Pagina's

18 december 2013

Koekjes met witte chocolade, cranberry's en pistachenoten

Voordat mijn dochter al haar keukenspullen in dozen kon gaan doen moest alles eerst uitgezocht worden. Boy o boy, wat er allemaal niet uit haar keukenkasten kwam! Van wie zou ze dat toch hebben ;-)? Haar KitchenAid en al haar bakvormen heeft ze natuurlijk meegenomen naar Australië, allerlei losse ingrediënten kwamen bij mij in de kast terecht. Ja, in de kast die juist weer een beetje leeg was omdat ik bijna al mijn bakspullen heb verhuisd naar de nieuwe workshopruimte. Geeft niks, er zitten allerlei lekkere dingen bij, ik ben er blij mee. Dank je Tessa!

Voor het zakje witte chocolade chips en de pistachenoten had ik al snel een bestemming gevonden.

Koekjes met witte chocolade, cranberry's en pistachenoten (± 24 stuks)
  • 115 gram zachte ongezouten roomboter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 gram patentbloem
  • 1/2 theelepel baking soda/natruimbicarbonaat
  • 1/4 theelepel zout
  • 150 gram witte chocolade chips
  • 50 - 75 gram ongezouten pistachenoten, gehakt
  • 145 gram gedroogde cranberry's

Verwarm de oven voor op 180 ºC (boven- en onderwarmte).

Bekleed twee bakplaten met een bakmatje of bakpapier.

Mix (met handmixer of platte klopper van de KitchenAid) de boter en de suikers in ± 5 minuten romig. Voeg het ei en het vanille extract toe en mix erdoor. Blijf nadat het ei is opgenomen nog een paar minuten mixen.

Schep het bloemmengsel er met een lepel door. Schep er vervolgens de chocolade, cranberry's en pistachenoten door.

Schep bergjes deeg ter grootte van een volle eetlepel op de bakplaat. Het makkelijkst gaat dit met een kleine ijsbolletjestang. Laat ± 5 cm ruimte tussen de balletjes deeg, de koekjes lopen tijdens het bakken uit.

Bak de koekjes - 1 bakplaat tegelijk - 10 - 12 minuten tot de randjes gaan kleuren. Ze voelen dan nog zacht aan in het midden, dat is goed. Laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen en leg ze dan op een rooster en laat ze afkoelen. Bak de rest van de koekjes op dezelfde wijze.

Bron: The Daring Gourmet

5 opmerkingen:

  1. Lijkt me heerlijk, maar waar kan ik baking soda kopen?

    Groetjes, Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Levine, ik heb deze koekjes vanmiddag gebakken en ze zijn erg lekker! Groetjes, Marlous

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Levine,
    Kan ik de suiker in dit recept ook vervanger door palmsuiker? Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ineke, baking soda oftewel zuiveringszout of natriumbicarbonaat is bij iedere drogist te koop. Zit in een groen doosje. Verder bij taartenwinkels en via internet.

    BeantwoordenVerwijderen