Pagina's

04 december 2016

Bolognesesaus uit de slowcooker

Bolognesesaus (uit de slowcooker)


Het voordeel van een slowcooker is dat je er geen omkijken naar hebt zodra alles erin zit, het nadeel is dat je wel op tijd moet beginnen. Gelukkig heeft een slowcooker twee standen: hoog en laag. Ik geef de voorkeur aan de stand laag, maar op dagen dat ik weer eens de tijd uit het oog heb verloren is stand hoog toch wel handig ....

Voor deze bolognesesaus bak je eerst de spekreepjes, de groenten en het gehakt in een pan op het vuur en dit gaat vervolgens samen met de overige ingrediënten in de slowcooker. Even omroeren en je hebt er geen omkijken meer naar. Is de ingestelde kooktijd verstreken dan springt de slowcooker automatisch op de warmhoudstand.

Uiteraard kun je deze bolognesesaus ook in een pan op het vuur maken. Zet de pan op de kleinste pit en laat de saus enkele uren zachtjes sudderen.

Wij zijn maar met z'n tweeën, maar ik maak toch het volledige recept. Wat overblijft gaat in porties in de vriezer voor dagen waarop ik weinig tijd of geen zin heb om te koken.

Bolognesesaus uit de slowcooker (6 - 8 personen)
  • 125 gram gerookte spekreepjes of pancetta
  • 1 eetlepel boter of olijfolie
  • 1 grote ui, fijn gesnipperd
  • 2 stelen bleekselderij, fijn gesneden
  • 2 worteltjes, fijn gesneden
  • 900 gram mager rundergehakt
  • 60 ml witte wijn
  • 4 blikken (à 400 gram) gepelde tomaten
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 takje verse of ½ theelepel gedroogde oregano
  • 1 takje verse of ½ theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 takje verse of ½ theelepel gedroogde tijm
  • zout, versgemalen peper
  • 20 gram verse platte peterselie, fijn gesneden
  • 75 ml koffieroom

Bak de spekreepjes in een braadpan op zacht vuur, ± 5 minuten. Voeg boter, ui, bleekselderij en worteltjes toe en bak tot de groente zacht is, ± 5 minuten

Zet het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Strooi er zout en peper over en bak het gehakt rul. Voeg de wijn toe en laat in 3 - 4 minuten inkoken.

Voeg tomaten, laurierblaadjes en kruiden toe en roer door elkaar, druk de tomaten kapot. Schep het mengsel in de slowcooker. Leg het deksel erop en laat 6 uur op stand laag of 4 uur op stand hoog sudderen.

Schep er eventueel het vet af (bij mij kwam het vet bovendrijven en was er gemakkelijk af te scheppen). Proef of er nog zout en/of peper bij moet. Roer er vlak voor het serveren de koffieroom en de peterselie door.

Serveer met je favoriete pasta en Parmezaanse kaas.

Bron: aangepast recept van Skinny Taste

Geen opmerkingen:

Een reactie posten