Soms denk ik te ingewikkeld volgens mijn echtgenoot. Dacht hij vandaag een "ouderwetse" zuurkoolstamppot met worst en een kuiltje jus te krijgen maar nee ...... ik moest er weer fratsen mee uithalen! Terwijl ik stond te koken schreef hij het volgende stukje op zijn weblog: Zuurkool.
Desalniettemin heeft hij 2 keer opgeschept en ook nog het laatste restje van mijn bord opgegeten ........ Conclusie: hij vond het toch erg lekker!
Zuurkool met appeltjes uit de oven
Voor de zuurkool:
- 500 gram wijnzuurkool
- 75 ml witte wijn (of water)
- 750 gram aardappelen
- 1 dl warme melk
- 30 gram roomboter
- zout, versgemalen peper
- 300 gram rundergehakt
- 1 ui, gesnipperd
- zout, versgemalen peper
- ½ theelepel paprikapoeder
- 25 gram roomboter
- 4 kleine appels, geschild, klokhuis verwijderd en in dikke partjes
- 30 ml Calvados
- paneermeel
- paar klontjes boter
- 1 ovenschaal, ingevet
- pureeknijper of pureestamper
Kook de zuurkool zachtjes ± 15 minuten in de witte wijn (of water). Kook de aardappelen in ± 20 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak intussen de partjes appel in een koekenpan in de boter ± 5 minuten. Voeg de Calvados toe en laat verdampen. Doe over op een bord en zet even weg.
Bak het gehakt in een koekenpan rul, voeg de gesnipperde ui toe en bak even mee. Maak op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Doe over op een bord en zet even weg.
Giet de zuurkool en de aardappelen af. Knijp de aardappelen door de pureeknijper of stamp ze fijn met de pureestamper (niet fijnmaken met een mixer, dan krijg je een smurrie die op behangplaksel lijkt). Roer de melk en de boter door de aardappelpuree en maak op smaak met zout en peper.
Doe achtereenvolgens in de ovenschaal: zuurkool, appelpartjes,
gehakt en als laatste de aardappelpuree. Bestrooi met wat paneermeel en leg er wat klontjes boter op.
Zet de schaal ± 25 minuten in de oven tot alles warm is en de bovenkant goudbruin.
Eet smakelijk!
Ach gut, de stakker en het ziet er net zo lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenTroost je; ik heb hier door mijn drukke werk af en toe een dag dat ik gewoon recht toe recht aan kook en dan hoor ik echt geen engelenkoren jubelen :)
Marjoke
Very nice. I have also a site for recipes for cooking. See. I love your recipes. I am from the Slovak Republic. Be translated through Google translate http://www.irecepty.com
BeantwoordenVerwijderenHet lijkt me een heel erg lekker recept, alleen zou ik graag willen weten voor hoeveel personen dit recept geschikt is.
BeantwoordenVerwijderen3 personen of 4 "kleinere" eters
BeantwoordenVerwijderenVandaag klaar gemaakt. Zowel echtgenoot als gast vinden dit eentje 'om erin te houden'. Mijn man zei zelfs dat hij nooit meer zuurkool op een andere wijze wou eten... Beetje overdreven natuurlijk maar dit recept is echt een aanrader zeker ook als je gasten hebt. Je kunt lekker met ze praten terwijl de oven de rest van het werk doet.
BeantwoordenVerwijderen*Hey suz,* deze ga ik vanmiddag maken. Ziet er verdikkeme heerlijk uit (-:
BeantwoordenVerwijderenGr.
Broer
Gisteren hebben we deze fantastische zuurkoolschotel gegeten. Vooral die Calvadosappeltjes erin zijn heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenThanks!
Ik heb het gisteren gemaakt, maar vind het wat droog. Wij doen meestal wat crème fraîche over de zuurkool. Met het gerulde gehakt bakken we wat ketjap mee. Geeft een lekker pittige smaak.
BeantwoordenVerwijderenIn plaats van appeltjes kun je ook eens ananas proberen.
Super recept, niets aan veranderen, ik maak dit al jaren, en het smaakt elke keer fantastisch. Een regelrechte aanrader.
BeantwoordenVerwijderen