Pagina's

28 maart 2011

Tarte flambée/flammekueche

IMG_Tarte flambée/flammekueche3545

Lekker en makkelijk te maken deze Tarte flambée/flammekueche . Het lekkerste resultaat krijg je als je ze op een hete pizzasteen bakt. Heet serveren!

Uitleg Wikipedia: tarte flambée is een gerecht uit de Elzas, de Palts en Baden. De tarte flambée heeft een bodem van dun brooddeeg die met crème fraîche, uien en reepjes spek is belegd.

Afhankelijk van het gebied is de naam van dit gerecht flammekueche (Elzassisch), Flammkuchen (Duits) of tarte flambée (Frans). Er zijn vele variaties van het originele recept, zowel wat betreft het deeg als het beleg. In sommige delen van de Elzas wordt de crème fraîche vervangen door Bibbeliskäs (kwark) of door een mengsel van Bibbeliskäs en crème fraîche. Tot de opkomst van de pizza in de jaren '60 was de tarte flambée een gerecht dat vooral op het platteland werd bereid. Daar werd de tarte flambée vaak gebruikt om de hitte van een houtgestookte oven te testen. Het gerecht ontleent zijn naam aan deze methode van bakken.

Tarte flambée/flammekueche (3 - 4 stuks)

Deeg:
  • 500 gram tarwebloem (Franse bloem T65)
  • 7 gram instant gist
  • 9 gram zout
  • 300 gram water, lauwwarm
  • 10 gram olijfolie
Vulling:
  • ± 150 gram spekreepjes
  • 2  (rode) uien, in hele dunne halve ringen gesneden
  • ± 125 ml crème fraîche
  • ± 125 ml kwark
  • zout, versgemalen peper
Werkwijze deeg kneden in een standmixer/spiraalknederbroodbakmachine: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in, neem een bolletje van het deeg af en trek er al ronddraaiend een vliesje van (denk aan een kauwgombel). Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed: kneed het nog een paar minuten langer en probeer er weer een vliesje van te trekken.

Werkwijze deeg met de hand kneden: Doe alle ingrediënten in een kom, roer met een pollepel door elkaar en kneed met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om tarwebloem toe te voegen, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder kleverig. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in, neem een bolletje van het deeg af en trek er al ronddraaiend een vliesje van (denk aan een kauwgombel). Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed: kneed het nog een paar minuten langer en probeer er weer een vliesje van te trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen.

Oven voorverwarmen: Verwarm in de tussentijd de oven met daarin een pizzasteen voor op 230 - 250 °C.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Verdeel het deeg met een deegsteker in drie of vier gelijke stukken. Bol de stukken deeg losjes op en laat ze 20 - 30 minuten afgedekt liggen.

Meng de crème fraîche met de kwark in een schaaltje en breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Werk met 1 stuk deeg tegelijk. Rol het stuk deeg zo dun mogelijk op een licht met zonnebloemolie of met bloem bestrooide werkplek uit. Bestrijk de deeglap dun met het crème fraîche-/kwarkmengsel. Strooi er sprekreepjes op en verdeel er uienringen over. 

Bakken: Schuif het deeg met behulp van een pizzaschep op de hete steen. Bak de tarte flambée in ± 10 minuten gaar. Direct serveren. Maak terwijl de 1e in de oven staat de volgende klaar.

Tarte flambée/flammekueche

11 opmerkingen:

  1. Ik ga het zaterdag proberen te maken. Heb sinds kort een broodbaksteen, maar heb moeite om mijn pizza en brood van de houten spatula op de steen te laten glijden. Helpt dat hulpmiddel wat jij gebruikt? Groeten Amelie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Erg lekker, ook zonder pizzasteen. gebaken op onderste richel van de oven, op met siliconenmat beklede plaat. Heerlijk deeg ook! Stond allang op mijn verlanglijstje!
    En we moeten nog steeds voor de rijsmandjes een afspraak maken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Amelie: ja de superpeel is juist daarvoor handig. Klik op de link en bekijk de filmpjes, dan wordt alles je duidelijk. Of je houten plak goed bestrooien met bijvoorbeeld rijstemeel/polenta/semolinameel, dan glijdt het deeg er zo vanaf.

    @rayalichan:wij vonden het deeg ook erg lekker. Ik mail je voor afspraak. Beetje druk op dit moment :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. It’s really a nice and helpful piece of information. I’m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

    online pharmacy

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Waarom heb je dit niet afgebakken in de rofco?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb deze Tarte Flamee uiteraard in de Rofco gebakken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb geen pizzasteen. Blijft het resultaat ook hoed als het op een ingevette bakplaat is? Met wat ksn jr dit combineren qua maaltijd? Bij pasta of soep oid ?En de laatste vraag, kan dit ingevroren worden? Het ziet er heeeeel lekker iit. Precies wat voor dit gezin, denk ik zo. Groetjes patricia

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Patricia: je kunt de flammekueche ook op een bakplaat bakken. Het kan dan zijn dan de korst iets anders wordt. Is lekker bij een kop soep of met een salade. Je kunt de flammekueche beter niet invriezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heerlijk recept, ik heb de uiringen eerst even met boter en bruine suiker gefruit in een pannetje, daar worden ze wat zoeter van. Dat vind ik een heerlijke combi met het zoute spek en de Friese crème fraiche.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Welk type bloem is hier het meest geschikt voor, Levine?
    Groetjes, Ellen van Schaik.

    BeantwoordenVerwijderen