Ik had geen karnemelk in huis en heb in plaats daarvan zure melk gemaakt. Uitleg hoe je dit kunt maken staat in het recept. Voor de appels heb ik Gala's gebruikt, maar iedere andere friszure appel kan gebruikt worden. In plaats van kaneel heb ik "apple pie spice" gebruikt, nog een souvenier uit NYC.
Appelcake
Recept printen
Cakebeslag:
- 115 gram zachte roomboter
- 200 gram suiker
- 60 ml karnemelk (of zure melk*)
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 280 gram patentbloem
- 1 theelepel kaneel (of apple pie spice)
- snuf zout
- 2 appels, geschild en geraspt
- 70 gram walnoten of pecannoten, grof gehakt
- 75 gram rozijnen
Kruimellaag:
- 60 gram donkerbruine basterdsuiker
- 30 gram patentbloem
- 30 gram koude roomboter, in blokjes
- 25 gram walnoten of pecannoten, fijn gehakt
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een cakevorm van ± 23 cm licht met boter in en bekleed met bakpapier zodat aan de twee lange kanten het bakpapier uitsteekt (dan kan je na het bakken de cake er zo uit tillen en beschadigd de kruimellaag niet tijdens het lossen).
Mix de boter met een mixer of platte klopper van een standmixer ± 30 seconden. Voeg de suiker toe en mix totdat boter en suiker gemengd zijn. Voeg de karnemelk/zure melk en het bakpoeder toe; mix tot alles gemengd is. Voeg de eieren één voor één toe. Volgende ei pas toevoegen als vorige ei geheel is opgenomen. Voeg het vanille extract toe. Voeg bloem, kaneel en zout toe; mix tot alles gemengd is. Roer de geraspte appels, noten en rozijnen erdoor.
Schep het beslag in de vorm. Strijk met de achterkant van een lepel glad. Strooi de kruimellaag erover.
Bak de cake in 60 - 65 minuten in het midden van de oven gaar. Een in het midden van de cake gestoken satéprikker moet er schoon uitkomen.
Laat de cake ± 10 minuten in de vorm afkoelen. Met behulp van het bakpapier uit de vorm tillen en op rooster verder laten afkoelen.
Eet smakelijk!
Ik heb alle ingrediënten voor deze appelcake in huis en ben van plan om het voor dit weekend te gaan bakken. Ben benieuwd.
BeantwoordenVerwijderenToch nog een vraagje, ik gebruik bakpoeder in zakjes. Heb ik aan 1 zakje genoeg?
Aan 1 zakje heb je genoeg, zit meer dan 2 theelepels in. Wat je overhoud goed dichtgevouwen en droog bewaren.
BeantwoordenVerwijderenSucces met bakken :-).
Ik snap dat die foto niet meer gemaakt kon worden ;-) Heerlijk was ie!
BeantwoordenVerwijderenAlleen bleven mijn kruimels er niet zo goed op plakken. Brokkelden al af bij het snijden.
Heb de cake deze week gemaakt en was heerlijk, beetje kruimelig. Alweer bedankt. Groetjes, Jelle
BeantwoordenVerwijderenIk wil deze cake gaan maken.
BeantwoordenVerwijderenWaarom zit er karnemelk in? Maakt het dat niet zuur?
Estelle: is weer eens iets anders dan gewone melk .... en de cake krijgt een mooie structuur en nee de karnemelk maakt de cake niet zuur.
BeantwoordenVerwijderenVandaag deze cake gemaakt. Hij smaakt op zich prima, is alleen nog al klef. Klopt dit? Of de volgende keer langer in de oven.
BeantwoordenVerwijderenVandaag deze cake gemaakt. Hij smaakt op zich prima, is alleen nog al klef. Klopt dit? Of de volgende keer langer in de oven.
BeantwoordenVerwijderenHetty, nee de cake hoort niet klef te zijn.
VerwijderenHeerlijk, deze cake! Na al een heleboel broden van je te hebben gebakken, is ook dit recept een absolute blijver. Ik ga de volgende keer in Nederland weer even basterdsuiker inslaan, want dat kennen ze hier niet. Heb je eventueel een alternatief?
BeantwoordenVerwijderenBedankt hè!