Pagina's

26 juli 2007

Casinobrood

Casinobrood/Pain de Mie/Pullman Bread

Mijn echtgenoot roept regelmatig “Weet je wat lekker is? Casinobrood met korsteloze komijnekaas erop”. Ik kan hem niet aan zijn verstand peuteren dat een casinobrood een gewoon (meestal) wit brood is, maar dan gebakken in een speciale broodbus die met een deksel gesloten wordt zodat een vierkant brood ontstaat. Blijkbaar smaakt zo’n vierkante boterham hem beter dat een ‘gewone’ maat boterham. Misschien omdat een vierkant plakje korsteloze kaas er precies op past? Of zou het nostalgie zijn? Hij kreeg deze boterhammen namelijk vroeger van zijn moeder mee naar school ….

Onderstaand recept kun je natuurlijk ook in een ‘gewone’ broodbakvorm bakken, dan krijg je er een mooi bolletje op. Gebruik dan een bakblik van ± 30 cm. Het casino bakblik dat ik gebruik is 33 x 11 x 11 cm.

Je begint met het maken van een sponge. Hierin wordt een deel van de tarwebloem, de helft van de totale hoevelheid gist en al het water gebruikt. Dit goed door elkaar roeren en dan 3 uur op kamertemperatuur laten staan. Na die rusttijd bubbelt het volop en ruikt lekker. Nu kunnen de rest van de ingredienten erbij.

Wit Casinobrood

Sponge:
  • 300 gram tarwebloem
  • 3 gram instant gist
  • 345 gram water, kamertemperatuur
Deeg:
  • 3 gram instant gist
  • 280 gram tarwebloem
  • 25 gram volle melkpoeder
  • 55 gram zachte ongezouten roomboter
  • 10 gram suiker
  • 11 gram zout
Sponge: Maak de sponge door de tarwebloem, de gist en het water goed door elkaar te roeren. Dit kan in een kom met een houten lepel of in de machine. Laat dit mengsel afgedekt 3 uur op kamertemperatuur staan.

Deeg kneden in standmixer/spiraalkneder of broodbakmachine: Doe alle ingrediënten, inclusief de sponge in de kom. Kneed het mengsel in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Het mag nog een klein beetje kleven. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur tot dubbel volume rijzen. Dit zal afhankelijk van de omgevingstemperatuur 1 - 2 uur duren. Tip: het deeg is leidend! Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.

Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en vorm het tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 20 minuten rusten. 

Vorm er vervolgens een busbrood van, klik hier voor een filmpje of hier voor een fotoserie. Leg het deeg in de bakvorm. Schuif de deksel over de casino bakvorm of dek het deeg af met ingevet plastic folie.

2e rijs: Laat het deeg in ongeveer 1 uur tot bijna dubbel volume rijzen. 

Let op: Bij gebruik van een casino bakvorm: laat het deeg niet helemaal tot de bovenkant van de vorm rijzen; er moet nog ruimte overblijven voor de 'ovenrijs'.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de rijstijd de oven voor op 220 ºC.

Bakken: Bak het brood 20 minuten op 220 ºC, verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Bak het brood in nog 20 minuten gaar en bruin (totale baktijd 40 minuten). 

Los het brood direct na het bakken uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen. 

Casinobrood/Pain de Mie/Pullman Bread


Bovenstaand recept is een bewerking van het Farmer's White Bread van Breadchick van The Sour Dough.

21 opmerkingen:

  1. HOi Arden dat ziet er gezond uit zeg. Hoewel mijn laatste brood er beter aan toe was als de eerste ga ik dit recept van de week ook maar eens proberen. Ik ben nog steeds niet kapot van de smaak van het recept van Rose. Ik had er al wat aan gesleuteld maar het is nog niet naar m'n zin. De baktijd /temp. scheelt ook nogal. Je hoort nog wel of dit recept beter in ons straatje past. In ieder geval weer bedankt voor het recept. Groetjes Wil V.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Arden, your bread is wonderful looking and I'm honoured you adapted my Farmer's White Bread recipe for your Casinobrood.

    How clever of you to use a Pullman loaf pan for the bread. I would never have thought to do that with the recipe. Since I have the same Chicago Metallic Pan (they are wonderful aren't they) I am going to have to try this the next time I make my bread. Again, thank you so much!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat grappig, ik heb om net dezelfde reden een casino broodblik lopen zoeken. De heer des huizes wilde perse vierkante sneetjes omdat zijn kaas er precies op past... En hij gelooft echt dat zijn tosti nu beter smaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Breadchick: it is a great recipe! I used a little more flour en less sugar. This bread is already my husbands all favorite :-).

    Lauralijntje: goh, er zijn dus meer mannen die dezelfde gedachtenkronkel hebben, haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Allereerst mijn complimenten voor deze site.Dit is de eerste keer dat ik hier kom en ben weer enthousiast geworden om zelf mijn brood te gaan bakken in mijn broodbakmachine die ik al een hele tijd niet meer gebruikt heb.Wel heb ik nog een vraagje over die korsteloze komijnenkaas die ik nergens meer kan vinden en vroeger altijd zo lekker heb gevonden.Was van Eyssen,dat weet ik wel.Bestaat het dan toch wel?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk, weer een recept om uit te proberen! Ik ga het proberen zonder melkpoeder... Hoop dat het niet totaal mislukt (van melk wordt het brood zacht toch?).

    Ik vraag me wel af waarom het toch steeds heel iets verschilt, de witte broden...

    Maar, complimenten voor deze weblog! Ik heb al een paar recepten gemaakt en steeds pakt het goed uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Geprobeerd zoals hierboven beschreven. Het smaakt wel maar de korst is een soort stokbrood-korst geworden: hard dus! En het ruikt naar alcohol, helaas.

    Gaat de melkpoeder dit tegen?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Die alcohollucht kan niet komen doordat je de melkpoeder hebt weggelaten, dat moet een andere reden hebben. De korst hoort ook niet stokbroodachtig te zijn. Heb je het brood gebakken in een casinovorm en precies recept gevolgd?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo,

    Nou dit is echt mijn meest favoriete wit brood recept dat ik tot nog toe gevonden heb, heerlijk eenvoudig met een super resultaat. Ben zelf meer van de "harde" broden al dan niet met desem, maar mijn vrouw bleef maar vragen om zacht wit brood. Et voila dankzij jouw recept weer paar puntjes gescoord haha. Maar vind t stiekem zelf ook wel erg lekker. Keep up the good work :D

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben zelf ook helemaal gek op casinowit, wilde dit recept natuurlijk uitproberen, maar helaas heb de bakvorm niet en woon in Portugal, en kan de vorm dus niet kopen.
    Nu heb ik 2 broodvormen, ook gekocht bij duikelman, die er net zo uitzien, maar dan zonder deksel.
    Ik vroeg me af of de deksels los te koop waren, of dat het echt een complete vorm is. Moet er namelijk een familielid op afsturen om met het juiste in Portugal aan te komen

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Voor zover ik weet zijn de deksels niet los te koop. Je kunt dit brood natuurlijk ook zonder deksel bakken, dan krijg je alleen geen vierkant brood.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Geachte;
    Waar kan ik dit fameuse casinoblik kopen, ik heb me al rotgezocht,(blijkbaar niet genoeg) maar kan het nergens vinden. Graag een beetje hulp.
    Groetjes;
    Broodfanaat

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hi Levine,

    Dank weer voor dit prachtige recept.
    Eindelijk heb ik dan een casinoblik in handen , wel niet een met een deksel die om de rand heen sluit , maar een zware deksel die je erop leggen moet en die het blik afsluit.
    Het is een blauwstaal blik uit Duitsland , en ik heb hem nu ingebrand dus ik ben er klaar voor om je recept te gaan gebruiken.
    Ik heb een vraag : Ik heb eens gelezen dat je halverwegen het bakproces de deksel kunt verwijderen om de bovenkant een mooie kleur te geven.
    Is jou aanwijzing , van de 2de 20 minuten , een indicatie om dat zonder deksel te doen?

    Hartelijk dank , en ook voor je mooie berichten via FB.
    Fijne dag,
    Met groet,

    Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hi Levine,
    Ik heb diabetes en wil graag koolhydraat arm brood gaan bakken. Kun jij mij aan een of meerdere recepten helpen? Alvast bedankt!
    Fijne dag en groeten en de beste wensen voor 2016, Henk
    02-01-2016

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Henk, er bestaan speciale mixen voor koolhydraatarm brood. Ik heb er geen recepten voor. Let wel: koolhydraatarm brood bevat vaak meer vet.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Juist voor de Belgische broodkametaden, dit bakblik MET deksel gevo den bij Verbeek in Westerlo. Werkte heel fijn met bovenstaande recept!
    Groetjes Walter

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Waarom gebruik je voor veel broden die je maakt, boter?
    Ik wil soms wat wat van je recepten proberen, maar helaas zit er dan meestal boter bij.
    Heb je ook broodrecepten met broden waar geen boter in verwerkt hoeft te worden?
    Je weet wel, zoals de broden bij de warme bakker.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. ja kan ook reuzel gebruiken in plaats van boter is ook lekker voor de smaak

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Top recept Levine! Heb je voor mij ook het recept voor mijn casino bakblik van
    27.5 x11x9 cm aub?

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wat een lekker brood voor de 2e keer gemaakt en weer goed gelukt. Heb hier speciaal een casino bakblik voor gekocht. Dank je wel voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Lijkt me heerlijk
    Alleen heb ik een kleiner blik
    Hoe kan ik dit oplossen?
    Mijn blik is 19x 10.9x10.2

    BeantwoordenVerwijderen