En lekker dat ze zijn!! Ik kreeg niet eens de kans om ze met poedersuiker bestrooid op de foto te zetten, zo snel waren ze opgegeten.
Je kunt deze stolletjes al ruim van tevoren bakken en invriezen. Bestrooi ze pas na het ontdooien met poedersuiker.
Kerststolletjes - 12 stuks
Sponge
- 37 gram tarwebloem
- 190 gram lauwwarme melk
- 9 gram suiker
- 10 gram droge gist
- 360 gram tarwebloem
- 57 gram zachte ongezouten boter
- 37 gram ei
- 57 gram suiker
- 5 gram zout
- 1 theelepel kaneel
- de sponge
- 100 gram rozijnen
- 50 gram krenten
- 0.5 dl donkere rum of water
- 40 gram sukade
- 30 gram oranjesnippers
- 25 gram geschaafde amandelen
- ± 180 gram amandelspijs
- 1/2 ei, losgeklopt
- zachte of gesmolten boter
- poedersuiker
Meng de amandelspijs met het los geklopte ei. Vorm er rolletjes van 15 gram van.
Sponge: Los de gist op in de warme melk en voeg de bloem en suiker toe. Met een garde/houtenlepel omroeren. Dek de kom af en laat het mengsel 30 - 40 minuten staan. De sponge rijst dan tot 3 - 4 keer het oorspronkelijke volume.
Deeg kneden in een standmixer: Doe de tarwebloem in de kom, voeg de zachte boter in klontjes toe en mix de boter met de platte haak door de bloem. Voeg ei, suiker, zout en kaneel toe en roer door elkaar. Voeg dan de sponge toe. Kneed met de kneedhaak tot een soepel deeg. Dek de kom af en laat het deeg ± 15 minuten staan. Voeg de rozijnen, krenten, sukade, oranjesnippers en geschaafde amandelen toe en kneed erdoor. Eventueel met de hand nog nakneden totdat de vulling goed door het deeg gemengd zijn.
1e rijs (totaal ongeveer 2 uur): Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Vouw het deeg na 1 uur (1 business letter turn) en laat het verder rijzen tot dubbel volume.
Vormen: Verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes. Bol de stukjes deeg op, laat de bolletjes ± 10 minuten afgedekt liggen. Druk de bolletjes plat tot een ovaal, leg een rolletjes spijs in het midden van het deeglapje en vouw het deeg dubbel. Druk het randje goed aan.
Leg de stolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ruimte tussen de stolletjes zodat ze niet aan elkaar kunnen rijzen en bakken. Dek het deeg af met ingevet plastic folie.
2e rijs: Laat de stolletjes in ± 1 uur in volume verdubbelen.
Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C.
Bakken: Bak de stolletjes in 10 - 12 minuten gaar en goudbruin. Bestrijk de stolletjes direct na het bakken met zachte of gesmolten boter en bestrooi ze met poedersuiker.
Lekker!
BeantwoordenVerwijderenWeet je, bij Ikea (jawel) hebben ze zo'n grote zak met een heleboel kunststof clips voor heel weinig en ze doen het fantastisch!
hoi arden
BeantwoordenVerwijdereneen beetje of topic, maar wat een mooie site!ga je professioneel?! gr barbara
Gisteren heb ik deze mini-stollen gebakken en ze zijn prima gelukt.
BeantwoordenVerwijderenHet rijsproces ging wel erg traag (2e rijs circa 4 uur), maar in de oven rezen ze lekker door.
Mijn echtgenoot heeft er inmiddels geproefd en vond ze heel erg lekker.
Ik denk dat ik de volgende keer de oranjesnippers en sukade verruil voor cranberries: daar houden ze bij mij meer van.
Vandaag stolletjes gebakken leuk recept om te maken en ze zijn heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenLijken me heerlijk. Vraagje. Ik wil deze stolletjes met speltbloem maken. Moet ik dan minder vocht gebruiken? Ik hoor het graag.
BeantwoordenVerwijderen