Pagina's

28 mei 2009

Citroen ricotta cake

Citroen ricotta cake

Voor deze cake heb je heel fijn geraspte citroenschil nodig. Ik gebruik daarvoor een fijne rasp van Microplane. Inmiddels heb ik 3 verschillende Microplane raspen, ik gebruik ze bijna dagelijks en ik wil nooit meer andere! Ze zijn vlijmscherp (en blijven dat ook), makkelijk schoon te maken en handig in gebruik. Ze zijn verkrijgbaar bij de betere kookwinkels. Lees hier en hier meer over de deze raspen.

Citroen ricotta cake

Citroen Ricotta cake
Recept printen
  • 175 gram zachte ongezouten roomboter
  • 175 gram fijne suiker
  • geraspte schil van 3 citroenen
  • 3 eieren, gescheiden (wit en dooiers apart)
  • 250 gram ricotta
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • springvorm 18 cm Ø, ingevet en bebloemd
  • poedersuiker om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Klop de boter en de suiker (met een mixer of platte haak standmixer) licht en luchtig. Voeg de geraspte citroenschil, de eidooiers en de ricotta toe en mix goed door elkaar.

Maak een kom en garde(s) vetvrij: afwassen en vervolgens schoonmaken met wat citroensap of azijn. Klop de eiwitten stijf.

Citroen ricotta cake

Vouw de stijfgeklopte eiwitten met een spatel voorzichtig door het beslag.

Citroen ricotta cake

Schep er vervolgens het zelfrijzende bakmeel en het bakpoeder door.

Citroen ricotta cake

Citroen ricotta cake

Doe het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad.

Citroen ricotta cake

Bak de cake (in het midden van de oven) in ± 50 minuten gaar en bruin. Een in het midden gestoken prikker moet er schoon uitkomen. Laat in de vorm afkoelen. Bestrooi (door een zeefje) met poedersuiker voor het serveren.

Nog een recept met ricotta: Citroen Ricotta Muffins

Eet smakelijk!

Bron: BBC GoodFood

10 opmerkingen:

  1. Die microplane raspen staan ook nog op mijn wenslijstje. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hartelijk dank, ik ga aan de slag!
    Mijn microplane rasp is helemaal van metaal. De raso zelf ziet er wel hetzelfde uit.Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er lekker uit, Levine.

    Ik heb ook een paar raspen van Microplane en kan ze ook niet meer missen. Goeie uitvinding.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb hem ook die Microplane, he-le-maal geweldig. Ik rasp er nootmuskaat mee, harde kaas, sinaasappel, citroen en limoen, noem maar op. Lekker cakeje dit!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heerlijke cake! Lekker frisse smaak. Mijn collega's waren dik tevreden.
    Mijn hartelijke dank.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lekker fris, luchtig! Hij is op en dat zeg genoeg:D

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lekker! Lijkt qua samenstelling & consistentie een beetje op de hazelnootricottacake van Jamie Oliver. Deze gaat zeker op het 'vaker bakken' lijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb uw foto van uw citroen cake, samen met een link naar uw blog op mijn website http://toon.vankets.com/ geplaatst. Ik hoop dat u dat goedkeurt. Ik laat u dit even weten via dit bericht.

    Ik heb er wel een ander recept, dat ik zelf het verzonnen, aan gekoppeld.

    Vriendelijke groet,
    Toon Van Kets

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Beste Toon, waar staat die foto dan op je website?

    Het is NIET toegestaan om mijn foto's te gebruiken, er rust copyright op (dat staat ook duidelijk op de foto en bij Flickr waar mijn foto's staan).

    Recepten overnemen mag, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel. Als je er dan een foto bij wilt zetten moet je een eigen foto gebruiken.

    Graag verwijderen dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Heerlijk deze cake!
    Mogelijk om in te vriezen?

    BeantwoordenVerwijderen