Pagina's

16 juli 2017

Tomaten-kikkererwtensoep

Tomaten-kikkererwtensoep

Een snel te maken soepje, zowel in een pan op het fornuis als in een Thermomix.

Erbij aten we een tosti met kaas. Deze bak ik tegenwoordig in een koekenpan, veel lekkerder! Beleg een snee brood met kaas, leg er een snee brood bovenop. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak het brood aan beide kanten goudbruin. Doe dit op laag vuur zodat de kaas de kans krijgt om te smelten. Snijd schuin in twee stukken en serveer direct.

Tomaten-kikkererwtensoep
  • 1 eetlepel olijfolie + om te garneren
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • zout en versgemalen peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ eetlepel balsamico azijn
  • 1 blik tomatenstukjes (400 gram)
  • 1 theelepel suiker
  • ½ - 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 blik kikkererwten (400 gram), in zeef afgespoeld met water
  • 250 ml kokosmelk (blik)
  • 360 ml water
  • gedroogde chilivlokken

Pan:
  1. Snipper de ui en snijd de knoflook in plakjes.
  2. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. 
  3. Voeg ui en knoflook toe en bestrooi met zout en versgemalen peper. 
  4. Fruit op zacht vuur tot de ui zacht is. 
  5. Voeg het paprikapoeder en laat een halve minuut meebakken. 
  6. Voeg de balsamico azijn toe en roer erdoor. 
  7. Voeg tomatenstukjes, suiker en tijm toe en roer door elkaar. 
  8. Voeg de kikkererwten, kokosmelk en water toe en roer door elkaar.
  9. Doe het deksel op de pan en laat de soep 20 - 30 minuten op laag vuur zachtjes koken.
  10. Pureer de soep met een staafmixer of in een foodprocessor.  
  11. Proef of er nog zout en/of peper bij moet.
  12. Schep de soep in kommen, bestrooi met chilivlokken en druppel er een beetje olijfolie over.

Thermomix:
  1. Snijd de ui in kwarten, de teentjes knoflook mogen heel blijven.
  2. Doe ui en knoflook in de mengbeker en hak 5 seconden/snelheid 7/dop erop. Spatel het mengsel naar beneden.
  3. Voeg de olijfolie toe en sauteer 3 minuten/120 °C/snelheid 1/zonder dop.
  4. Voeg paprikapoeder toe en sauteer 1 minuut/120 °C/snelheid 1/zonder dop.
  5. Voeg balsamico azijn, tomatenstukjes, suiker, tijm, kikkererwten, kokosmelk en water toe.
  6. Kook 20 - 30 minuten/100 °C/snelheid 1/dop erop.
  7. Pureer 2 minuten/snelheid 5 – 9. Verhoog geleidelijk de snelheid. Vergeet niet de dop erop te zetten!
  8. Proef of er nog zout en/of peper bij moet.
  9. Schep de soep in kommen, bestrooi met chilivlokken en druppel er een beetje olijfolie over.
Bron: Love & Lemons

4 opmerkingen: