Zo ben ik zelf begonnen met een terracotta onderschaal, bij een tuincentrum voor een paar euro te koop. Erop bakken gaat op zich prima, maar nadeel van zo'n schaal is de opstaande rand. Het is dan niet mogelijk het gerezen deeg er met een vloeiende beweging op te schuiven (met soms vervelende gevolgen). Stokbrood erop bakken is vanwege de ronde vorm en de opstaande rand al bijna onmogelijk.
Mijn volgende aanschaf was een ronde dunne pizzasteen. Bij (sommige) kookwinkels te koop, prijs tussen de 10 en 20 euro. Zo af en toe verschijnen ze ook opeens bij het Kruidvat (!?) voor een paar euro in de aanbieding. Ook hier kan je prima brood op bakken. Je kunt het deeg er vanaf een pizzaschep of bakblik zonder rand zo opschuiven. So far so good.
Maar ook met deze steen kwam ik in de 'problemen' met stokbrood en grote ovale broden. Stokbroden mogen niet te lang zijn anders vallen de uiteinden tussen 'de wal en het schip'. 2 korte stokbroden naast elkaar gaat nog maar net, 3 is een drama. Maar ach, ronde en kleine ovale broden bakken ging prima, dus ik deed het ermee.
Totdat de steen spontaan in drie stukken brak. Wat nu? Toch weer dezelfde kopen of op zoek gaan naar een grote langwerpige steen?
Een zoektochtje op internet leverde het gewenste resultaat. Zie deze website. Ik vond het wel een gok om zo'n zware breekbare pizzasteen (gewicht is 6,7 kilo!) via internet te kopen, maar alles is goedgekomen. Binnen twee dagen had ik hem zelfs in huis! Ik heb gekozen voor de pizzasteen van 30 mm dik. Er is ook een broodbaksteen van 40 of zelf 50 mm te koop, maar die worden wel erg zwaar. Je ovenrooster moet het hele gewicht wel kunnen dragen.
Inmiddels bak ik alweer een aantal weken op de nieuwe steen en het bevalt uitstekend! 3 stokbroden naast elkaar, 2 ronde of ovale broden tegelijk: het kan allemaal.
Het brood op de foto is een Pane Siciliano, deeg als een slakkenhuis opgerold en bestrooid met 'Nigella seeds'
Ziet er mooi uit Arden. Mag ik a.u.b. weten waar je dat zaad gekocht heb omdat ik er al een tijdje naar zoek en het tot op heden niet heb kunnen vinden.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Wil V.
Ummm, heb het erg ver weg gekocht, namelijk toen ik vorig jaar in Istanbul was.
BeantwoordenVerwijderenO.K. Ik denk niet dat ik daar nog kom van de week. Geen wonder dat het niet te vinden is. In ieder geval bedankt Arden.
BeantwoordenVerwijderenMooie steen Arden! Fijn dat hij zo goed bevalt. Ik gebruik de mijne ook heel erg veel, ik neem hem met de verhuizing ook stiekem gewoon mee. Hij hoort eigenlijk bij de oven, maar dat 'boeit' mij nu even niets, haha!
BeantwoordenVerwijderenIk weet niet of ik nu iets heel dulligs ga zeggen hoor, maar zou je die Nigella zaadjes niet kunnen zaaien? Ik bedoel, dat bespaart je misschien een ritje naar Istanbul. Ik weet niet of de zaadjes nog kiemkracht hebben, maar je weet maar nooit.
BeantwoordenVerwijderenhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Nigelle
Geen idee of dit kan. Maar het dringt ineens door dat mijn zus naar Turkije gaat en het misschien mee kan brengen. Dit allemaal als ze beter is want ze is al heeeel lang ziek. Voor haar hoop ik het, al zie ik dat zaad dan nooit dat boeit me niet.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes
Nigella (ook wel genoemd uienzaad of zwarte kummel) kan je kopen bij een Turkse groenteboer of supermarkt.
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.de-zuidmolen.nl/Basis.aspx?Tid=2&Lid=5&Lit=VIEW&STIJL=1&QUERY=zmU_ShopArtikelGroep.Hoofdgroep=29&Hmi=143&gclid=CP-LhsnH-qICFQcsDgodOm_lgw
BeantwoordenVerwijderenOp deze site kan je maanzaad en andere zaden kopen!
Op dit moment staat mijn onderschaal van het tuincentrum, welke ik nog had, warm te worden in de oven.
Ik ben benieuwd want ik moet de pizza er nog op krijgen!
Groet,
Dorine
De website van de pizzasteen blijkt niet meer bescjikbaar. Andere voorstellen?
BeantwoordenVerwijderenTom: de link doet het nog wel hoor, het gecontroleerd. Mocht je daar niet willen bestellen dan kan je ook terecht in kookwinkels.
BeantwoordenVerwijderenMisschien kan het hier aangekocht worden ?
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.gekruid.nl/nigella.html
de link van de pizzasteen heb ik geen probleem mee.
BeantwoordenVerwijderenAnders hiers is de directe link:
http://www.3-2-1-pizza.nl/
Ik ga hem binnenkort ook bestellen, en ben ongeduldig om eindelijk eens een recept van Levine uit te proberen, het ziet er allemaal zo overheerlijk uit :-)
ik heb een Lidl pizzastein, helemaal blij mee :)
BeantwoordenVerwijderenIk ben vanmiddag op jacht gegaan naar een blauwe hardsteen. (gebruikt Jami ook zag ik) Praxis bij ons had niks, Gamma moest dat bestellen en kon het ook niet kleiner zagen en de stenenhandel vroeg voor een reststuk en gezaagd 90 Euro. Pffft, doen we niet. Kwam uiteindelijk terecht bij een bedrijf voor sierbestrating en daar kreeg ik een stuk van 37 x 30 x 3 cm mee. GRATIS!! Was toch een afvalstukje zei hij. En die 3 cm smaller deert mij niet. Zal hem zo gauw mogelijk eens uitproberen.
BeantwoordenVerwijderenIn de broodbakboeken die ik heb, staan steensoorten aanbevolen die hard zijn. Zoals graniet. Die van de 'pizzasite' zijn van chamotte, dus breekbaar. Niet goed te boenen ook. Ik heb met beide soorten geen ervaring. Hoe werkt een chamottesteen in vergelijking tot een hardere steensoort?
BeantwoordenVerwijderenDenk overigens wel dat drie centimeter graniet oid. veel te zwaar wordt.....
Vriendelijke groet,
Anna Reininga
bij de toko heb je allerlei zaden en kruiden.
BeantwoordenVerwijderenhallo levine, ik heb een vraag over die terracotta onderschaal die jij vroeger gebruikte, zo,n schaal is toch waterafstotend gemaakt aan de binnen kant is dat niet giftig in de oven?en moet je altijd een stukje bakpapier tussen de steen en het brood doen of kan je het direct op de steen leggen?alvast bedankt voor je antwoord. timothy de bakker
BeantwoordenVerwijderen@Timothy: de schaal die ik gebruikte was niet waterafstotend. Je kunt er altijd een stukje bakpapier op leggen.
BeantwoordenVerwijderenLevine,
BeantwoordenVerwijderenDank voor al deze recepten. Heb je ook een pizzadeeg recept? Die van mij lukken nooit; de buitenkant wordt kneiterhard en het midden rijst nauwelijks.
De Broodwolf
Broodwolf: ik maak meestal een heel simpel deeg voor pizza van bloem, semolina, zout en water. Is eigenlijk altijd goed.
BeantwoordenVerwijderenik heb vandaag bij een tuincentrum een granieten stapsteen gekocht.
BeantwoordenVerwijderenIk was wat geinsprireerd door Jamie O.
Rond 40 cm, 3cm dik, een kant ruw en een glad. 12 euries.
Gelijk geprobeerd. 230C in de oven, 45 min opwarmen en dan 1 pizza klaar in 2 minuten.
De steen ziet er nog goed uit ook.
Nigellazaad kan bij vrijwel alle Turkse en Arabische winkels in Nederland worden gekocht.
BeantwoordenVerwijderenDat geeft vast zo'n steenoven pizza smaak!
BeantwoordenVerwijderenHallo,
BeantwoordenVerwijderenIk heb zo'n pizza steen besteld via de link die aangeraden wordt (3-2-1-pizzasteen). Maar ik ben er niet helemaal tevreden over. De onderkant van mn brood of pizza blijft erg dun en zacht qua korst. Als ik het brood/pizza op mn metalen bakplaat bak wordt hij veel harder en knapperiger, meer lijkend op de boven- en zijkant. Is dit bij jullie ook zo? En zo, nee, zijn er speciale gebruiksaanwijzigen voor deze steen. Ik laat de steen mee voorverwarmen, , een uur tot anderhalf uur, voordat het brood er in gaat, zorg voor stoom in mn oven en heb een redelijk grote oven; iig groot genoeg zodat het brood niet te hoog in de oven zit waardoor de bovenkant te snel bakt.
Herkent iemand dit?
Groetjes Marion
Ik heb ook zo'n steen gekocht. Hoe lang moet mijn oven voorverwarmen om die op de goede temperatuur te krijgen?
BeantwoordenVerwijderen@Marc: steen op het rooster leggen, ± 1 uur voorverwarmen op ± 230 C. Bakze!
BeantwoordenVerwijderenZojuist de steen, via de link binnen gekregen. Perfect en een geweldige service.
BeantwoordenVerwijderenMag ik vragen in wat voor een oven jij bakt?
BeantwoordenVerwijderenThuis bak ik In een hele gewone inbouwoven. Altijd op boven- en onderwarmte. Daar gebruik ik de steen in. In mijn workshopruimte bak ik in een Rofco oven B40. Daar zitten vaste stenen in.
VerwijderenDank je voor je reactie.
VerwijderenWat voor inbouwoven heb je? Hoeveel graden oplopend? Wat moet hij precies allemaal aankunnen bijvoorbeeld.
Ik heb een kleinere Sharp bijvoorbeeld, hetelucht, ook magnetronstand zit erin.
Ik vind als ik een broodje bak in dat oventje het resultaat niet erg mooi is.
Dus moet een nieuwe maar wil geen miskoop doen...
Ik heb al jaren een eenvoudige Zanussi inbouwoven. Hoogste temperatuur is ± 250 C. Het belangrijkste vind ik dat de oven een stand voor boven- en onderwarmte heeft en temperatuur van zeker 240/250 C is ook belangrijk. Verder heb ik geen verstand van ovens, er zijn er tegenwoordig zoveel te koop. Ik kan je dus niet verder helpen met een juiste keuze maken. Succes met beslissen :-)!
BeantwoordenVerwijderenDankjewel Levine, in ieder geval weet ik nu waarop ik op moet letten bij de aankoop van een oven.
BeantwoordenVerwijderenToch weer een stukje verder gekomen.
Als je zo'n terracotta-schaal nu op z'n kop zet heb je ook geen last van de opstaande rand.
BeantwoordenVerwijderen