Heerlijk frisse oliebollen met een licht knapperig korstje. Als rijsmiddel is desem in plaats van gist gebruikt.
Bijvoorbeeld:
- Desem 1,5 dag voordat je gaat bakken uit de koelkast halen, 22.00/24.00 uur: Neem 20 gram uit de pot en vul dat aan met 20 gram tarwebloem en 20 gram water. Goed omroeren en met deksel losjes op de pot op kamertemperatuur wegzetten.
- Volgende ochtend 08.00 uur: Herhaal het bovenstaande. Zet de pot op ± 25 ºC weg (bijvoorbeeld in de oven met het lampje aan).
- 13.00 uur: Herhaal het bovenstaande.
- 18.00 uur: Herhaal het bovenstaande.
- 22.00/24.00 uur: Neem 50 gram uit de pot en vul dat aan met 150 gram tarwebloem en 150 gram water en laat op kamertemperatuur staat. De volgende ochtend kan de desem gebruikt worden.
Geen fan van desem? Klik hier voor mijn favoriete oliebollen recept met gist.
Oliebollen met desem (± 20 stuks)
Deeg:
Deeg:
- 300 gram desem, 100% hydratatie
- 250 gram koolzuurhoudend bronwater
- 350 gram tarwebloem
- 15 gram suiker
- 50 gram ei, losgeklopt
- 7,5 gram zout
- ½ theelepel kaneel
- 25 gram boter, gesmolten en beetje afgekoeld
- 100 gram rozijnen
- 50 gram krenten
- 25 gram gekonfijte sinaasappelschil, in stukjes
- 25 gram sukade, in stukjes
- 75 gram appel, in stukjes
Wel (de avond van tevoren) de rozijnen en de krenten ± 15 minuten in lauw water. Laat ze (de hele nacht) uitlekken in een vergiet en dep ze voor gebruik nog even droog met keukenpapier of in een theedoek.
Deeg maken in een standmixer: Doe desem, bronwater, tarwebloem, suiker en ei in de kom. Laat de machine op langzame stand enkele minuten draaien. Gebruik de platte klopper en niet de deeghaak! Voeg dan het zout, de kaneel en de gesmolten boter toe. Laat de mixer nog enkele minuten op een wat hogere snelheid draaien. Schraap eventueel de wand van de kom tussendoor schoon met een deegschraper. Meng er tot slot op een langzame stand de vulling door.
Dek de kom af met ingevet plastic folie of een douchemuts. Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het ongeveer in volume is verdubbeld, 3 - 4 uur.
Roer het deeg met een pollepel door. Het zal nu inzakken, geen paniek! Dit omroeren wordt ook doorslaan genoemd oftewel: je roert de lucht eruit.
Dek de kom weer af en laat het deeg weer 2 - 3 uur rijzen.
Verhit de olie in een frituurpan (of pan) tot 180 ºC. Niet hoger en niet lager! Gebruik eventueel een thermometer.
Als het beslag weer voldoende gerezen is, kan er gebakken worden: doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep vervolgens deeg uit beslagkom, beweeg hierbij de tang met beslag een paar keer langs de rand van de kom zodat het beslag een beetje wordt opgebold. Laat de bol in de hete olie glijden en herhaal. Bak niet te veel oliebollen tegelijk, de olie zal dan te veel afkoelen.
Bak de bollen in de hete olie in ± 6 minuten goudbruin en gaar. Draai ze halverwege het bakken om (dit gaat vaak vanzelf als je ze aantikt).
Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze in een vergiet op keukenpapier uitlekken. Bestrooi de oliebollen voor het serveren door een zeefje met poedersuiker. Als je ze warm wilt serveren, zet de bollen dan ± 15 minuten in een op 100 ºC voorverwarmde oven.
Fijne jaarwisseling!
Hi Levine,
BeantwoordenVerwijderenWij gaan deze zeker proberen, overmorgen! Wij bakken in de ochtend: ik maak het beslag in de avond. Laat ik het dan 2-3 uur buiten de koelkast rijzen, daarna 7 uur in de koelkast, dan doorroeren en vervolgens nog 3 uur tot het bakken? Of moet ik iets anders aanhouden? Bedankt en fijne jaarwisseling!
Groeten, Nadine
@Nadine, excuses, zie nu pas je bericht. Zo zou je het kunnen doen, maar precieze rijstijden zijn nooit aan te geven. Dus of het schema klopt kan ik niet zeggen.
BeantwoordenVerwijderenOoh, ziet er supergaaf uit! :)
BeantwoordenVerwijderenMooi hoor!
BeantwoordenVerwijderenVraag. Waarom zo intensief met dat voeden. Vermenigvuldig je desem dan beter?
BeantwoordenVerwijderenEn koolzuurhoudend water is dat voor de werking of voor de smaak?
Gaat de olibollen van de week testen. Heb er nu al zin in.
Groetjes Dennis
Ik denk dat dit is om het nog wat luchtiger te krijgen.
BeantwoordenVerwijderenJe kunt ook een beetje (een paar telepels) baking soda gebruiken.
Ik ga ze dit jaar nu ook voor het eerst maken, naast de klassieke met gist, zodat de eters kunnen vergelijken en beslissen welke de lekkerste zijn.
Veel succes!
En unknown? Welke vonden de mensen lekkerder? Ik ben benieuwd! :-)
BeantwoordenVerwijderenhet regelmatig verversen van je desem zorgt ervoor dat de desem sterker wordt dwz. meer gistontwikkeling en daardoor een sterkere rijzing in je deegproduct. ten tweede zorgt het ervoor dat je een minder zuur eindproduct hebt omdat je door het regelmatige voeden minder melkzuur ontwikkeling hebt.
BeantwoordenVerwijderenook hoe vochtiger je desem hoe minder melkzuurontwikkeling. de 100% hydratatie is een mooie vochtige verhouding. 1 deel water op 1 deel meel.
Ik heb ze vandaag gemaakt en ze zijn gelukt! Heerlijke oliebollen. Ik heb bier gebruikt in plaats van bruisend water en wel een heel flesje, dus meer vocht. En ik heb het beslag maar eenmaal laten rijzen. Heel leuk om te merken dat je best oliebollen kunt maken met desem.
BeantwoordenVerwijderenEn weer gelukt. En zo lekker!! Ik maak ze denk ik iets groter dan jou, ik haal 20 uit 1,5 keer het recept.
BeantwoordenVerwijderenHeel erg bedankt voor het delen van 't recept. Onze oliebollen waren dit jaar lekkerder dan ooit. Ik heb m'n desem gebruikt waarmee ik wekelijks brood bak. De eerste rijs (3 uren) kwam niet lekker opgang en daarom liet ik de tweede rijs (3 uren) was langer en warmer staan.
BeantwoordenVerwijderenDe vulling heb ik 3 dagen vooraf gemaakt met bruine rum. Zo doet Issa Niemeijer Brown van 'Een boek over brood' dat ook voor de vulling van de stollen. Aanrader.
Omdat ik de oliebollen wat vettig vond probeer ik de volgende keer de zonnebloemolie wat heter naar 190°C.
Nogmaals dank!!!!
Prachtig resultaat. Dit jaar naast de gist ook deze desem variant gemaakt.
BeantwoordenVerwijderenHet gebruik van koolzuurhoudend water was nieuw. Geen idee wat het effect daarvan is op het beslag.