Heerlijke quiche die ik zeker nog een keer ga maken. Als variatie ga ik dan nog wat hamsnippers aan de vulling toevoegen.
Quiche met groene asperges
Bodem:
- 200 gram tarwebloem
- ½ theelepel zout
- 100 gram koude roomboter, in blokjes
- 1 ei, losgeklopt
- 2 eetlepels koude melk
- 4 eieren + 1 eigeel
- 2 kleine sjalotjes, gesnipperd
- 400 gram crème fraiche
- 2 eetlepels platte peterselie, fijngeknipt
- 150 gram gruyère, geraspt
- zout en versgemalen peper
- ± 200 gram dunne groene asperges
- ronde taartvorm, 26 cm Ø, ingevet (eventueel met losse bodem)
- bakpapier
- steunvulling (bijv. gedroogde witte bonen of keramische bakbonen)
Verpak het deeg in plastic folie en laat het ± 1 ½ uur in de koelkast rusten (je kunt het deeg al een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren).
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Kneed het deeg kort door zodat het iets zachter wordt en rol het op een licht bebloemde werkplek dun uit totdat het een paar cm groter dan de vorm is (zodat je een opstaand randje kunt maken). Vouw het deeg in vieren en vouw het uit in de ingevette bakvorm. Snijd de rand bij. Prik de deegbodem met een vork in. Leg bakpapier op de deegbodem en doe daar de steunvulling op. Bak de bodem in het midden van de oven gedurende 15 - 20 minuten. Verwijder bakpapier en steunvulling en bak de bodem nog ± 5 minuten. Haal de bodem uit de oven.
Snijd intussen de onderkant van de asperges en blancheer ze in kokend water tot ze beetgaar zijn. Hoe lang je ze moet blancheren hangt af van de dikte van de asperges.
Roer in een maatbeker of kom de eieren, crème fraiche, sjalot, peterselie en de helft van de gruyère door elkaar. Maak goed op smaak met zout en versgemalen peper.
Schenk de vulling in de voorgebakken bodem, verdeel er de asperges over en strooi er de rest van de gruyère over.
Bak de quiche in het midden van de oven in ± 30 minuten gaar. Verlaag eventueel de oventemperatuur na 20 minuten naar 180 °C. De quiche is goed als de bovenkant goudbruin is en het eimengsel gestold.
Haal de quiche uit de oven en laat hem ± 5 minuten staan voordat je hem gaat aansnijden.
Bron: aangepast recept van Good Food Channel
Ja!!! Je bent er echt weer. welkom terug. En ik lees weer mee. Had net asperges en ham in huis voor een hartige taart, Komt dus goed uit. Jolande
BeantwoordenVerwijderenBakze Jolande :-)
BeantwoordenVerwijderenDag Levine, fijn te horen dat alles goed gaat met jou en dat je terug kan bloggen. Bedankt weer voor dit heerlijke recept.
BeantwoordenVerwijderengroetjes,
Ymme
Ziet er lekker uit! Fijn dat je er weer 'bent':)!
BeantwoordenVerwijderen