Door te variëren met verschillende soorten paddenstoelen smaakt deze pastaschotel iedere keer weer anders. Ik heb er shiitakes en cantharellen in gebruikt.
Pasta met paddenstoelen en mascarpone
- 60 gram ongezouten roomboter
- 30 gram broodkruimels*
- 400 gram pasta, bijvoorbeeld pappardelle
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd
- 450 gram gemengde paddenstoelen
- zout, versgemalen peper
- 60 ml slagroom
- 250 gram mascarpone, op kamertemperatuur
- 2 eetlepels gesnipperde bieslook
Smelt 15 gram boter in een hapjespan/diepe koekenpan. Voeg de broodkruimels toe en bak ze al omscheppend in 4 - 5 minuten knapperig. Doe de broodkruimels over op een bord en veeg de pan schoon met een stukje keukenpapier.
Kook de pasta beetgaar. Giet af, maar vang ± 2,5 dl van het kookvocht op in een maatbeker.
Verhit intussen in dezelfde pan als waar de broodkruimels in gebakken zijn de resterende boter. Fruit de ui op middelhoog vuur ± 5 minuten. Voeg de knoflook en de paddenstoelen toe, breng het geheel op smaak met zout en versgemalen peper en bak de paddenstoelen al omscheppend in ± 5 minuten zacht en bruin. Voeg de slagroom toe, roer de aanbaksels los en laat de room inkoken tot er 1 eetlepel over is. Roer de mascarpone en 180 ml kookvocht van de pasta erdoor. Breng aan de kook en laat op laag vuur doorkoken tot een romige saus ontstaat.
Roer de pasta erdoor en laat op laag vuur goed warm worden. Voeg als de saus te dik is nog wat kookvocht van de pasta toe.
Schep de pasta op (voorverwarmde) borden en garneer met de broodkruimels en bieslook.
Bron: aangepast recept van Food&Wine