantwoordenVerwijderenwat is eigenlijk het verschil tussen room en creme fraiche?
Ziet er prachtig en heerlijk uit, en zoals je het uitlegt ook voor Dummies (zoals ik) te maken!
BeantwoordenVerwijderenHad bijna nog mee kunnen doen voor de oranje uitdaging.....
Heerlijk recept. Ik ga de taart nu voor de tweede keer maken!
BeantwoordenVerwijderenJa, ziet er allemaal lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenLeuke blog, misschien wil je wel een linkje op
http://taart-bestellen.blogspot.com/
Leuk toch?
Heb dit vandaag gemaakt met een paar aanpassingen. Ik hou niet zo van dille dus kruidenkaas er doorheen gedaan. Het was heerlijk!
BeantwoordenVerwijderen