Pagina's

01 augustus 2011

Kersenkoek

Kersenkoek


Snel maken nu er nog van die lekkere Hollandse kersen zijn ☺.

Kersenkoek (± 15 stukken)
Recept printen
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 180 gram witte chocolade, grof gehakt
  • 150 gram suiker
  • 2 eieren, maat L, los geklopt
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 100 gram patentbloem, gezeefd
  • 200 gram kersen, ontpit
  • poedersuiker voor de bovenkant
  • bakvorm van ± 18 x 28 cm, ingevet
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de ingevette bakvorm met bakpapier, laat de lange kanten overhangen dan kan je de gebakken koek na het bakken er makkelijk uittillen.

Smelt de boter en de chocolade in een grote schaal in de magnetron (of in een steelpan op zacht vuur.). Laat het mengsel niet te warm worden. Roer met een garde de eieren erdoor en vervolgens de suiker, zelfrijzend bakmeel en de patentbloem.

Verdeel het (dikke) mengsel over de bodem van de bakvorm. Druk de kersen in het mengsel.

Bak de koek in ± 30 minuten gaar. Laat de koek in de bakvorm afkoelen. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

Kersenkoek


Kersenkoek


Bron: Super Food Ideas, februari 2009

11 opmerkingen:

  1. Ik vind kersen zoo lekker.Koeken als deze zijn het lekkerst:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ziet dat er lekker uit, het water loopt me in de mond!
    Zou je ook een kleinere kunnen maken met de helft van de ingrediënten?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmm, morgen snel nog hollandse kersen halen op de markt!

    Groetjes Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hij staat in de oven, 1,5 de hoeveelheden genomen want mijn vorm is wat groter en ik heb wat citroenrasp door het deeg gedaan en de kersen (hier in Andalucia al lang niet meer te krijgen!) vervangen door bramen uit eigen moestuin. Ik hoop dat hij net zo lekker is als hij op jouw foto's eruit ziet!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hai Levine,

    Ik sta op het punt het gebak in de oven te schuiven. Is 39 minuten baktijd cruciaal, of moet dat 30 minuten zijn?

    Dank, trouwens, voor je site. Altijd als ik om bakinspiratie verlegen zit, of één of ander ingrediënt in huis heb dat ik in een baksel wil verwerken (zoals nu, witte chocola), weet ik dat ik me tot jou kan wenden. En dat ik nooit teleurgesteld word.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Omdat de bramen rijp zijn, heb ik de koek met bramen gebakken in plaats van met kersen: Echt superlekker, dat gaan we vaker doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Superlekker met bramen en inmiddels ook nog een keer gebakken met wat gemalen walnoot en bruine suiker in het deeg, en fruit vervangen door rode pruim/gele perzik en ook wat grove amandelstukjes bovenop.
    Je kunt ook trouwens heel goed tot 1/3 deel van de boter vervangen door gelei van chia-zaad (als je die gelei maakt met vruchtensap, dan ook ongeveer 25 gram suiker minder gebruiken). Koek blijft supersappig!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een uur geleden uit de oven, nu bij de thee. Prima, echt lekker. Zit niet zozeer een (witte) chocolade smaak aan maar hij is gewoon heel lekker zwaar, structuur wordt er mooi door. Een blijver. Bedankt, Rijk

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat ongelofelijk lekker en simpel te maken. Ik had een ander vormpje gemaakt, foto op m'n blog.
    Dit wordt een blijvertje!
    groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb 'm inmiddels ook een paar keer gemaakt met grotendeels pure chocolade, kaneel en allspice. walnoten of amandelen erdoor. Superlekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Krijg echt super erge trek van jouw recepten zeg haha! Ziet er goed uit!

    BeantwoordenVerwijderen