Mary en ik hebben elkaar vorig jaar leren kennen via Blogging by Mail. Zij stuurde me toen een ontzettend leuk pakket. Haar weblog is één van mijn favorieten; leuk om te lezen en haar recepten zijn altijd goed. Twee weken geleden las ik haar verhaal over dit Golden Cake Bread. Ik heb haar gemaild dat ik het beslist ging bakken en gisteren was het zover!
Ik heb het recept iets moeten veranderen - meer bloem moeten toevoegen - omdat onze bloem minder vocht aan kan dan de Amerikaanse. De hoeveelheid zout heb ik daarom ook iets verhoogd. De hoeveelheid gist heb ik hetzelfde gelaten, de rijstijden worden daardoor hoogstens wat langer. Ik heb iets kleinere bakblikken gebruikt, in de maat die in het recept staat worden de broden wel erg laag. De baktijd was iets langer, maar dat kan natuurlijk per oven verschillen. Aan de eetlepel ei die moet worden achtergehouden om het deeg voor het bakken mee te bestrijken heb ik een beetje melk toegevoegd.
Een belangrijke tip over het laten rijzen van brooddeeg: in onderstaand recept, en ook in mijn overige recepten, staan rijstijden. Ik zet daar altijd ± of ongeveer voor. Ik kan namelijk niet voorspellen hoe lang het deeg bij een ander moet rijzen. De tijd in het recept is dan ook een indicatie. Hoe snel of langzaam deeg rijst hangt mede af van uiteraard de gebruikte hoeveelheid gist maar ook van de deegtemperatuur en de omgevingstemperatuur. Mijn recepten gaan uit van rijzen op kamertemperatuur en die is bij mij rond de 21 graden. Is bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur waarop je het deeg laat rijzen warmer dan zal het deeg sneller rijzen (en andersom). Kijk dus naar en voel aan het deeg. Het deeg is altijd leidend en niet de tijden die in een recept staan! Als je deeg te lang laat rijzen, dan zal het inzakken. Bij de 1e rijs/bulkrijs is dan niet meteen een probleem (tenzij je het echt veel te lang hebt laten rijzen). Een te lange 2e rijs/vormrijs is wel een probleem: het deeg zakt in met als gevolg een plat en meestal ook een compact brood. Zie ook de aanwijzingen in het recept waar je op moet letten.
Cakebrood - Golden Cake Bread (2 broden)
Los de gist intussen op in het warme water, laat 10 minuten staan.
Deeg kneden in standmixer: Doe de eieren, het melkmengsel en het gistmengsel in de kom. Voeg de helft van de bloem toe en meng met de platte klopper tot een glad mengsel. Voeg vanille extract en zout toe. Voeg vervolgens beetje bij beetje de rest van de bloem toe. Verwissel de platte klopper door de deeghaak. Kneed tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat, het mag nog wel iets aan de bodem plakken. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur ± 60 minuten rijzen.
Haal het deeg uit de kom, druk de lucht eruit en bol het weer op door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en leg het met de mooie kant naar boven in de kom terug. Laat het deeg in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.
Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen. De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en vorm het tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 20 minuten rusten (na deze rusttijd is het deeg makkelijker te vormen).
Cakebrood - Golden Cake Bread (2 broden)
- 7 gram instant gist
- 60 gram warm water
- 240 gram (volle) melk
- 115 gram zachte ongezouten roomboter
- 100 gram suiker
- 120 gram ei, losgeklopt - minus 1 eetlepel om het deeg mee te bestrijken voor het bakken
- 10 ml gram vanille extract
- 12 gram zout
- 700 gram tarwebloem (bv Amerikaanse patentbloem of vergelijkbaar)
- 1 eetlepel melk + 1 eetlepel ei (overgehouden van de eieren uit het deeg
- 2 bakblikken van ± 22 x 12 cm (8 ½ x 4 ½ inch), ingevet
Los de gist intussen op in het warme water, laat 10 minuten staan.
Deeg kneden in standmixer: Doe de eieren, het melkmengsel en het gistmengsel in de kom. Voeg de helft van de bloem toe en meng met de platte klopper tot een glad mengsel. Voeg vanille extract en zout toe. Voeg vervolgens beetje bij beetje de rest van de bloem toe. Verwissel de platte klopper door de deeghaak. Kneed tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat, het mag nog wel iets aan de bodem plakken. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur ± 60 minuten rijzen.
Haal het deeg uit de kom, druk de lucht eruit en bol het weer op door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en leg het met de mooie kant naar boven in de kom terug. Laat het deeg in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.
Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen. De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en vorm het tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 20 minuten rusten (na deze rusttijd is het deeg makkelijker te vormen).
Druk of rol ieder stuk deeg uit tot een rechthoek. De korte kant moet ongeveer even breed zijn als het broodbakblik. Rol het deeg vanaf een lange kant stevig op en knijp de naad dicht. Leg het deeg met de naad naar beneden in de ingevette bakblikken en dek ze af met plasticfolie.
2e rijs: Laat het op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger op duwt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.
2e rijs: Laat het op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger op duwt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.
Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC (boven-/onderwarmte).
Bakken: Klop de eetlepel achtergehouden ei los met de melk. Bestrijk het gerezen deeg met het mengsel. Zet de bakblikken op een bakplaat (op de onderste richel) in de oven. Bak de broden in 35 - 40 minuten gaar en goudbruin. Dek de broden als ze te donker dreigen te worden af met aluminiumfolie (na ± 20 minuten). De broden zijn gaar als de interne temperatuur ± 95 °C is.
Arden, your loaves are gorgeous! I love how perfectly formed they are and wonderfully golden.
BeantwoordenVerwijderenI'm so glad you enjoyed this recipe as much as I did.
Cheers!
Hallo Arden,
BeantwoordenVerwijderenToen ik de tekst en de plaatjes zag kon ik het niet weerstaan om dit brood te gaan maken.
Nou ik heb er geen spijt van wat een heerlijk brood(cake) is het geworden.
Het was ook een streling voor het oog om ze zo glimment op het rooster te zien liggen.(niet lang hoor hihi)
Ik heb wel verhoudings gewijs het recept veranderd omdat ik niet van die kleine blikken heb.
Wat ik wel gedaan heb is boven de bakblikken nog een bakplaat geschoven om de directe bovenwarmte wat tegen te houden.
Het volgende recept "Pain de campagne sur poolish" staat in de planning zal me benieuwen.
De groeten,
Marie.
ps Misschien heb ik het begeerde boekje van Joe Ortiz. (duimen)
Dag allemaal,
BeantwoordenVerwijderenBij deze laat ik een berichtje achter.
Vandaag heb ik dit brood gemaakt met mijn broodbakmachine.
Wel maar één brood gemaakt hé natuurlijk.(al ingredienten gedeeld door twee)
Geen gedoe met kneden,rusten,kneden rusten.Gewoon alles zijn gangetje laten gaan met machine.En resultaat was uitstekend!!
Dank je wel dat ik dit recept kon en mocht gebruiken.
Met vriendelijke groeten
Anneke
Twee cakebroden vers uit de oven! Ze zijn heerlijk! De geur deed me denken aan croissantjes en ik vind het er ook een beetje naar smaken. Heb vloerbroden gebakken, bij gebrek aan bakvormen. (En ook alles met de hand, bij gebrek aan... jawel keukenapparatuur). Gaat prima, al zijn ze wel aan de platte kant.
BeantwoordenVerwijderenVolgende keer ga ik er croissants van vormen ter grootte van broden :-). (Denk 3 stuks van dit deeg)
Bedankt voor het recept!
Heerlijke broden die deden denken aan zoet Frans brood. Hopelijk vind je het goed dat ik een link op mijn blog heb geplaatst...
BeantwoordenVerwijderenWat heb je veel inspirerende recepten op je blog. Ik volg je graag!
Groeten Sacha
Hallo Sacha, uiteraard vind ik het goed dat je een link op je blog hebt geplaatst en bedankt voor het compliment :-)
BeantwoordenVerwijderenWow, zou het ooh werken om hier rolletjes van te maken met een vulling van kaneel en suiker en afbakken als breekbrood?
BeantwoordenVerwijderenJe kunt met dit deeg alle kanten op .....
BeantwoordenVerwijderenBij mijn schoonouders uit Groningen noemen ze dit 'zoetstoet' Ik heb het gisteren gemaakt, ook heerlijk met een plak kaas erop :) Het wou bij mij niet zo goed rijzen (denk dat ik te ongeduldig was..) maar toch heel erg lekker, volgende keer laat ik het nog wat langer rijzen dan is hij vast nog wat zachter. Bedankt voor het recept!
BeantwoordenVerwijderenFantastische pagina.
BeantwoordenVerwijderenGisteren probeerde ik dit brood (met de hand, ik gebruik geen machine)te maken. Op één detail na is alles prima gelukt: het deeg kleefde enorm van begin tot eind. Ik heb het dan maar in die staat in de bakvormen gelegd (gooien is een beter woord). Het rijzen, bakken en smaak was perfect. Enig idee wat ik verkeerd deed?
Ik heb van het weekend dit overheerlijke brood gebakken. Had een kleine bakvorm van 17 en een grote van 31 cm. Beide broden even lekker.
BeantwoordenVerwijderenGoudgeel, zoet en luchtig.
Mijn Franse zwager noemde het "Brioche-brood" :)
Erg geslaagd en lekker. Een blijvertje.
Groet,
Nicola
Heerlijk dit brood. Inderdaad exact het zoetbrood dat ik vroeger (in Groningen) met Pasen bij een vriendinnetje kreeg. Nu smullen mijn kids ervan.
BeantwoordenVerwijderenWanneer heb jij het zout en vanille extract toegevoegd?..zie nergens in het recept
VerwijderenHoi..ik ben nu bezig met het recept..hij staat al te rijzen..zie ik nog mijn zout staan en de vanille extract...in de beschrijving staat nergens wanneer je dit gebruikt.
BeantwoordenVerwijderenMoet je het echt nog een keer maken crea-tetje. Die geur en smaak mag je niet missen. Ik heb vanille-extract bij melk mengsel gedaan en zout als laatste. Geen idee of dat goed was, maar brood is heerlijk. Voor dit paasweekend het ingevroren tweede exemplaar ontdooien. Verheug me er nu al op.
BeantwoordenVerwijderenheerlijk! had het gebakken voor morgen, gellukig extra gemaakt want het is al half op ;)
BeantwoordenVerwijderenSarah en Evelien: goed te horen dat het brood goed gelukt is :-).
BeantwoordenVerwijderenHallo,
BeantwoordenVerwijderenIk woon in indonesie en brood hier is een ramp. Je kaneelbroodjes zijn hier een groot succes en ik ben nu het (cake) brood aan het proberen. Brood staat in de blikken te rijzen en tot nu toe ziet alles er prima uit. Dank voor je recepten. Ga zeker nog een paar verschillende broden proberen te maken. Nooit gedacht dat broodbakken
Bzo leuk kan zijn.
Magdalena
Wat leuk om te horen Magdalena. Eet smakelijk!
BeantwoordenVerwijderenIk ben op zoek naar cake/brood achtig deeg zoals de luxe kwarkbol van bakker bart en de yammies bb, deeg en ik zei net tegen mijn vriend: nou das makkelijk t vinden, cake-broodachtig deeg (niet dus dacht ik)
BeantwoordenVerwijderenEerste linkje is dat van jou: cake-brood. Nou gewe;dig toch, ga ik proberen als bolletjes met suiker en kaneel. En als heel brood met suiker en kaneel. En als draaivlecht met roomkaas en zelfgemaaktje aardbeienpuree!!
Ik wil dit brood weer eens maken en kocht vandaag (bij Toko Tjin in Amersfoort) nieuw vanille extract. Heb gekozen voor de witte, omdat ik bang was dat de bruine het brood vies zou kleuren. Is er smaakverschil tussen witte en bruine vanille extract?
BeantwoordenVerwijderenWaarschijnlijk heb je vanille essence gekocht. Essence is altijd wit en is chemisch. Extract is gemaakt van echte vanille. Ik gebruik altijd extract en die is bruin van kleur. Je kunt ook aan de prijs zien of je essence of extract hebt gekocht. Extract is veel duurder, zo rond de 10 euro per flesje.
VerwijderenIk vrees dat je gelijk hebt. Er staat weliswaar extract op, maar geen procentje alcohol. Vandaag de echte gehaald (bij Dille en Kamille).
Verwijderenhoi
BeantwoordenVerwijderenben sinds het begin van dit jaar mijn eigen brood aan het bakken en echt een fan van je nu heb ik een vraagje ik gebruik vaak verse gist bij dit recept moet je het oplossen in water kan dat ook bij verse gist ben zeker van plan dit brood te bakken
Hi Cissy, verse gist ook oplossen in het water. Als je verse gist gebruikt dan neem je 2,5 - 3 x zoveel als droge gist. Bakze!
BeantwoordenVerwijderenMmm lekker, maar ik lees over al Arden wie is dit dan ik dacht Levine
BeantwoordenVerwijderenIk ben mijn blog ooit begonnen onder de naam Arden en later doorgegaan onder mijn eigen naam.
VerwijderenDat is een duidelijk antwoord, nu begrijp ik het.
BeantwoordenVerwijderenIk snapte er helemaal niks van (Arden en Levine).
Hartelijk bedankt
Ben Bremmer
Ik heb het brood vandaag gemaakt hoe verpakken jullie dit na het koelen om het goed vers te houden
BeantwoordenVerwijderenDit brood lijkt me heel erg lekker,maar zo veel suiker staat me tegen .Kan ik de suiker weg kunnen laten of halveren?
BeantwoordenVerwijderenIk heb dit broodje gebakken ,maar met rozijnen.
BeantwoordenVerwijderenHeel lekker en luchtig volgens mij kan je er vanalles indoen
Vandaag was het binnen weer dus lekker met dit brood aan de slag en ze zijn perfect geworden. Dit is weer een uitmuntend recept Levine. 1 broodje met extra rozijnen erin en 1 broodje met kaneel suiker dat wordt smullen.
BeantwoordenVerwijderenVandaag was het binnen weer dus lekker met dit brood aan de slag en ze zijn perfect geworden. Dit is weer een uitmuntend recept Levine. 1 broodje met extra rozijnen erin en 1 broodje met kaneel suiker dat wordt smullen.
BeantwoordenVerwijderen