Een makkelijk te maken brood dat ook heel geschikt is voor beginners. Het deeg plakt namelijk niet en is makkelijk te verwerken.
Ik heb het brood in een groot bakblik van 30 x 11,5 x 9 cm gebakken. Wil je een kleiner of groter brood bakken en/of heb je een andere maat bakvorm dan kun je met behulp van de bakkersformule van dit brood alles omrekenen.
De formule van dit brood:
43,1% volkorenmeel / 56,9% tarwebloem / 8,6% pompoenpitten / 1,7% donker gerstemoutmeel / 1,2% instant gist / 62% water / 6,9% zonnebloemolie / 1,7% zout.
Op de website van Bakkerij Rémon staat een handige rekenmachine om een recept uit te rekenen vanaf een formule.
In mijn boeken Brood uit eigen oven en Brood 2 uit eigen oven staat uitgebreid beschreven hoe je met de bakkersformule kunt rekenen. Aan de hand van voorbeelden leg ik het je uit. Mijn boeken zijn in iedere boekwinkel te koop/te bestellen en online o.a. bij Bol te bestellen (zie de links naar mijn boeken bij Bol in de rechterkolom).
- 250 gram volkorenmeel
- 330 gram tarwebloem
- 50 gram pompoenpitten + om te bestrooien
- 10 gram donker gerstemoutmeel *
- 7 gram instant gist
- 360 gram water, 20 - 25 °C
- 40 gram zonnebloemolie
- 10 gram zout
- broodbus van 30 x 11,5 x 9 cm, ingevet
Deeg kneden in standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe alle ingrediënten in de kom. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten tot dubbel volume rijzen.
Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en vorm het tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 20 minuten rusten.
Vorm er vervolgens een busbrood van, klik hier voor een filmpje of hier voor een fotoserie. Maak de bovenkant van het deeg nat en strooi er pompoenpitten over. Leg het deeg in de bakvorm en druk de pompoenpitten aan.
Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 ºC (boven-/onderwarmte). Verwarm een braadslede of klein bakje mee om stoom mee te maken.
Bakken:. Zet het bakblik op een rooster of bakplaat in de oven. Giet ± 1 dl water in de braadslede/bakje. Sluit direct de ovendeur. Bak het brood 20 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Haal de braadslede/bakje uit de oven als er nog water in zit. Dek als het brood of de pompoenpitten te donker dreigen te worden het brood af met een velletje aluminiumfolie. Bak in nog 20 minuten gaar en bruin (totale baktijd 40 minuten). Stort het brood direct uit het bakblik op een rooster en laat het volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.
Hoi,
BeantwoordenVerwijderenook deze heb ik gemaakt en wederom een succes!
Staat er op je blog ook een recept voor een goed maisbrood? Ik heb gezocht maar kan het niet vinden.
Vandaag heb ik er een gemaakt volgens een recept van iemand van het internet maar die is in de kliko beland.
Groetjes,
Willy
Van maismeel alleen kan je geen "gewoon" brood bakken, het bevat namelijk geen gluten. Je kunt een klein gedeelte van de tarwebloem vervangen door maismeel, zoals bijv. in het meergranenbrood.
BeantwoordenVerwijderenNa dit brood een paar keer (met succes, ik kreeg de kans niet om het in te vriezen...) gebakken te hebben, heb ik er vandaag een keertje mijn 'zondagse broodjes' van gebakken.
BeantwoordenVerwijderenEn daar leent dit recept zich uitstekend voor!
2e rijs met een bak water in de oven zoals de andere bolletjes en in 25 minuten afbakken op 200º.
Smullen!
Vandaag voor het eerst een brood in de oven gebakken ipv de bakmachine. En dit recept gebruikt. t Was perfect, leuker om te maken, lekker, handiger qua vorm maar vooral ook veel luchter! Dank voor al je recepten. (ik kwam hier terecht via de site van Teunie Luijk)
BeantwoordenVerwijderenIk weet wel dat mijn broodbakmachine de deur uitgaat en er een kitchenaid voor in de plek komt. Dit is super !
Jacoline: goed te horen :-). Misschien nog een tip: geen KitchenAid maar een Bear Teddy Varimixer (heeft dezelfde mogelijkheden als de KitchenAid). Wel weer iets duurder, maar zeker beter dan de KitchenAid.
BeantwoordenVerwijderenIk begrijp niet waarom er geen suiker in dit brood gebruikt wordt.
BeantwoordenVerwijderenIk dacht dat voor goed reizen altijd gist en suiker nodig was.
Hartelijke groeten,
Ad
Ad: nee hoor je hoeft geen suiker toe te voegen. Zie ook je e-mail met antwoord op je vraag.
BeantwoordenVerwijderenHallo Levine, ik heb dit brood nu een paar keer gebakken en vind het erg lekker. Vooral de kinderen vinden het lekkerder dan het brood uit de winkel.
BeantwoordenVerwijderenNu heb ik wel steeds vlak onder de korst luchtgaten zitten, waardoor tijdens het snijden het brood niet heel meer blijft..
Heb jij enig idee hoe dit kan?
Hallo Levine,
BeantwoordenVerwijderenik ben sinds kort in het bezit van een Kitchen aid machine heavy duty.
De broodmachine werkt niet meer na 14 jaar trouwe dienst.
Ik moet zeggen een brood uit de oven is meer een uitdaging geworden en met met mengen van de Kitchen aid krijg ik goede resultaten.
Vooral de zuurdesem broden die ik voorheen met de hand kneden.
Dit brood met pompoenpitten is goed gelukt.
I.p.v. moutpoeder heb ik een eetlepel appelstroop toegevoegd.
Wordt het brood ook donkerder van.
Niet zo donker als op de afbeelding maar ik durfde de eerste keer niet te veel van de appelstroop toe te voegen anders wordt het brood misschien te zoet.
Na het proeven merk je niet veel van de appelstroop de volgende keer eens proberen met 2 eetlepels toe te voegen.
Ik wil je bedanken voor de geweldige informatie die je geeft.
Mijn complimenten.
Dees
Dees, dank voor de complimenten :-) en goed te horen dat het brood goed gelukt is. Veel bakplezier!
BeantwoordenVerwijderenGisterenmiddag voor het eerst brood gemaakt buiten de bbm. En dit recept gemaakt (zonder de mout). Was heerlijk en zelfs vandaag nog lekker smeuïg. Nu bezig met een zonnepittenbrood.
BeantwoordenVerwijderenIk heb dit brood inmiddels vaak gebakken, blijft een favoriet. Bedankt Levine, voor het delen.
BeantwoordenVerwijderenHet brood was super geworden, als ik de pitten weg laat moet er dan meer meel in? Mijn man houd niet zo van pitten in het brood
BeantwoordenVerwijderen