Pagina's

28 juli 2008

We nemen nog een ijsje

Vruchtenijs en vanille kokosijs met kersensaus

Een ijsje gaat er altijd wel in op een mooie zomerse dag :-).

De "creatie" op bovenstaande foto bestaat uit vruchtenijs (aardbeien, frambozen, bramen) en vanille kokosijs met daarbij een flinke schep kersensaus. Voor het recept van het heerlijke vanille kokosijs surf je naar de blog van Klary Koopmans, de recepten voor het vruchtenijs en de kersensaus staan hieronder.

Vruchtenijs
Recept printen
  • 4 ¼ dl volle melk
  • 75 gram suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 5 grote eidooiers
  • 200 gram vers rood fruit*
  • 1 eetlepel vers geperst citroensap
  • ± 75 gram suiker
* bijvoorbeeld aardbeien, kersen, bramen, frambozen. Ik heb een mengsel van bramen, frambozen en aardbeien gebruikt.

Verhit de melk met de suiker, roer tot de suiker is opgelost.

Klop de eidooiers met een mixer tot het mengsel dik en licht van kleur wordt. Giet er al kloppend een deel van de warme melk bij en vervolgens alle melk. Giet alles terug in de pan en laat op laag vuur al roerend binden (± 15 minuten). Pas op: zorg dat het mengsel niet aan de kook komt, de eidooiers mogen niet stollen. De custard is goed als de achterkant van een lepel ermee bedekt kan worden. Giet de custard in een schaal en roer het vanille extract erdoor.

Laat het mengsel door en door koud worden in de koelkast. Zet eventueel in een bak met wat ijskoud water en ijsklontjes om het mengsel sneller te laten afkoelen.

Pureer de vruchten in een blender/foodprocessor. Breng op smaak met citroensap en suiker. Proef en voeg zonodig nog wat citroensap of suiker toe.

Schep het vruchtenmengsel door de koude custard, schenk het in een ijsmachine en laat het tot ijs draaien.

Serveer direct of laat het in de vriezer verder opstijven. Het ijs blijft ongeveer 2 weken in de diepvries goed.

Kersensaus
  • 450 gram kersen
  • 375 ml water
  • 200 gram suiker
  • 1 eetlepel vers geperst citroensap
Was de kersen en dep ze droog. Verwijder het steeltje en ontpit de kersen. Dit gaat het makkelijkst met een kersenontpitter, te koop bij bijv. Blokker of een kookwinkel.
Breng de kersen met het water, de suiker en het citroensap aan de kook. Laat zonder deksel 25 minuten zachtjes koken, de laatste 10 minuten regelmatig roeren.

Laat de kersen in de siroop afkoelen. De kersen kunnen enkele weken in de koelkast bewaard worden.

Het recept van deze kersen op siroop komt uit het boek "The Perfect Scoop" van David Lebovitz.

Eet smakelijk!

1 opmerking: