Deze broodjes zijn altijd een succes en op een feestelijk gedekte kerst ontbijttafel mogen ze eigenlijk niet ontbreken. Leuk om te maken en als je eenmaal het foefje weet vergeet je het nooit meer.
Al heel wat mensen hebben deze zoete broodjes gemaakt tijdens de workshop "bakken voor de feestdagen" en iedereen is enthousiast, zowel over de smaak als de vorm.
Heb je geen of weinig ervaring met brood bakken, maar wil de je deze feestelijke broodjes toch maken? Neem dan een pak broodmix voor wit brood en voeg daar extra boter en gemalen anijszaad aan toe.
Voor de bovenkant gebruik ik grove suiker, zogenaamde appelflapsuiker.
Sterbroodjes met honing en anijs (12 - 14 stuks)
Deeg:
- 450 gram tarwebloem
- 9 gram droge gist
- ¾ theelepel gemalen anijszaad
- 8 gram zout
- 200 gram volle melk, lauwwarm
- 1 groot ei (60 ml), los geklopt
- 60 gram vloeibare honing
- 50 gram zachte ongezouten roomboter
- grove suiker (appelflapsuiker) of rietsuiker
- creditcard/(betaal)pasje, afgewassen voor gebruik
Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine: doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in de bak en kneed met de deeghaak in ± 8 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de boter, klontje voor klontje, toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken. Het deeg voelt qua plakkerigheid aan als de plakrand van een Post-it blaadje.
Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort op een werkplek en kneed met de hand in ± 10 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de boter, klontje voor klontje, toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf tijdens het kneden minder plakkerig. Het deeg voelt qua plakkerigheid aan als de plakrand van een Post-it blaadje.
1e rijs: vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen.
Vormen: stort het deeg op licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (niet kneden!) en verdeel het met een deegsteker in 12 - 14 gelijke stukjes.
Bol ieder stukje deeg op. Laat de bolletjes afgedekt ± 10 minuten liggen.
Druk telkens een bolletje met de palm van je hand plat. Zorg dat het deegstukje rond blijft.
Bestrijk het deegstukje met een kwastje met water en
strooi er suiker op.
Maak in het midden van het deegstukje met de korte kant van een creditcard/(betaal)pasje een insnijding, zorg er voor dat de zijkanten heel blijven.
Snijd het deeg nog 3 x op dezelfde wijze in, zodat een stervorm ontstaat.
Pak het deegstukje op, duw de punten met je vingers naar boven en keer het binnenstebuiten.
De punten zitten nu aan de buitenkant van het deegstukje.
Leg de sterren met de suikerkant naar boven en een paar centimeter uit elkaar op een bakblik bekleed met een bakmatje of bakpapier (of verdeel ze over 2 bakblikken, bak de sterren direct na elkaar). Dek af met ingevet plastic folie.
2e rijs: laat de sterren op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug.
Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 180 °C.
Bakken: bak de sterren in het midden van de oven in ± 15 minuten gaar en bruin. Leg ze direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.
Heerlijk met wat boter en jam!
Tip: de broodjes kunnen prima ingevroren worden.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenGrove suiker koop ik gewoon bij de AH. De goedkoopste suiker, onderste schap, 1,5 kg. in grijze zakken.
BeantwoordenVerwijderenDank je voor het recept.
BeantwoordenVerwijderenIk ga het komend weekend uitproberen.
Ben nu bezig met koekjes.
Heb een fijne dag.
Mooie uitleg en heldere foto's, bedankt! Wat een mooie ondergrond heb je trouwens. Ie dat papier?
BeantwoordenVerwijderenHallo Levine,
BeantwoordenVerwijderenWat een ontzettend leuk recept!! Ga ik zeker een keer uitproberen.
Vind je het misschien leuk om dit (of een ander) recept op Allrecipes.nl te zetten? Je kunt er ook een link naar je eigen site op kwijt! Wij zouden het erg leuk vinden!
groeten,
Nanda
http://allrecipes.nl
Hallo Levine,
BeantwoordenVerwijderenZe zien er erg leuk en lekker uit! Ik wil ze ook proberen te gaan maken.
Een vraagje, kan je i.p.v. gemalen anijszaad ook de gestamptje muisjes van De Ruyter gebruiken? Lijkt me ook gemalen anijs, maar voordat ik het echt ga proberen vraag ik het toch maar even :)
Ilonka
Heerlijk weer die kerstperiode, nu kun je ongegeneerd bakken en koken!Deze koekjes zien er zeker goed uit!
BeantwoordenVerwijderen@Soeqpkipje: die suiker heb ik ook, in die grijze zakken, maar die is minder grof dan appelflapsuiker.
BeantwoordenVerwijderen@Femke: ondergrond is een plastic tafellaken.
@Ilonka: gestampte muisjes is een mengsel met suiker. Ik denk wel dat je het kunt gebruiken, maar dan zal je meer moeten toevoegen. Kwestie van experimenteren hoeveel. Succes!
@Keukenkranen: het zijn broodjes (brooddeeg) geen
koekjes
@Nanda: ik zal er eens naar kijken
Mijn nieuwe keukenrobot maakt overuren! Wat een leuke broodjes!
BeantwoordenVerwijderen:)
Mooie broodjes Levine.De ,,appelflapsuiker'' zoals jij die noemt is in de bakkerij beter bekend als greinsuiker,die ook veel gebruikt wordt,bestrooid over vruchtenvlaaien.
BeantwoordenVerwijderenDeze suiker is in verschillende groftes te koop,de fijnste heb je voor deze broodjes gebruikt en de grofste soort wordt veelal in suikerbroden gebruikt en die wordt ook wel parelsuiker genoemd.
Heerlijke broodjes en feestelijk om te zien.
BeantwoordenVerwijderenMisschien nog een tip: is je deeg (net als bij mij) een beetje te plakkerig en kleven de punten na het snijden weer aan elkaar, dan kun je het beste het pasje voor iedere snede even met zonnebloemolie invetten. Dat voorkomt het weer aan elkaar kleven van de punten.
dankjewel voor dit recept, ik heb het een paar weken geleden gemaakt, kon niet meteen anijspoeder vinden, maar het is wel te vinden bij de specerijen bij iedere supermarkt, denk ik...en ik gebruikte De Ruijter anijsblokjes :p. zeker lekker en te herhalen.
BeantwoordenVerwijderenDit lijkt me heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenZou ik het ook met ander bloem kunnen doen, bv spelt?
En moet het met volle melk?
Je kunt deze broodjes ook met speltbloem bakken. In ieder recept kun je tarwebloem vervangen door speltbloem (en volkorenmeel vervangen door speltmeel).
BeantwoordenVerwijderenJe kunt ook halfvolle melk gebruiken.
Vanavond (vannacht :-) ) gemaakt, gemakkelijk en erg leuk om te doen. Prachtige broodjes geworden. Zeker voor herhaling vatbaar.
BeantwoordenVerwijderengroetjes,
Piet
Dit is inderdaad heel lekker, wij houden wel van zoet :)
BeantwoordenVerwijderenIk heb het gemaakt met blauwe muisjes, deze voorzichtig gekneusd, toen gezeefd en wat in de zeef achterbleef in de electrische koffiemolen. Het kan, maar volgende keer wel met anijszaad, dat is toch makkelijker :)
Heerlijke broodjes. Zojuist uit de oven. En ook nog is heel mooi en feestelijk. Ik ga ze ook maken voor het kerstontbijt.
BeantwoordenVerwijderenIk zag een post op de FB-pagina van Levine en zo vlak voor kerst, leek het me erg leuk om ze ook eens te maken. Broodjes zijn bezig met de 2e rijs! Hopelijk smaken ze straks net zo lekker als ze eruit zien.
BeantwoordenVerwijderen