Pagina's

07 april 2017

Pasta uit de Instant Pot

Pasta uit de Instant Pot

Alweer een zeer geslaagd gerecht uit de Instant Pot. Je hoeft de pasta niet apart te koken. Eerst maak je de saus en daarna gaat de ongekookte pasta + water in de binnenpan bij de saus. Na nog 5 minuten op high pressure is de pasta gaar (ik heb penne gebruikt die anders 11 minuten zou moeten koken).

Ik heb dit gerecht inmiddels een paar keer gemaakt. De laatste keer heb ik de dubbele hoeveelheid gemaakt. Ik heb toen de groenten en het gehakt eerst in een koekenpan gebakken omdat dat door de grotere hoeveelheid sneller en beter gaat. Tijdens het aanbakken heb ik de Instant Pot op Sauté aangezet met een klein beetje olijfolie erin. Zodra de groenten in de koekenpan zacht werden heb ik ze in de Instant Pot gedaan en daarna het gehakt in dezelfde koekenpan rul gebakken en bij de groenten in de Instant Pot gedaan.

Pasta uit de Instant Pot
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook
  • 2 worteltjes, in lengte gehalveerd en in schijfjes gesneden
  • 1 stengel bleekselderij, in boogjes gesneden
  • 500 gram half om half gehakt
  • zout naar smaak
  • snuf gedroogde chilivlokken (optioneel)
  • 60 ml droge witte wijn
  • 360 ml passata of gezeefde tomaten
  • 120 ml melk
  • paar takjes verse tijm
  • takje verse rozemarijn
  • 250 gram penne
  • 260 ml water (of iets meer voor een dunnere saus)
  • fijn gehakte peterselie of basilicum
  • Parmezaanse kaas

Zet de Instant Pot aan, druk op Sauté en zet de temperatuur op More. Doe de olijfolie in de binnenpan. Voeg zodra Hot op het display verschijnt de ui, wortel en bleekselderij toe. Bak ± 3 minuten totdat de groenten zachter worden. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg de wijn toe en schraap de aanbaksels van de bodem. Schenk de passata of gezeefde tomaten en de melk erbij en voeg de verse kruiden toe. Breng op smaak met zout en chilivlokken en roer het mengsel door elkaar.

Druk op Keep Warm/Cancel en doe het deksel op de pan. Zet het ventiel op Sealing. Druk op Manual/Pressure Cook en stel 12 minuten high pressure in.

Druk als het programma is afgelopen op Keep Warm/Cancel om de warmhoudstand te stoppen. Laat de druk 10 minuten uit zichzelf afnemen (NPR). Draai dan het ventiel naar Venting om de druk verder te laten dalen. De druk is eraf als het pinnetje naar beneden valt.

Open het deksel en voeg de pasta en het water toe. Roer door elkaar. Doe het deksel weer op de pan en zet het ventiel weer op Sealing. Druk op Manual/Pressure Cook en stel 5 minuten high pressure in. Draai direct nadat de kooktijd is afgelopen het ventiel naar Venting en laat de stoom ontsnappen (QR). De druk is eraf als het pinnetje naar beneden valt, je kunt nu het deksel openen.

Test of de pasta gaar is en proef de saus of er nog zout bij moet. Als de pasta nog niet gaar is, laat dan de saus met de pasta nog even sudderen (op de warmhoudstand of op de stand Sauté).

Schep de pasta in borden en garneer met de peterselie of basilicum en rasp er Parmezaanse kaas over. Serveer meteen.

Bron: aangepast recept uit Instant Pot Obsession


Geen opmerkingen:

Een reactie posten