Pagina's

25 januari 2008

Zachte witte broodjes (2)

Zachte witte broodjes met aardappelvlokken
Het ene zachte witte broodje is het andere niet. Het deeg kan namelijk op vele manieren en met verschillende ingredi├źnten - uiteraard wel altijd met tarwebloem - gemaakt worden. In deze broodjes heb ik gedroogde aardappelvlokken verwerkt. De broodjes worden er heerlijk zacht van en hebben een mooi kruim. Je kunt ze afwerken met zaadjes of gewoon kaal laten. Deze broodjes laten zich perfect invriezen.

Zachte witte broodjes (2)

Sponge:
 • 225 gram water, kamertemperatuur
 • 3 gram droge gist
 • 235 gram tarwebloem
Deeg:
 • 30 gram gesmolten ongezouten roomboter
 • 60 gram ei, losgeklopt
 • 15 gram suiker
 • 3 gram droge gist
 • 8 gram zout
 • 25 gram aardappelvlokken
 • ± 205 gram tarwebloem
Afwerking (optioneel):
 • 1 eiwit, losgeklopt met 1 theelepel water
 • sesamzaad of maanzaad
 • zachte roomboter voor broodjes zonder zaadjes (optioneel)
Hieronder staat de werkwijze voor een standmixer, maar het deeg kan natuurlijk ook in een broodbakmachine (deegprogramma of alleen kneden) of met de hand gekneed worden.

Sponge:
Meng tarwebloem, gist en water in de kom van de standmixer. Dek de kom af en laat het mengsel in ± 1 ½ uur verdriedubbelen.

Sponge zachte witte broodjes met aardappelvlokken

Deeg: Aan de sponge toevoegen: gesmolten boter, suiker, ei, gist, zout en aardappelvlokken. Met een lepel of de platte klopper van de standmixer goed doorroeren. Voeg de tarwebloem toe en kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten (stand 2) tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Voeg als het deeg te nat is nog wat bloem toe of als het deeg te droog is nog wat water.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een laagje olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat het deeg in ± 60 minuten in volume verdubbelen.

Druk de lucht uit het deeg, eventueel 2 busines letter turns maken (= 2 keer in 3-en vouwen zoals een brief). Doe het deeg weer terug in de kom en laat het deeg in 45 - 60 minuten weer tot dubbel volume rijzen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Verdeel het met een deegsteker in 12 gelijke stukjes en bol de stukjes deeg stevig op. Bestrijk de deegbolletjes met het losgeklopte eiwit en bestrooi met sesamzaad of maanzaad. Wil je bolletjes zonder zaadjes sla deze stap dan over. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

2e rijs: Laat de bolletjes afgedekt op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 220 ┬║C.

Bakken: Bak de broodjes in 12 - 15 minuten gaar en goudbruin. Bestrijk broodjes zonder zaadjes direct na het bakken eventueel met roomboter. Laat de broodjes op een rooster afkoelen.

Zachte witte broodjes met aardappelvlokken


10 opmerkingen:

 1. Welk recept voor zachte witte broodjes heeft jouw voorkeur, Levine?
  Deze zien er in ieder geval fantastisch uit. Ik neem het recept mee: bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gea, ik weet het eigenlijk niet, welke mijn voorkeur hebben. Vind beide recepten erg lekker :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze zien er lekker uit! Maar zou je de aardappelvlokken er ook uit kunnen laten? Of worden de verhoudingen dan helemaal anders? Of geeft dat er nou juist de lekkere smaak aan?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, de aardappelvlokken kan je er niet zomaar uitlaten. Als je dat doet moet je ook de hoeveelheid vocht aanpassen. De aardappelvlokken zorgen voor een extra zacht brood.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helaas hier in Thailand geen aardappel vlokken hoeveel meer water in dit geval?
  Waar is het recept zachte broodjes1 ?
  Max
  lhas.place@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Max: nee niet meer water, maar juist minder water als je de aardappelvlokken weglaat.

  Je kunt ipv aardappelvlokken ook een grote gare en fijngemaakte aardappel toevoegen. Met het water is het dan even uitkienen.

  Het recept voor zachte broodjes 1: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2006/10/zachte-witte-broodjes.html

  Kijk in de linkerkolom onder Broodjes voor alle recepten voor zachte witte broodjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Leviene,

  als ik bolletjes maakt moet ik dan voor de tweede rijstijd 50 MIn de bolletjes bestrijken met ei of juist niet??

  Groetjes marco,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Marco: je "moet" de bolletjes direct na het vormen, dus voor de 2e rijs, bestrijken met losgeklopt eiwit. In het recept staat het volgende:

  Stort het deeg op een licht ingevette werkplek. Verdeel in 12 gelijke stukken. Goed opbollen. Bestrijk de deegbolletjes met het losgeklopte eiwit en bestrooi met sesamzaad of maanzaad. Wil je bolletjes zonder zaadjes sla deze stap dan over. Leg de bolletjes op een bakplaat (bekleed met bakmatje of bakpapier).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Levine, deze broodjes zien er heerlijk uit wil ze binnenkort maken, maar heb alleen pattendbloem bloem (Amerikaanse) kan ik dat ook gebruiken i.p.v tarwebloem?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Amerikaanse patentbloem is ook tarwebloem.

  BeantwoordenVerwijderen