Pagina's

18 januari 2008

Haverkoekjes met chocolade

Haverkoekjes met chocolade

Het recept voor deze koekjes komt uit het boek "More from Magnolia". Ik heb het aangepast, want eigenlijk worden er in deze koekjes peanut butter chips gebruikt. Helaas zijn die in Nederland niet te krijgen. Gelukkig zijn ze met chocolate chips net zo lekker! In plaats van chocolate chips kan je grof gehakte pure chocolade gebruiken.

Haverkoekjes met chocolade (± 40 stuks)
  • 140 gram patentbloem
  • ½ theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel kaneel
  • 170 gram zachte ongezouten roomboter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram suiker
  • 1 groot ei
  • 1½ theelepel vanille extract
  • 200 gram havermout (geen havervlokken)
  • 180 - 200 gram chocoladedruppels of grof gehakte pure chocolade
Verwarm de oven voor op 180 ÂșC (boven-/onderwarmte).

Meng de bloem met de baking soda, kaneel en zout in een kleine kom.

Mix (met handmixer) in een grote kom de boter met de suikers luchtig in ongeveer 2 minuten. Voeg het ei en het vanille extract toe. Mix een paar minuten zodat alles goed gemengd en luchtig is.

Voeg het bloemmengsel toe en mix totdat alles goed gemengd is. Roer er vervolgens met een lepel de havermout en chocolate chips door.

Schep balletjes deeg op de bakplaat. Het makkelijkst gaat dit met een kleine ijsbolletjestang. Dit deeg is stevig, je kunt ook met een lepel deegballetjes scheppen (ongeveer 21 gram) en die tot een rond balletje draaien. Laat wat ruimte tussen de koekjes, ze lopen iets uit tijdens het bakken.

Bak de koekjes in 11 – 13 minuten gaar en bruin. Laat ze 5 minuten op de bakplaat afkoelen en laat ze vervolgens helemaal afkoelen op een rooster. In een luchtdichte trommel blijven ze een week goed.

Meer koekjes uit More from Magnolia:
- Coconut Oatmeal Drop Cookies
- Toffee Pecan Drop Cookies

10 opmerkingen:

  1. Als ik nou wel peanut butter chips wil gebruiken moet ik dan gewoon de 180-200 gram chocoladedruppels vervangen of heb je nog iets gewijzigd aan het oorspronkelijke recept?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi,

    Ik heb ze ook gebakken en ze zijn inderdaad heerlijk. De lading voor mee te nemen naar de avondschool was in no time op. Nu vanavond nog een lading meenemen naar een latino bijeenkomst, daar zullen ze ook wel zo op zijn.
    Bedankt voor het recept.

    Yvette

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mw Kip :-): je kunt dezelfde hoeveelheid peanut butter chips gebruiken, 180 gram. Ik doe ook weleens half om half peanut butter/choc chips.

    Verder heb ik niets aan het recept veranderd.

    Succes met bakken!

    Yvette: hier werd de koekjestrommel ook weer gelijk geplunderd. O, zegt mijn dochter, ik neem er gelijk een aantal mee voor mijn collega's. Ook die worden regelmatig verwend met allerlei baksels, ze vragen er zelfs om "heb je weer wat van je moeders baksels meegenomen"?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik wil ook dit soort koekjes maken, maar ik dacht dat oats wel havervlokken waren? Wat is precies het verschil tussen vlokken en havermout? Groetjes, Cat

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Havervlokken zijn grover dan havermout (alhoewel je ook fijne havervlokken hebt).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. en moet je dat dan eerst laten wellen zoals op het pak staat, of kan je het zo meteen gebruiken (ik ben niet zo'n specialist op havergebied! ;-) )
    Leuke site trouwens!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nee, niet eerst laten wellen, als dat zou moeten had ik het wel in het recept gezet. Gewoon het recept volgen dus.

    Succes met bakken en bedankt voor de complimenten ;-).

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De laatste batch van deze koekjes liggen nu in de oven uit te puffen. Verslavend lekker! Dank voor dit recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. wat kan ik gebruiken ipv patentbloem dus zonder tarwe en blijft de hoeveelheid hetzelfde?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Je kunt speltbloem of speltmeel gebruiken, hoeveelheden blijven hetzelfde.

    BeantwoordenVerwijderen