Pagina's

04 augustus 2010

Woensdag = bakdag (4)

Tom Cat's Semolina Filone

Het was niet alleen "bakdag" vandaag, maar ook "jammakendag". Eigenlijk wilde ik nog meer bakken en jam maken, maar door mijn eigen geteut kwam daar niks van. Gelukkig heb ik vakantie, dus morgen weer een dag om me uit te leven in de keuken :-).

Vandaag heb ik me gewaagd aan een recept uit boek Artisan Baking van Maggie Glezer: Tom Cat's Semolina Filone. Wel met enige aanpassingen die ik voor dit recept vond op de blog van Rose Levy Beranbaum. Het vochtpercentage is in het oorspronkelijke recept namelijk nogal hoog, Rose heeft het percentage aangepast naar 73%. Dit brood bevat naast semolinameel ook tarwebloem. Ik heb daarvoor Manitoba flour gebruikt, een bloem met een hoog eiwit-/glutengehalte. Deze bloemsoort kan uitstekend gebruikt worden voor deeg met weinig gist en lange rijstijden. Ik heb deze bloem bij een Duitste webwinkel gekocht.

Helaas bedacht ik me pas halverwege het maken van dit brood dat het wel leuk zou zijn als ik foto's zou maken.

Tom Cat's Semolina Filone
Deeg na de 2e rijs

Tom Cat's Semolina Filone
Het deeg ligt met de onderkant van het deeg naar boven op een stuk bakkerslinnen. Een smal plankje (in mijn geval een overgebleven stuk laminaat) is uitstekend te gebruiken om het deeg met behulp van het bakkerslinnen om te keren zodat de goede kant boven komt te liggen.

Tom Cat's Semolina Filone
Zo ..... dat ging perfect!

Tom Cat's Semolina Filone
Vervolgens het deeg op een stuk bakpapier op een omgekeerde bakplaat laten glijden en ingesneden. Door een omgekeerde bakplaat = zonder rand te gebruiken kan het deeg er met 1 beweging afgeschoven worden op de broodbaksteen. Een pizzaschep gebruiken kan ook, maar die van mij was niet groot genoeg. Als ik dit brood weer ga maken gebruik ik trouwens geen bakpapier en omgekeerde bakplaat meer, maar schuif het direct vanaf het laminaatplankje op de steen.

Tom Cat's Semolina Filone
Na 40 minuten bakken in de Rofco.

Tom Cat's Semolina Filone
Het is een vrij groot (lang) brood. In een gewone maat oven is het verstandig om het deeg in 2-en te verdelen en 2 kortere broden te maken.

7 opmerkingen:

  1. Hmmm, dat ziet en klinkt zeer smakelijk. Ik heb het bakken helemaal te pakken. De, nu al wat mislukte, bruine bolletjes met lijnzaad staan in de oven.
    Mislukt? yep, omdat bij het rijzen in de (koude) oven met een schaal kokend water onderin, mijn bolletjes steeds helemaal breed en plat worden. Volgende keer maar eens anders proberen. Smaak is wel goed gelukkig. Fijne dag morgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me weer een heerlijk brood. Het Manibota meel heb ik -tevergeefs- naar gezocht. Over welke Duitse webwinkel heb je het en kan ik daar ook bestellen als particulier? Hoor het graag.
    Groeten,
    Monica Hilbers

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Marion: Heb je ze goed opgebold? Deeg te nat? Te warm water gebruikt in het deeg? Laat ze volgende keer eens rijzen op kamertemperatuur, wel goed afdekken. Kan best zijn dat je oven toch te warm wordt met het kokende water onderin.

    @Monica: ik het het besteld bij Gourmet Versand, zie http://www.gourmet-versand.com/article3621/manitoba-mehl-aus-kanada.html

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat ziet er weer eens lekker uit. Mooie grote gaten in het brood, zeg! A job well done!!

    Heb jij toevallig een goede referentie voor een bloem/meel conversie tabel? Ik ben met name geinteresseerd in het "vertalen" van Duits bloem (405, 505, enz) naar een Amerikaans "equivalent". Alvast bedankt!

    Groetjes,
    Hanaâ

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Hanaâ: Duitse bloem type 550 is te vergelijken met All purpose flour, type 405 is te vergelijken met pastry flour

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hartstikke bedankt! Ik ga proberen om vandaag jouw zachte bruine bolletjes te maken. Ik laat je wel weten hoe ze smaken :o)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb je een bloggeraward gegeven , kijk maar op onze weblog waarom. Wat een heerlijk brood en recept.

    BeantwoordenVerwijderen