Pagina's

29 december 2010

Recept: Oliebollen

Bijna elk jaar bak ik op de laatste dag van het jaar dezelfde oliebollen. In 2008 week ik af van het geijkte recept en maakte ik de oliebollen van Cor en dit jaar ga ik weer een ander recept uitproberen.

Edit 12.25 uur: ik werd net door Gerrit Jan van Eetschrijven op mijn vingers getikt! Vorig jaar heb ik zijn oliebollen gebakken. Ik was het helemaal vergeten en dat terwijl ik hem over zijn recept het volgende liet weten: Gerrit Jan, complimenten voor het oliebollenrecept! Ze zijn heerlijk en veel luchtiger dan mijn eigen recept. Ik heb 2 x het recept gebakken, de 2e hoeveelheid op verzoek zonder de citroen en wat minder kaneel. Ik had nog een handje 'ready to eat' abrikozen liggen en die heb ik in kleine stukjes ook nog toegevoegd aan de tweede hoeveelheid. Ik weet nu al dat deze bollen ook aan het eind van dit jaar gebakken gaan worden :-).

Tsja, ik sta nu voor een dilemma ;-). Ga ik onderstaand recept maken of de bollen van de Eetschrijver? Misschien wel allebei?

Edit 4 januari: ik heb op oudjaarsdag zowel de oliebollen van de Eetschrijver als van Het IJs van Columbus gebakken. Het winnende recept is van de Eetschrijver! Ik heb wel - net als in 2009 - het recept iets aangepast: zonder de geraspte citroenschil en met minder kaneel.

Na een berichtje op Twitter of iemand mij kon helpen aan het ultieme oliebolrecept kreeg ik van Edith van Koken.blog.nl (die zelf nog nooit oliebollen heeft gebakken) de tip voor het boekje De Oliebol. Het boekje is geschreven door de bakkers van Het IJs van Columbus in Amstelveen in samenwerking met Paul Rodenburg. Het beschreven recept vereist met al zijn handelingen teveel ruimte voor het bestek van het boekje De Oliebol, vandaar dat -voor de puristen en gedreven hobbyisten- het recept in volle omvang (4 pagina's!) als PDF is te downloaden.


Om prima oliebollen te bakken zijn de volgende stappen vereist:
1. tijd en rust gedurende 4 uur!
2. de juiste ingrediënten
3. betrouwbare apparatuur, maar vooral:
4. een uiterst zorgvuldige wijze van werken
5. kritisch keuren van het eigen product.

Ik weet inmiddels -na lezing van het recept- wat me te doen staat :-)! Donderdagavond, 30 december, ga ik beginnen met de krenten en rozijnen in de week te zetten. Op oudjaarsdag kan dan het echte werk beginnen: de verwarming op 22 °C, alle ingrediënten klaar zetten, digitale thermometer en weegschaal onder handbereik, nogmaals alle instructies doorlezen en aan de slag!

O ja, ik ga wel een kleine wijziging in het recept aanbrengen: ik meng er ook nog wat sukade door, want dat hoort voor mij hoort in een oliebol!

Ik ben benieuwd .....

--------

PS: Het recept komt me trouwens enigszins bekend voor, ik herken het aan het feit dat ze durum meel gebruiken voor hun bollen. Als ik me goed herinner heeft hun recept - in zeer verkorte versie - al eens in de Delicious gestaan. Ik geloof niet dat dat recept precies hetzelfde was als in het boekje De Oliebol, maar het lijkt erop. Het recept uit de Delicious heb ik ook al een keer gemaakt en wij vonden ze toen erg lekker. Als ik tijd heb ga ik in de stapel kookbladen zoeken of ik gelijk heb.

14 opmerkingen:

  1. ja die uit de Delicious was ook van het ijs van Columbus, die hebben wij vorig jaar ook gebakken (tot nu toe de lekkerste die we hadden gemaakt).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lien, wat voor bloem heb jij gebruikt voor die bollen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik heb 1 kg durummeel gebruikt. Ik heb het recept toen gescand, omdat ik het anders ook niet weer terug kan vinden... ik wil het wel even sturen als dat handig is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. O dat zou wel handig zijn, hoef ik niet de hele kast overhoop te halen op zoek naar het recept ;-). Kan ik beide recepten vergelijken. Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb vandaag het recept van Janneke Vreugdenhil gebruikt, waarin karnemelk i.p.v. melk of water wordt gebruikt. Zelf heb ik er nog wat kaneel aan toegevoegd. We vinden ze heerlijk. Lekker fris en heel luchtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. het recept van Janneke Vreugdenhil heb ik inmiddels ook uitgeprint, lijken me ook lekker, maar om die ook nog te gaan maken wordt iets teveel (zou wel willen hoor, maar dan krijg ik het aan de stok met mijn huisgenoten)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoe kom je nou op die vier uur tijd en rust? Of is dat inclusief bakken?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lees het recept van het IJs van Columbus, daar staat het in :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. huh............ Ik lees hier net hoe je de perfecte oliebol zou kunnen bakken.... mijn mond viel open van verbazing.......... Moet dat zo??????
    Ik doe het al jaren heel anders en als ik mijn oliebol vergelijk met het lijstje waar een goed oliebol aan zou moeten voldoen, krijgen die van mij ook minstens een 8....En elk jaar is het vechten om de laatste oliebol...
    Mijn geheim: hahhahaha..... ik zeg niks, of toch: less is more.....
    oftewel: simpel kan het ook

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Anoniem: zo heeft ieder zijn eigen smaak en werkwijze, hoewel de werkwijze om een goede oliebol te bakken altijd hetzelfde is, wat je er verder ook in doet. De ene bol is de andere niet, dat blijkt ook weer uit de AD oliebollentest. En less is niet altijd more, zo word ik bijvoorbeeld van een oliebol zonder vulling niet blij. Ook de smaak moet goed zijn en dat bereik je alleen met de juiste en verse en goede ingrediënten! Het is net als bij koken, sommige mensen vinden eten uit pakjes lekker, ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Als ik geen durum tarwe kan krijgen, wat kan ik dan het beste gebruiken, tarwebloem of patentbloem?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Durum meel kan je bij de eco-plaza kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. In de lijst van ingredienten staat een scharrelei. Maar ik lees hier verder nergens over. Wat moet ik met dat ei doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Door het beslag, zijn ze zeker vergeten te vermelden. Het is niet mijn recept ....

    BeantwoordenVerwijderen