Pagina's

06 november 2008

Brood met zure room

Brood met zure room / Sour Cream Bread

Vaak koop ik ingrediënten om iets te maken en vervolgens komt er dan iets tussen. Daarna vergeet ik het en "opeens" zie ik dan weer iets in de kast of koelkast staan wat nodig op moet. Zo kwam ik vandaag 4 potjes zure room tegen in de koelkast die over de datum dreigden te raken. Tsja, wat wilde ik er ook alweer mee maken? Ik weet het echt niet meer .........

Wat ik ermee wilde maken was in ieder geval niet onderstaand recept, maar die 4 potjes kwamen precies van pas :-).

Het recept komt uit het boek Beard on Bread en ik vond het op het weblog van Seriously Good. Het kost even wat tijd om het brood te maken, want het deeg rijst erg langzaam. Volgens Kevin heerlijk om er een grilled cheese sandwich mee te maken.

Brood met zure room
  • 7 gram instant gist
  • 30 gram suiker
  • 60 gram water, 20 - 25 °C
  • 4 bekertjes van 125 ml zure room
  • ¼ theelepel baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)
  • 13 gram zout
  • 685 gram tarwebloem
  • 2 bakblikken van ± 21 cm, ingevet

Deeg kneden in een standmixerMeng de gist, suiker, water, zure room en baking soda in de kom van een standmixer met de platte klopper door elkaar. Voeg 500 gram bloem toe en mix er met de platte klopper door tot een slap en kleverig deeg ontstaat. Verwissel de platte klopper door de kneedhaak, voeg het zout toe en geleidelijk de overige bloem tot een een beetje kleverig deeg ontstaat dat van de wand loslaat, maar nog wel iets aan de bodem kleeft. Totale kneedtijd: 10 -15 minuten.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur rijzen tot het in volume verdubbeld is (± 2 uur).

Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en verdeel het deeg met een deegsteker in twee gelijke stukken. Vorm de deegstukken tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegballen om en laat ze afgedekt 30 minuten rusten. 


Brood met zure room / Sour Cream Bread

Vorm er twee broden van: druk of rol ieder stuk deeg uit tot een rechthoek net zo breed als het bakblik.

Brood met zure room / Sour Cream Bread

Rol het deeg op, druk de naad dicht en leg het met de naad naar beneden in het bakblik.

Brood met zure room / Sour Cream Bread

2e rijs: Dek het deeg af en laat het rijzen totdat het bijna in volume verdubbeld is (1½ - 2 uur).

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 190 ºC (boven-/onderwarmte).

Bakken: Zet de bakblikken op een rooster of bakplaat in de oven en bak de broden in ± 35 minuten gaar en goudbruin. Dek de broden als ze te donker dreigen te worden af met aluminiumfolie (na ± 20 minuten). 

Brood met zure room / Sour Cream Bread

Los de broden direct na het bakken uit de bakblikken en laat ze op een rooster volledig afkoelen.

11 opmerkingen:

  1. Hoi Arden,
    Wat heb je ee nheerlijke recepten staan op je blog. Geweldig. Ik ga nu de mince meat maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. lol, denk ik een leuke uitleg van een superkeukenmachine te zien........
    draait 'ie alleen maar rondjes. wahahahaa....
    Rani

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tsja, Rani ..... het was alleen maar bedoeld om te laten zien hoe het deeg eruit moet zien :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Is het deeg erg plakkerig? Denk je dat het ook met de handen gekneed kan worden?
    En - hoe smaakte het brood?
    Vuursteentje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het brood is heerlijk van smaak, smeuïg en lekker zacht :-).

    Het deeg is iets plakkerig en zacht. Begin met een pollepel en ga dan als er meer bloem toegevoegd moet worden (zie recept) met de hand door met kneden. Pas op dat je tijdens het kneden niet teveel bloem gaat toevoegen. Als het deeg nog iets plakkerig is vet dan je handen in met wat olie (ipv bloem blijven toevoegen) en ga door met kneden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk brood, we hebben genoten!
    Bedankt :-)
    Vetter dan een gewoon wit maar daardoor ook misschien langer houdbaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Levine,

    Ik heb al vele broden van je website gemaakt. Ik zou dit brood graag lichtbruin willen maken, wat is dan de verhouding tarwebloem/volkorenmeel?

    Mvg,

    Jaliah

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Jaliah, ik zou dan half tarwebloem, half volkorenmeel nemen of gebuild mel gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Beste Levine,

    Zou dit recept zich ook lenen om bolletjes van te maken of is het daar te plakkerig deeg voor?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hi Carla, ja hoor dat kan (ook van plakkerig deeg kan je bolletjes maken).

    BeantwoordenVerwijderen