Pagina's

11 mei 2020

Kip drumstick met bbq-saus

Kip drumsticks uit de CPE

Snel klaar en makkelijk om te maken. De drumsticks worden eerst in de pressure cooker gaar gemaakt en daarna met de saus nog even onder de grill gezet.

Het recept van de saus vond ik op de website van HIP cooking. Ik vond de saus lekker maar ook een beetje flauw. Volgende keer ga ik er iets meer kruiden in doen. In plaats van de saus zelf te maken kun je ook een kant en klare bbq saus gebruiken. Tegenwoordig in iedere supermarkt te koop.

De liquid smoke, in het Nederlands vloeibaar rookaroma, mag zeker niet ontbreken in dit recept. Ik kocht het online bij Kelly’s Expat Shopping.

In het recept hieronder staat zowel de werkwijze voor de Instant Pot (IP) als de Crockpot Express (CPE) beschreven. Een andere pressure cooker kan uiteraard ook gebruikt worden.

Kip drumsticks met bbq-saus (Instant Pot en Crockpot Express)

Saus:
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 1 rode ui, grof gesnipperd
  • 120 ml tomaten passata
  • 120 ml water
  • 75 gram honing
  • 55 gram appelazijn
  • ½ - 1 theelepel zout
  • ½ theelepel gedroogde knoflook (potje Euroma)
  • 1 theelepel sambal, tabasco of sriracha saus
  • 1 theelepel liquid smoke/vloeibaar rookaroma
  • 1/8 theelepel gemalen komijn
  • 1/8 theelepel gemalen kruidnagel
  • 150 gedroogde pruimen

Kip:
  • 8 (of meer) kip drumsticks
  • zout, versgemalen peper

Maak eerst de saus:
Zet de Instant Pot/Crockpot Express aan, druk op Sauté, kies More (IP) of High (CPE) en druk vervolgens op Start/Stop (alleen bij de CPE). Voeg zodra de pot heet is de olie toe. Fruit de ui ± 5 minuten. Voeg passata, water, honing, azijn, zout, knoflook, sambal, liquid smoke, komijn en kruidnagel toe. Roer goed door elkaar en schraap met een houten of siliconen spatel eventuele aanbaksels van de bodem. Voeg als laatste de pruimen toe. Druk op Keep Warm/Cancel (IP) of Start/Stop (CPE) om het programma te stoppen, doe het deksel op de pan en zet het ventiel dicht.

Kies Manual of Pressure cook (IP) of Manual of Steam (CPE) en stel de tijd in op 5 minuten high pressure (en druk vervolgens bij de CPE op Start/Stop). Als het programma is afgelopen de druk 5 minuten uit zichzelf laten afnemen (NPR). Draai dan het ventiel open en laat de stoom ontsnappen. De druk is eraf als pinnetje naar beneden valt. Druk op Keep Warm/Cancel (IP) of Start/Stop (CPE) om het warmhoud programma te stoppen en open het deksel.

Laat de saus een beetje afkoelen en pureer met een staafmixer of in een blender/food processor. Doe dit niet in de pot van de CPE, de anti-aanbaklaag kan dan beschadigd raken.

Kip:
Bestrooi de drumsticks met zout en peper en leg ze in een stoommandje. Giet 250 ml water in de pot en zet het stoommandje erin. Kies Manual of Pressure cook (IP) of Manual of Steam (CPE) en stel de tijd in op 10 minuten high pressure (en druk vervolgens bij de CPE op Start/Stop).

Kipdrumsticks uit de CPE

Als het programma is afgelopen de druk 5 minuten uit zichzelf laten afnemen (NPR). Draai dan het ventiel open en laat de stoom ontsnappen. De druk is eraf als pinnetje naar beneden valt. Druk op Keep Warm/Cancel (IP) of Start/Stop (CPE) om het warmhoud programma te stoppen en open het deksel.

Kip druksticks uit de CPE

Verwarm de oven voor op de grillstand. Leg de gare drumsticks op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en kwast ze aan alle kanten in met de saus. Zet de bakplaat 10 minuten onder de grill, draai de drumsticks halverwege en bestrijk ze nogmaals met de saus.

1 opmerking: