Pagina's

27 december 2007

Kip met groenten in romige saus

Kerst is voorbij, we kunnen nu weer gaan denken aan oliebollen en appelflappen. Maar er 'moet' natuurlijk ook weer iedere avond een maaltijd op tafel gezet worden. 1e Kerstdag hebben we heerlijk gegeten, 2e Kerstdag hadden we niet zo’n trek om uitgebreid te eten, ik heb toen wat snels in elkaar geflanst. Gevolg is dat ik nog van alles had liggen in de koelkast: bleekselderij, worteltjes, rode puntpaprika, mergelchampignons, crème fraiche en pancetta. Met een paar kippenpoten en kipfilets voor de niet-kluivers, prei, witte wijn, rode ui, knoflook en wat kruiden heb ik er een heerlijke stoofpot mee gemaakt.

Kip met groenten in romige saus
(6 personen)

  • 4 kippenbouten
  • 2 enkele kipfilets
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 25 gram boter
  • 125 gram pancetta, in blokjes (of gerookt spek)
  • 1 rode ui, grof gesnipperd
  • 2 teentjes (gerookte) knoflook, grof gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij, in boogjes
  • 2 preien, in ringen van ± 1 cm
  • 4 worteltjes, in plakjes
  • 1 rode (punt) paprika, in stukjes
  • 1 eetlepel bloem
  • 350 ml droge witte wijn
  • 200 ml crème fraiche
  • 250 gram (mergel) champignons, in kwarten
  • zout, versgemalen peper
  • (gerookt) paprikapoeder
  • peterselie, fijngeknipt
Laat de kip een half uurtje op temperatuur komen.
Verhit de olijfolie en de boter in een grote braadpan.
Bak de kippenpoten en de kipfilet (in gedeelten) aan beide kanten bruin.
Haal de kip uit de pan en bestrooi met zout, peper en (gerookt) paprikapoeder. Zet apart.
Schenk het vet op 1 eetlepel na uit de braadpan.
Bak in het achtergebleven vet de pancetta zachtjes uit. Voeg de ui toe en laat glazig worden. Voeg de knoflook, bleekselderij, prei, worteltjes en paprika toe en laat ± 5 minuten zachtjes meebakken.
Strooi de bloem over de groenten, goed doorroeren en even laten garen.
Voeg de wijn toe en laat het mengsel binden. Roer de crème fraiche erdoor. Voeg de kippenpoten toe en na ± 30 minuten ook de kipfilets en de champignons. Laat in nog ± 20 minuten gaar worden. Zonodig met zout en peper op smaak brengen. Bestrooien met peterselie.

Kippenstoofpot met romige saus

Wij aten er gekookte roseval aardappeltjes en zelfgebakken brood bij.

Eet smakelijk!

Recept printen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten