Pagina's

06 juli 2007

Maiskipfilet met pesto, tomaat en mozzarella

Uitgangspunt voor het eten van vanavond waren een bos verse basilicum en een bolletje buffelmozzarella die vol smart lagen te wachten om gebruikt te worden. Op weg naar huis fietste ik nog even langs de poelier waar ik twee maiskipfilets kocht en ik haalde een flesje witte wijn.
De rest van de ingredienten had ik er eenmaal thuisgekomen snel bijgepakt: knoflook, pecorino romano (kaas van schapenmelk), walnoten, 'gewone' en 'extra vergine' olijfolie, roomboter, een pomodoritomaat, zout en peper.


Maiskipfilet met pesto met walnoten, tomaat en buffelmozzarella (2 personen)

Voor de pesto:
  • 1 bos verse basilicum
  • klein teentje knoflook
  • 30 gram geraspte pecorino romano (te vervangen door Parmezaanse kaas)
  • 15 gram walnoten
  • zout
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
Voor de kip:
  • 2 eetlepels pesto
  • 2 maiskipfilets
  • zout, versgemalen peper
  • scheutje olijfolie
  • klontje roomboter
  • 1 pomodoritomaat
  • 4 plakken (buffel)mozzarella
  • paar blaadjes basilicum voor garnering, in reepjes
Verwarm de oven voor op 200 ÂșC.

Maak eerst de pesto:
Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
Hak de blaadjes basilicum samen met de walnoten, knoflookteentje en de kaas fijn in een foodprocessor. Giet de extra vergine olijfolie erbij en roer tot een smeuige pasta. Maak op smaak met zout.
Niet alle pesto wordt gebruikt, bewaar de rest in een goed afgesloten potje in de koelkast, het is enkele dagen houdbaar. In plaats van zelfgemaakte pesto kan je ook een potje kant en klare pesto gebruiken.

Bestrooi de kipfilet met wat zout en versgemalen peper. Verhit de olijfolie en de boter in een kleine koekenpan. Bak de kipfilet snel aan beide kanten aan. Haal uit de pan en leg in een met wat olie ingevette vuurvaste schaal. Bestrijk de bovenkant met pesto.

Maiskipfilet met pesto met walnoten, tomaat en buffelmozzarella

Leg daarop plakjes tomaat.

Maiskipfilet met pesto met walnoten, tomaat en buffelmozzarella

Zet de schaal in de oven en laat de kip ± 15 minuten bakken.

Maiskipfilet met pesto met walnoten, tomaat en buffelmozzarella

Leg dan de plakjes mozzarella erop en laat in ± 5 minuten de kaas warm worden en smelten.

Maiskipfilet met pesto met walnoten, tomaat en buffelmozzarella

Op (voorverwarmde) borden leggen en garneren met wat reepjes basilicum. Wij aten er een eenvoudige risotto bij. (Sjalotje aanbakken in wat olie, risottorijst - carnaroli - erbij, 1 dl witte wijn en paddestoelenbouillon in gedeelten toevoegen en de rijst gaar laten worden. Van het vuur af wat geraspte parmezaanse kaas en een klontje boter erbij roeren).

Maiskipfilet met pesto met walnoten, tomaat en buffelmozzarella

Eet smakelijk!

5 opmerkingen:

  1. Ha Arden,

    Voor dit kipfiletje had je mooi die ondergestofte rookpan weer tevoorschijn kunnen halen! :-)
    Kippies 10 min. roken en daarna hup, met garnituren de oven in.

    grtj
    Aranka

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmmm lekker! Weet nu wat wij vanavond gaan eten. Bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat ziet er lekker uit! En eigenlijk zo simpel... Daar hou ik van.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aranka, daar was ik nou echt niet opgekomen, maar puik idee. Zo ga ik het volgende keer doen. Bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nou, de kipfilets liggen uit de vriezer (wel niet zulke mooie als jij had, maar we gaan het toch proberen!)

    BeantwoordenVerwijderen