Dit brood smaakt versgebakken het lekkerst. Het brood kan ook in de diepvries bewaard worden.
Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoek van ongeveer 56 x 25 cm. Strijk het boter/amandelmengsel uit over de deeglap. Laat 1 lange kant vrij.
Snijd de deegrol met een scherp mes in de lengte doormidden.
Snijd de uiteinden zo nodig bij. Leg de slinger in een krans op een met een bakmatje/bakpapier beklede bakplaat. Druk de uiteinden op elkaar.
2e rijs: Dek de krans af met bubbeltjesfolie en laat het deeg 45 – 60 minuten rijzen (het hoeft niet helemaal in volume te verdubbelen).
Gevulde fruitkrans
Deeg:
- 450 gram tarwebloem
- 5 gram instant gist
- 30 gram melkpoeder
- 175 gram water, lauwwarm
- 45 gram ongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld
- 50 gram ei, losgeklopt
- 45 ml/3 eetlepels honing
- 8 gram zout
- 75 gram blauwe rozijnen
- 50 gram gele rozijnen
- 75 gram krenten
- 100 gram gedroogde ‘ready to eat’ vijgen, in stukjes
- 100 gram gedroogde ‘ready to eat’ abrikozen, in stukjes
- 75 gram zachte ongezouten roomboter
- 50 gram poedersuiker
- 1 ei, losgeklopt
- 50 gram amandelen, fijn gemalen
- 1 theelepel amandel extract
Deeg in een standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom. Kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
1e rijs: Vorm het deeg tot een bal en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in 60 - 90 minuten tot dubbel volume rijzen.
Vulling: Meng de rozijnen, krenten, vijgen en abrikozen door elkaar en zet afgedekt weg tot gebruik. Mix de boter en de poedersuiker door elkaar. Voeg het losgeklopte ei beetje bij beetje toe en mix goed door elkaar. Roer ten slotte de gemalen amandelen en het amandel extract erdoor. Zet afgedekt weg tot gebruik.
Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette of met bloem bestrooide werkplek en druk de lucht eruit. Bol het deeg losjes op laat het afgedekt 20 - 30 minuten rusten. Het deeg is na deze rusttijd makkelijker uit te rollen.
Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 200 °C (boven-/onderwarmte).
Bakken: Bak de krans in het midden van de oven in 25 – 30 minuten goudbruin en gaar. Laat de krans op een rooster afkoelen.
Wat een geweldig leuk en lekker recept! Ga het dit weekend zeker proberen. Het weer buiten is er wel naar om er binnen een "bakhuis" van te maken!
BeantwoordenVerwijderenJe hoort zeker hoe het gegaan is, Arden.
Wát lekker, helaas kan mijn studentenoventje dit denk ik niet aan...
BeantwoordenVerwijderenZiet er weer lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenMonique
Heb aan de hand van dit recept gisteren een krans gemaakt met alleen rozijnen/sucade. De rest was niet in huis, net als de missende melkpoeder. Maar het effect was leuk en lekker! Bedankt weer. Deze ga ik zeker vaker maken!
BeantwoordenVerwijderen