Pagina's

26 maart 2008

Snelle pasta

De grote pan met suddervlees waar ik het in mijn vorige bericht over had staat inmiddels in de koelkast. Aan het einde van de middag belden namelijk zowel mijn zoon als dochter dat ze niet vandaag maar morgen komen eten en of dat erg was. Nee hoor, dan bewaar ik het vlees voor morgen. Geen probleem en veel plezier vanavond :-).

Een duik in de voorraadkast en koelkast en in mijn receptenarchief leverde de volgende smakelijke snelle maaltijd op:

Lintpasta met Parmezaanse kaas, pijnboompitten en citroen (4 personen)
Recept printen
  • half bosje (platte) peterselie, fijngeknipt
  • 3 eetlepels (45 ml) goede olijfolie
  • rasp van 1 citroen
  • 2 eetlepels (30 ml) citroensap
  • flinke snuf gemalen zwarte peper
  • snuf zout
  • 350 gram lintpasta
  • 100 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
  • handje pijnboompitten
Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan en laat ze afkoelen.

Roer in een schaaltje 2/3 van de peterselie, de olijfolie, citroenrasp en -sap, peper en zout door elkaar en laat 30 minuten staan.

Kook de pasta beetgaar. Giet de pasta af, maar vang ± 120 ml kookvocht op. Doe de pasta terug in de pan en voeg het peterseliemengsel, de kaas en de pijnboompitten toe. Roer er als laatste wat van het achtergehouden kookvocht door. Bestrooien met de achtergehouden peterselie en direct opdienen.

Ik heb de helft van bovenstaand recept genomen voor ons tweetjes. We aten er een stukje gebakken kipfilet en een gemengde salade bij.

Eet smakelijk!

Terug van weggeweest

Nee, ik was niet echt weg, ik was gewoon thuis en aan het werk. Mijn weblog is er de laatste weken alleen helemaal bij ingeschoten. Te druk, te moe, te veel andere dingen aan mijn hoofd, ik kreeg daardoor geen letter op "papier", mijn computer had kuren en onze provider denkt dat wij 's avonds niet willen surfen op het internet, berichten naar Blogger en foto's naar Flickr uploaden gaat dus ook niet. Helaas is het internetprobleem na vele telefoontjes a 0,30 cent per minuut naar de helpdesk nog steeds niet verholpen. Overdag hebben we een uitstekende tot redelijke internetverbinding (maar dan werken we), echter na 18.15 uur (als we thuiskomen) kunnen we bijna geen website meer bereiken. Na middernacht gaat het weer redelijk, maar ja, dan slapen we. Het probleem ligt niet bij onze verbinding, maar bij de provider, maar dat willen ze natuurlijk niet toegeven. Tijdens al onze telefoontjes hebben we de meest krankzinnige antwoorden gekregen en worden we met een kluitje in het riet gestuurd. Gisteravond kregen we te horen dat er aan het probleem wordt gewerkt en dat het 5 - 10 werkdagen duurt. Afijn, we wachten het nog even af, maar als het volgende week nog niet is verholpen dan kan Telfort (voorheen Tiscali) een boze brief verwachten.

Ook was ik de afgelopen weken in een soort van bak- en kookstaking. Ik kan af en toe niet meer bedenken wat ik op tafel moet zetten. De een wil geen varkensvlees, de ander geen lams- en kalfsvlees. Zoonlief werkt in z'n vrije tijd in een kiprestaurant en kan daardoor geen kip meer zien. Witlof, andijvie en allerlei koolsoorten (waaronder bloemkool) zijn uit den boze, broccoli hebben ze al te vaak gegeten. Dochterlief heeft bedacht dat ze een tijdje geen melkproducten (en dus ook geen kaas, room, boter) wil eten en dan valt er een hoop af hoor! Er staat dus nu sojamelk, sojakookroom, sojatoetjes en geitenkaas in de koelkast, maar ja, dan vinden wij weer niet lekker (behalve dan de geitenkaas, die lust iedereen hier).

Maar goed, ik heb er toch weer zin in. Vanaf nu dus weer regelmatiger (als onze provider wil meewerken) recepten op mijn weblog!

Op dit moment staat er een grote pan met o.a. rundvlees, uien, wat tomatenpuree, mosterd, laurierblaadjes, bier en runderbouillon op een laag vuurtje te sudderen. Op het aanrecht staan 2 broden te rijzen en in de koektrommel vanmorgen gebakken chocolade muffins.

Eet smakelijk maar weer!

03 maart 2008

Koekjes bakken bij DOK Cookware

Afgelopen zaterdag had ik weer een hele leuke middag bij DOK in Den Haag. Het thema was dit keer "American Cookies". Het was ondanks de storm - die eigenlijk ook wel weer meeviel in Den Haag - gezellig druk in de winkel. Alle koekjes verdwenen - net als de cakejes tijdens een vorige keer - in rap tempo. Ik heb weer veel enthousiaste reacties gehad tijdens de middag zelf en inmiddels per e-mail ook een paar leuke reacties, inclusief beloofde recepten voor "Coconut bread' van Bill Granger en voor een Kokoscake met sinaasappel. Mijn hartelijke dank, ik ga beide recepten binnenkort uitproberen!

Voor het eerst heb ik mijn zelfgemaakte vanille extract gebruikt. Het is inmiddels goed op smaak, je proeft duidelijk de vanille (en een alcoholsmaak van de wodka, maar die verdwijnt bij het bakken). Ik vind het experiment om het zelf te maken geslaagd :-).

Veel vragen kreeg ik over het ingrediënt "baking soda". Baking soda is in Nederland prima verkrijgbaar. Het wordt hier ook wel zuiveringszout, natriumbicarbonaat en dubbelkoolzure soda genoemd Het is te koop bij de drogist, apotheek, reformwinkel of bij de toko. Het zit in een groen doosje, maar wordt soms ook 'los' (per ons of welke hoeveelheid je wilt) verkocht.

Beloofd is beloofd, de recepten van de demonstratie zijn nu beschikbaar via onderstaande links. Alle recepten kunnen (zonder 'poespas') via een aparte pagina geprint worden.

- Chocolate Chip Cookies
- Coconut Oatmeal Drop Cookies
- Cranberry Sinaasappelkoekjes
- Haverkoekjes met chocolade
- Pindakoekjes/Peanut Butter Crisscrosses
- Toffee Pecan Drop Cookies

Eet smakelijk!

Chocolate Chip Cookies (2)

Er bestaan ontzettend veel recepten voor Chocolate Chip Cookies en allemaal zijn ze net weer even anders. Onderstaand recept komt uit 'Baking, from my home to yours' van Dorie Greenspan. Net als alle recepten die ik inmiddels gemaakt heb uit dit boek weer een voltreffer!

Het deeg kan afgedekt 3 dagen in de koelkast bewaard worden of - in balletjes - ingevroren worden.

Ik heb de hoeveelheid lichtbruine basterdsuiker iets verlaagd, net als de oventemperatuur.

My Best Chocolate Chip Cookies
Recept printen
  • 280 gram patentbloem
  • 1 theelepel zout
  • ¾ theelepel baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)
  • 227 gram ongezouten zachte roomboter
  • 200 gram suiker
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels (10 ml) vanille extract
  • 2 grote eieren
  • 340 gram chocolate chips of grof gehakte pure chocolade
  • 100 gram grof gehakte walnoten of pecannoten
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Bekleed bakplaten met een bakmatje of bakpapier.

Meng de bloem, zout en baking soda in een kom.

Mix (met mixer of platte klopper van de KitchenAid) de boter in ongeveer 1 minuut zacht. Voeg de suikers toe en mix nog ongeveer 2 minuten totdat het goed gemengd is. Voeg het vanille extract toe. Voeg de eieren één voor één toe. Blijf na ieder ei 1 minuut mixen.

Meng op lage stand het bloemmengsel er in drie gedeelten door. Niet te lang mixen!

Meng er met een lepel de chocolade en noten door.

Schep bergjes deeg ter grootte van een volle eetlepel op de bakplaat. Het makkelijkst gaat dit met een ijsbolletjestang. Laat ± 5 cm ruimte tussen de balletjes deeg, de koekjes lopen tijdens het bakken uit.

Bak de koekjes - 1 bakplaat tegelijk - 10 - 12 minuten. Ze voelen dan nog zacht aan in het midden, dat is goed. Laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen en laat ze dan op een rooster helemaal afkoelen. Bak de rest van de koekjes op dezelfde wijze.

Eet smakelijk!