Pagina's

13 augustus 2008

Volkoren-semolinabrood

Volkorensemolinabrood

Een lekker brood van volkorenmeel en semolina. De percentages zijn standaard: 100% meel/bloem, 1% instant gist, 1,8% zout, 5% vetstof, 63% vocht. Van deze hoeveelheid deeg bak je één groot brood of twee halve broodjes.

Volkoren semolinabrood

Volkoren-semolinabrood
  • 400 gram volkorenmeel
  • 200 gram semolina
  • 6 gram instant gist
  • 1 eetlepel/15 ml honing
  • 30 gram zonnebloemolie
  • 11 gram zout
  • 378 gram water, lauwwarm
  • 1 broodbakblik van ± 30 x 10,5 cm of 2 broodbakblikken van ± 16 x 11 cm, ingevet

Deeg kneden in een standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe alle ingrediënten bij elkaar in de kom. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Tip: Vet je handen als je het deeg uit de machine haalt in met een beetje olie dan plakt het niet aan je handen. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Zie dit filmpje.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met een douchemuts of plasticfolie. Laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek, druk de lucht eruit en bol het losjes op. Dek de deegbal af en laat ± 20 minuten rusten.

Vorm vervolgens het deeg tot een brood:
  1. rol het deeg van links naar rechts met een deegroller uit tot een rechthoek;
  2. vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant;
  3. rol het deeg weer met een deegroller uit (niet breder dan het bakblik); 
  4. rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht;
  5. leg het deeg met de naad naar beneden in een ingevet bakblik.
Klik hier voor een filmpje of hier voor een fotoserie.

2e rijs: Dek het deeg af en laat het op kamertemperatuur in 45 – 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met je vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 220 ºC (boven-/onderwarmte) of 200 ºC (hete lucht).

Bakken: Bak het brood in 35 - 40 minuten gaar en goudbruin. De interne temperatuur is dan ± 95 ºC.

Stort het brood direct uit het bakblik op een rooster en laat het afkoelen.


Volkorensemolinabrood

18 opmerkingen:

  1. Mijn KA is weer gerepareerd. Meteen dit brood gemaakt. Het is goed gelukt. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Arden,

    Gebruik jij voor je broden de hetelucht, of de conventionele oven?

    Groet Inge

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Inge,

    Ik gebruik onder- en bovenwarmte, conventioneel dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ruikt naar vroeger, erg lekker, heerlijk, en ziet er prachtig uit.
    Receptuur klopt weer als een bus.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Weet iemand waar je semolinameel kan kopen? Liefts online want ik woon in Overijssel, en daar is niet zoveel in de buurt ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Jeroen: zie dit bericht op mijn weblog http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2008/07/semolinabrood-1.html
    Ik verkoop het ook tijdens de workshops.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Semolinameel zag ik bij toeval staan op de plank tussen andere melen in een natuurvoedingswinkel in Alkmaar

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb dit brood vandaag gemaakt en het is echt ontzettend lekker! Semolinameel van de Cecco heb ik bij de Jumbo gekocht!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. HAllo!

    Kan ik de semolina ook vervangen door maismeel?
    Ik heb wel maismeel in huis, mar geen semolina...
    Ik ben de weg een beetje keijt met al die verschillende meel soorten..

    Maar morgen maar weer es wat broden bakken!
    Ik bak al langer mijn eigen brood met een tandaard recept, maar die zijn vrij droog.
    Laatst een recept van jouw site gebruikt en dit smaakte veel beter!
    Alleen kost het wel meer tijd...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Monique, nee je kunt de semolina niet vervangen door maismeel. Maismeel bevat geen gluten en semoline juist veel. Je zou dan een heel ander brood krijgen.

    Brood bakken kost minimaal 3,4 - 4 uur, dat is nu eenmaal zo :-). Maar gelukkig hoef je er niet al die tijd bij te blijven :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dit brood al een paar keer gebakken. Een topper!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Vandaag dit brood gebakken en het is heerlijk, alleen vond ik het deeg vrij nat/plakkerig.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wil deze brood gaan bakken .nu wil ik alleen weten in het recept staat vermeld dat je 378 gram water . Is dat 378 ml ?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ja. Maar aangezien maatbekers altijd afwijken en je geen 378 ml kunt afmeten geef ik het water in grammen aan. Afwegen op een weegschaal dus :-). Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dit brood vandaag gemaakt. Was goed in brood bus gerezen, maar had verder geen ovenrijs. Vrij laag gebleven dus. Viel me wel op dat deeg na tweede rijs bovenop wat hol/slap aanvoelde. Lijkt nu ook lucht onder de korst te zitten. Had ik het wellicht te ver laten rijzen?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Semolina is gewoon griesmeel toch, ik gebruik gewoon griesmeel uit de supermarkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Vandaag dit brood gebakken. Verrassend lekker van smaak, knapperige korst, mooie structuur. Je proeft net de honing. Echt een aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wanneer ik brood bak, is het steevast dit brood. Ik vind het verrukkelijk

    BeantwoordenVerwijderen