Pagina's

18 juni 2009

Amandel-rozijnencake met sherry

Amandel-rozijnencake met sherry

Ik ben helemaal geen liefhebber van sherry, maar om mee te koken en bakken kan het ermee door . In deze cake zelfs erg lekker! Laat de rozijnen minstens 30 minuten weken in de sherry, langer is nog beter. Het weekvocht wordt gebruikt om de cake na het bakken mee te besprenkelen.

Amandel-rozijnencake met sherry
Recept printen
  • 125 gram rozijnen
  • 100 ml zoete sherry
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 3 eieren
  • 140 gram patentbloem
  • 100 gram gemalen amandelen
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snuf zout
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 eetlepel bloem om de rozijnen mee te bestrooien
  • poedersuiker, om de cake mee te bestrooien
  • springvorm van 20 cm Ø, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
Week de rozijnen minstens 30 minuten in de sherry.

Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Klop de yoghurt, olie en eieren in een maatbeker goed door elkaar.
Doe de bloem, gemalen amandelen, bakpoeder, zout en basterdsuiker in een grote kom en meng door elkaar.
Voeg het yoghurtmengsel toe en roer met een vork tot een beslag.
Schep de rozijnen uit het weekvocht, dep droog met keukenpapier, bestrooi met de eetlepel bloem en meng ze door het beslag.
Schep het beslag in de springvorm, strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel.

Amandel-rozijnencake met sherry

Bak de cake in het midden van de oven in 50 - 55 minuten gaar. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt.

Amandel-rozijnencake met sherry

Zet de cake op een rooster en prik er met een prikker gaatjes in. Besprenkel met 5 eetlepels van het weekvocht van de rozijnen.

Verwijder na ± 10 minuten de rand van de springvorm en laat de cake op het rooster verder afkoelen.

Bestrooi voor het opdienen met poedersuiker.

Eet smakelijk!

Bron: aangepast recept van BBC GoodFood

7 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit Arden
    Was ie ook lekker?
    Heb je ook een klein ideetje als je hem in een cakevorm zou bakken hoe groot? 28cm?

    Misschien heb ik tijd van het weekend;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hij was uiteraard lekker, zie ook mijn opmerking in het bericht. Ik denk dat een cakevorm van 28 cm te groot is, dan wordt de cake erg laag.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Laat ik nou griekse yoghurt in de ijskast hebben, en ik zat maar te denken waar ik het eens voor zou gebruiken, nu weet ik het! Ik ga meteen aan de slag!
    Groetje Frederika

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb hem vandaag gemaakt, met rozijnen in strohrum geweekt. Heerlijk krokante korst heeft ie gekregen. Jammie!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Helaas, 50% van ons zei:"niet weer" en 50% zei: "ja lekker". Ik heb hem met calvados ipv sherry gemaakt. Dat was lekker. Maar het geheel had iets teveel van oliebollen. Dus gaan we weer verder op zoek naar 100% goed recepten op deze site want dat zijn de meeste!!!!
    Bedankt, Rijk

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Blijkt dat ik deze al eerder heb gemaakt. Nu heb ik de rozijnen in Marsala geweld. Weer te veel oliebol structuur en smaak. Jammer. Met vriendelijke groet, Rijk

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Rijk, kan me niet herinneren dat de cake een oliebokkensmaak had. Ik zal hem zelf ook nog een keer maken. En tsja, dit was geen recept van mezelf, daar zal het door komen dat ie tegenvalt ;-).

    BeantwoordenVerwijderen