Pagina's

30 september 2007

Chocolade roomkaas cake

Chocolade roomkaas cake

Chocolade roomkaas cake

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten (plus afkoelen) Benodigdheden: grote tulbandvorm, ingevet
  • 230 gram zachte ongezouten roomboter
  • 230 gram zachte roomkaas (Mon Chou)
  • 600 gram suiker
  • 6 grote eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 315 gram patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 75 gram cacao
  • eventueel poedersuiker, om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Mix boter, roomkaas en suiker (met handmixer of KitchenAid met de platte klopper) romig.

Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen.

Voeg vanille extract toe.

Meng de bloem, bakpoeder, zout en cacao in een kom.

Voeg de helft van het bloemmengsel aan het beslag toe. Goed mixen. Voeg dan de rest van het bloemmengsel toe, blijf nog ± 2 minuten mixen.

Doe het beslag in de vorm, vul voor 2/3. Bak in 1 – 1.15 uur gaar en bruin. Een in het midden van de cake gestoken satéstokje moet er schoon uitkomen.

Laat 10 – 20 minuten in de vorm afkoelen en stort dan op een rooster. Laat volledig afkoelen. Eventueel voor het opdienen bestrooien met poedersuiker.

NB: als het beslag teveel is voor de tulbandvorm, maak dan van het overgebleven beslag muffins. Deze kunnen tegelijk met de cake in de oven, de baktijd voor muffins is 20 – 25 minuten.

Variatie: voeg de geraspte schil van 1 sinaasappel toe aan het beslag (samen met vanille extract).


Chocolade roomkaas cake
De cake op de foto is gebakken in een kleine
siliconenvorm met de helft van de ingrediënten
Eet smakelijk!

12 opmerkingen:

  1. Jammer dat ik dit niet heb kunnen proeven, ik was waarschijnlijk al te laat (of te vroeg). Het ziet er heerlijk uit, maar ik raak altijd zo door de war met roomkaas in zoete dingen. Kun je bijvoorbeeld net als bij die muffins met roomkaas en jam, deze cake ook maken met Philadelphia? zo ja, bedoel je dan die Philadelphia naturel die je ook op je brood smeert?
    sorry voor de rare vraag :D :)

    maar ik wil hem maken!!! :D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zeker een aanrader om te maken deze cake, is erg lekker! Ik gebruik liever Mon Chou dan de Philadelphia roomkaas, ze liggen meestal naast elkaar in het koelvak bij de supermarkt. Je kunt zowel de kleine pakjes Mon Chou (in zilverfolie) als de bakjes (daar zit meer in) gebruiken. Een foto van een bakje Mon Chou staat bij het recept Uientaart uit de Elzas: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2006/12/uientaart-uit-de-elzas.html

    Succes! Als je de cake gemaakt hebt laat je dan nog even weten hoe ie is geworden?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inmiddels al diverse keren gebakken, dit succesnummer. Ik beboter en bebloem mijn vormen altijd voor er cakebeslag in gaat. Voor wie dit ook zo gewend is: bestuif de vorm in dit geval met cacao, zo krijgt je mooie bruine cake geen wit randje!

    Mamuffin.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kwam dit recept laatst tegen en ik heb deze taart net gemaakt, hij staat nu in de oven. Ik had alleen geen tulband, dus heb een standaard springvorm gebruikt en dat paste perfect! Nu nog even wachten tot ie gaar is, maar het beslag smaakte al erg goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zou ik de cacao ook achterwege kunnen laten of vervangen door bloem.. Hier is chocolade niet zo geliefd...
    raar maar waar..:)
    Alvast bedankt.
    Andrea

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Andrea: Kwestie van uitproberen. Ik zou niet 75 gram bloem extra toevoegen ipv de cacao.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hey Levine,

    Ik heb gister deze heerlijke cake gemaakt en ik doe mee aan de crazy cooking challenge : de opdracht was om een chocolade cake te maken van een blog die je had gelezen om zo de recepten door te geven. De opdracht was ook dat ik jou naam en website vermeldt.
    Dus als ik dit recept post op mijn weblog dinsdag dan staat erbij ook bij vermeldt wie de officiële maker is van dit recept en kunnen ze vanuit het buitenland (america e.d.) ook naar jou blog toe. Ik hoop dat je ermee toestemt.

    Groetjes marina

    BeantwoordenVerwijderen
  8. hoi levine kan ik ipv patentbloem ook zelfrijzend bakmeel gebruiken??gr miranda

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Miranda, ja hoor dat kan. Laat dan wel de bakpoeder weg. Bakze :-)!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. weet je misschien hoe lang hij zou moeten bakken als ik hem in een springvorm bak? Zou jammer zijn als hij niet gaar is ...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Ilse: ik denk ± 50 minuten. Bakze!

    BeantwoordenVerwijderen