Voor deze soep kan je allerlei soorten paddenstoelen gebruiken bijvoorbeeld shiitake, oesterzwammen, cantharellen, kastanjechampignons, grotchampignons, maar ook 'gewone' champignons. Net waar je trek in hebt (of je portemonnee toelaat).
De soep wordt extra lekker met zelf gemaakte kippenbouillon en verse tijmblaadjes.
Paddenstoelensoep
- 1 theelepel olijfolie
- 100 gram pancetta, in kleine blokjes (of spekreepjes)
- 575 gemengde paddenstoelen, in dunne schijfjes
- 1 grote sjalot, gesnipperd
- 1 theelepel verse tijmblaadjes
- 60 ml Marsala (slijter)
- 180 ml slagroom
- 1 liter kippenbouillon (liefst zelfgemaakt)
- zout en versgemalen peper
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Voeg de pancetta toe en bak op halfhoog vuur ± 5 minuten. Met een schuimspaan uit de pan scheppen en op een bord overdoen. Zet apart.
Voeg de paddenstoelen toe aan het achtergebleven vet in de pan. Bak ze ± 8 minuten totdat ze hun vocht hebben losgelaten en het verdampt is. Voeg de sjalot en de tijm toe en bak even mee. Voeg de Marsala toe en laat verdampen, schraap ondertussen de eventuele aanbaksels van de bodem los. Voeg de room toe en laat een paar minuten pruttelen tot de saus iets dikker wordt.
Pureer de helft van het mengsel met een staafmixer of in een foodprocessor. Doe weer terug in de pan bij de rest van het mengsel en voeg de pancetta en kippenbouillon toe. Goed door elkaar roeren en heet laten worden. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Bron: Food & Wine
Heerijk soepje. Maakte deze soep altijd al volgens eigen recept maar heb nu meer paddenstoelen gebruikt. Een gedeelte van de paddenstoelen met een staafmixer te lijf gegaan. Had nog een zoete ui liggen ipv sjalot, heb een scheut sherry gebruikt (goede) ipv Marsala. De rest van de paddenstoelen zachtjes gegaard, (shiitake en kastanjechampignons)en die dus in hele stukken toegevoegd. Vind het altijd leuk om een eigen recept dat zeer wordt gewaardeerd door tafelgenoten tóch even anders te doen ven nu dus via Levine's recept. Dankjewel.
BeantwoordenVerwijderen