Pagina's

28 december 2006

Flensjes met vanillecrème


Ik heb deze flensjes gebruikt als onderdeel van een 'Grand dessert' en er 1 per persoon (in plaats van 3) geserveerd.
De flensjes en de vanillecrème kan je al van tevoren maken en op een koele plaats bewaren. Wacht wel met het vullen van de flensjes tot vlak voor het serveren. Je kunt de flensjes ook eerst in de oven of magnetron verwarmen en daarna met de vanillecrème bestrijken.

In plaats van eieren te scheiden en alleen de eidooiers te gebruiken heb ik eidooiers uit de koeling gebruikt. Een handige kartonnen verpakking met daarin alleen dooiers (ook verkrijgbaar met alleen eiwitten). Ik heb hiervan 65 gram gebruikt voor de vanillecrème.

Vanillestokjes waren in de dagen voor kerst nergens te verkrijgen bij mij in de buurt! In plaats daarvan heb ik vanille gebruikt uit een klein potje wat mijn dochter een tijdje geleden heeft meegebracht uit Frankrijk. Misschien ook wel in Nederland te koop, maar ik heb het in ieder geval nog nooit gezien.

Ook lekker is om nog een beetje advocaat door de vanillecrème te roeren en de sinaasappelsaus van de Tobleronemousse smaakt er ook heel lekker bij!

Flensjes met vanillecrème
(4 personen)

Flensjes:
  • 150 gram bloem
  • mespuntje zout
  • 1 ei
  • 3 dl melk
  • 50 gram ongezouten roomboter, gesmolten
Vanillecrème:
  • 4 eidooiers
  • 80 gram suiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 ½ dl melk
  • 1 vanillestokje, opengesneden
Garnering:
  • cacaopoeder of poedersuiker
  • chocoladekrullen of -vlokken
  • eventueel vers fruit (frambozen, bosbessen, aardbeien)
Flensjes: bloem met zout mengen, in midden kuiltje maken en hierin ei en de helft van de melk schenken. Vanuit het midden tot vrij dun, glad beslag kloppen. Gesmolten boter erbij roeren.
Van beslag in hete koekenpan 12 flensjes bakken en laten afkoelen.

Vanillecrème: in kom eidooiers met suiker tot luchtige crème kloppen. Bloem en vanillestokje toevoegen en melk al roerend in delen toevoegen. Overdoen in pannetje met dikke bodem en op zacht vuur al roerend in ± 10 minuten tot een gebonden saus laten koken. Vanillestokje verwijderen en laten afkoelen.

Serveren: flensjes met vanillecrème bestrijken, met cacao bestrooien en in vieren opvouwen. Flensjes over borden verdelen en met nog wat cacao of poedersuiker bestrooien. Garneren met chocoladekrullen of -vlokken (en vers fruit).

Eet smakelijk!

1 opmerking: