Altijd een groot succes, deze zoete broodjes. Vers gebakken het lekkerst!
Broodjes met sinaasappel en amandelen
Deeg:
- 360 gram tarwebloem
- 4 gram droge gist
- 50 gram suiker
- 25 gram zachte ongezouten roomboter
- 230 gram (volle) melk, lauwwarm
- 7 gram zout
- 45 gram zachte ongezouten roomboter
- 75 gram suiker
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 30 ml Grand Marnier of vers geperst sinaasappelsap
- 50 gram amandelen, grof gehakt
- 40 gram poedersuiker
- 60 gram water
- 30 ml Grand Marnier of vers geperst sinaasappelsap
- bakvorm van ± 22,5 x 32,5 cm, eventueel bekleed bakpapier, laat de kanten overhangen, dan kunnen de broodjes na het bakken zo uit de vorm worden getild
Werkwijze deeg in standmixer kneden:
Meng tarwebloem, suiker en gist in de kom. Wrijf de boter er met je vingertoppen door. Voeg de melk toe en meng met de platte klopper of een pollepel door elkaar. Voeg het zout toe en kneed met de kneedhaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Het mag nog iets aan de bodem kleven.
Werkwijze deeg in een broodbakmachine kneden:
Doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak van de bbm en laat ± 15 minuten kneden op bijvoorbeeld de pizzastand. Volg verder het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), volg dan het recept hieronder vanaf het vormen. Bij gebruik van de deegstand koude melk gebruiken.
Werkwijze deeg met de hand kneden:
Meng tarwebloem, suiker en gist in een kom. Wrijf de boter er met je vingertoppen door. Voeg de melk toe en meng met een pollepel door elkaar. Voeg het zout toe en kneed met de hand in 15 - 20 minuten tot een soepel deeg, het mag nog iets kleven. Voeg geen extra bloem toe als het niet echt nodig is; het deeg wordt vanzelf minder kleverig tijdens het kneden.
1e rijs:
Vorm het deeg tot een bal en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur 1 - 1½ uur rijzen. Het deeg zal niet helemaal in volume verdubbelen.
Vulling:
Maak terwijl het deeg staat te rijzen de vulling. Meng boter, suiker, sinaasappelrasp en Grand Marnier of sinaasappelsap in een schaaltje door elkaar.
Hak de amandelen grof.
Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van ± 40 x 25 cm. Laat het deeg als het tegenstribbelt een paar minuten liggen en ga dan weer verder met uitrollen.
Bestrijk het deeg met de sinaasappelboter, laat de randen vrij.
Verdeel er vervolgens de amandelen over.
Rol het deeg stevig op en druk de naad dicht.
Leg de deegrol met de naad naar beneden op een snijplank. Snijd de deegrol met een scherp (gekarteld) mes in plakken van ± 2 cm (17 plakjes, de eindplakjes worden niet gebruikt).
Leg de plakken deeg met de snijkant naar beneden in het bakblik.
2e rijs:
Dek het bakblik af en laat het deeg op kamertemperatuur 45 - 60 minuten rijzen. Het deeg hoeft niet helemaal in volume te verdubbelen.
Oven voorverwarmen:
Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC (boven-/onderwarmte).
Bakken:
Zet het bakblik op een bakplaat en bak de broodjes in het midden van de oven in 20 - 25 minuten gaar en goudbruin.
Til de broodjes met behulp van het bakpapier direct uit de bakvorm en zet ze op een rooster.
Glazuren:
Verwarm al roerend met een garde de poedersuiker en het water in een pannetje met dikke bodem op middelhoog vuur. Laat aan de kook komen. Zet het vuur iets lager en laat ± 3 minuten pruttelen. Roer er de Grand Marnier of sinaasappelsap door. Strijk het glazuur met een kwastje over de nog warme broodjes. Laat verder afkoelen op een rooster.
Dat ziet er lekker uit en het is genoeg voor 15 broodjes. Bedankt voor het recept en de step-by-step foto's.
BeantwoordenVerwijderenZier er weer héérlijk uit! Als ik er niet zo dik van werd, zou ik het wel weten :-)
BeantwoordenVerwijderenHelemaal wat Martin in juli zou willen maken, misschien verras ik hem wel met vaderdag hihi. Ziet er zaaaalig uit.
BeantwoordenVerwijderenLijkt me leuk voor de afsluiting van het schooljaar. Ik moet dan in 6! klassen wat hapjes verzorgen. Dit ga ik zeker maken.
BeantwoordenVerwijderenMmmmmmmmmmmmmmm ....
BeantwoordenVerwijderenWow dat ziet er lekker uit :)
BeantwoordenVerwijderenIk heb laatste kaneelbroodjes met appelmoes gemaakt op precies dezelfde manier, maar andere vulling natuurlijk, die waren super lekker, maar dit ziet er zeker ook niet verkeerd uit, deze gaat zeker in mijn lijst met uit te probern recepten :)
Deze heb ik vanochtend gemaakt. Het is tenslotte weekend. Van de grote hoeveelheid broodjes zijn er nu slechts 3 over. Mijn dochter (van 5 jaar oud) heeft er tussen de middag wel 4 naar binnen gewerkt. Super recept.
BeantwoordenVerwijderenGr Jessica
Ziet er heerlijk uit! Maar kun je na het afbakken & afkoelen ook een gedeelte invriezen? Of verliest het dan smaak?
BeantwoordenVerwijderen@Maria: je kunt deze broodjes heel goed invriezen, maar dan het beste zonder glazuur. Met glazuur kan ook, maar dan worden ze erg plakkerig na het ontdooien.
BeantwoordenVerwijderenIk heb ze gebakken en ondanks dat ze er niet zo mooi uitzagen als bij jou, smaakten ze super!
BeantwoordenVerwijderenBeste Levine,
BeantwoordenVerwijderenAllereerst super bedankt voor je geweldige site!
Kan ik voor deze broodjes ook walnoten gebruiken ipv amandelen?
Ja hoor dat kan, net als hazelnoten of pecannoten.
BeantwoordenVerwijderenOok deze waren weer heerlijk! Bedankt voor het recept. Ga deze vaker maken. Blijft ook lekker zacht, zelfs de volgende dag!
BeantwoordenVerwijderenJanien, goed te horen dat ze goed gelukt zijn :-).
BeantwoordenVerwijderenDit is een superrecept maar het kan ook heel eenvoudig worden aangepast naar eigen inzicht/smaak. M.n. de vulling bepaald de smaak, want het broodrecept is super zoals het is, dat moet je niet willen veranderen. Bijvoorbeeld banketbankersroom smeren en gewelde rozijnen toevoegen voordat je gaat rollen, ik zeg een echte aanrader, je eigen koffiebroodjes!!!
BeantwoordenVerwijderen