Pagina's

25 mei 2021

Lichtbruine broodjes met speltmeel

 

 Lichtbruine broodjes met speltmeel

Heerlijke zachte en luchtige lichtbruine broodjes, handig om in voorraad te hebben. Je kunt ze namelijk heel goed invriezen, ze blijven in de vriezer enkele weken goed. Laat ze ontdooien in de plastic diepvries zak. Je kunt ze voor het serveren nog een paar minuten in een op 175 ºC voorverwarmde oven opwarmen maar dat hoeft niet.

Ik verdeel het deeg meestal in 12 stukken. Per bolletje is dat ongeveer 75 gram deeg. Ze kunnen uiteraard ook kleiner of groter en in plaats van bolletjes kan je van dit deeg ook puntjes en knoop-/vlechtbroodjes maken.

Een belangrijke tip over het laten rijzen van brooddeeg: in onderstaand recept, en ook in mijn overige recepten, staan rijstijden. Ik zet daar altijd ± of ongeveer voor. Ik kan namelijk niet voorspellen hoe lang het deeg bij een ander moet rijzen. De tijd in het recept is dan ook een indicatie. Hoe snel of langzaam deeg rijst hangt mede af van uiteraard de gebruikte hoeveelheid gist maar ook van de deegtemperatuur en de omgevingstemperatuur. Mijn recepten gaan uit van rijzen op kamertemperatuur en die is bij mij rond de 21 graden. Is bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur waarop je het deeg laat rijzen warmer dan zal het deeg sneller rijzen (en andersom). Kijk dus naar en voel aan het deeg. Het deeg is altijd leidend en niet de tijden die in een recept staan! Als je deeg te lang laat rijzen, dan zal het inzakken. Bij de 1e rijs/bulkrijs is dan niet meteen een probleem (tenzij je het echt veel te lang hebt laten rijzen). Een te lange 2e rijs/vormrijs is wel een probleem: het deeg zakt in met als gevolg een plat en meestal ook een compact brood.


19 mei 2021

Penne uit de Instant Pot met romige tomatensaus

 

Penne uit de Instant Pot met romige tomatensaus

De Instant Pot en ook de Crockpot Express, zijn nog steeds mijn grootste vriendjes in de keuken. Ik gebruik ze bijna dagelijks. Stoofschotels, stamppot, groenten, aardappelen, soep, bouillon, rijst, je kunt het er allemaal in klaarmaken. Aardappelen bijvoorbeeld kook ik nooit meer in een pan op het vuur, gestoomd uit de Instant Pot zijn ze veel lekkerder (8 minuten op hoge druk).

Voor deze pastaschotel hoef je de pasta niet apart te koken, alles gaat bij elkaar in de Instant Pot. Eerst bak je het vlees, de uien en knoflook aan en daarna gaan de overige ingrediënten inclusief de pasta erbij. Let erop dat je de tomaten en de pasta er als laatste bovenop doet en roer het geheel dan niet door elkaar. Druk met een lepel alleen de pasta een beetje naar beneden. Als je het mengsel wel doorroert heb je kans op de melding 'Burn'. Na 5 minuten op hoge druk is de pasta mooi beetgaar. Om de saus af te maken gaat er dan nog een beetje room bij.

In plaats van een Instant Pot kunnen ook andere elektrische pressure cookers gebruikt worden, bijvoorbeeld de Crockpot Express of de Ninja Foodi. De knoppen op andere pressure cookers hebben een andere naam, de werking is hetzelfde.