Please scroll down for the english version
Ik ben helemaal niet zo'n "fruiteter". Ik eet weleens een appeltje of een banaan, maar daar blijft het meestal bij ............ totdat er aardbeien, bramen, blauwe bessen en frambozen te koop zijn. Dan sla ik mijn slag. Vooral blauwe bessen vind ik erg lekker. Daar maak ik ieder jaar jam van, ik eet ze zo uit het bakje, versier er toetjes mee en in muffins vind ik ze ook erg lekker.
Afgelopen zaterdag lagen ze in kleine bakjes op de wekelijkse markt, maar toen vond ik ze nog net even te duur, maar vandaag lagen ze zo maar voor een schappelijke prijs (hoewel ..... als je het omrekent naar guldens dan zijn ze eigenlijk nog duur :-)) in de supermarkt. Er verdwenen dus heel snel een aantal bakjes in mijn karretje, tezamen met een paar bakjes frambozen en bramen. Daarna snel naar huis om er iets lekkers mee te maken! Als eerste lekkere muffins voor bij de koffie.
Muffins met blauwe bessen en sinaasappel
- geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
- ± 180 ml karnemelk
- 2 grote eieren
- 115 gram gesmolten roomboter
- 65 gram suiker
- 3 eetlepels honing
- 270 gram patentbloem
- 2 ½ theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
- ¼ theelepel zout
- 160 gram blauwe bessen
Doe het sinaasappelsap in een maatbeker en vul met karnemelk aan tot 240 ml. Roer er de eieren, honing en gesmolten boter door.
Wrijf de sinaasappelrasp met je vingers door de suiker. Voeg de bloem, bakpoeder, baking soda en zout toe. Giet het karnemelk-/eimengsel erbij en roer snel met een garde of spatel door elkaar. Het geeft niet als er nog klontjes te zien, die verdwijnen tijdens het bakken. Spatel de blauwe bessen erdoor.
Vul de muffinvormpjes en bak ze in het midden van de oven in ± 20 minuten gaar en bruin. Zet op een rooster en haal ze na ± 5 minuten uit de vorm. Laat verder afkoelen op een rooster.
Bron: 'Baking from my home to yours' by Dorie Greenspan
Eet smakelijk!
Orange Berry Muffins
- grated zest and juice of 1 orange
- about ¾ cup buttermilk
- 2 large eggs
- 1 stick (8 tbsp) butter, melted
- 1/3 cup sugar
- 2 cups all-purpose flour
- 2 ½ teaspoon baking powder
- ¼ teaspoon baking soda
- ¼ teaspoon salt
- 1 cup fresh blueberries
Pour the orange juice into a large glass measuring cup and pour in enough buttermilk to make 1 cup. Whisk in the eggs, honey and melted butter.
Rub the sugar and orange zest together with your fingertips. Whisk in the flour, baking powder, baking soda and salt. Pour the liquid ingredients over the dry ingredients and whisk gently but quickly to blend. Don't worry, the batter will be lumpy and bubbly. Stir in de blueberries.
Divide the batter evenly among the muffin cups. Bake for about 20 minutes. Transfer the pan to a rack and cool for 5 minutes before carefully removing each muffin from its mold. Turn onto a rack to cool.
Adapted from 'Baking from my home to yours' by Dorie Greenspan
Enjoy!
die zien er lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenzou ik ook kunnen doen met de blauwe bessen die ergens volgende week wel oogstbaar zijn.
En ook de frambozen zijn nu al beetje bij beetje plukbaar. Zowel de rode als de gele.
Het ziet er heerlijk uit! Ik wil ze graag ook maken maar ik snap niet zo goed wat: "baking soda" is en waar je dat kan halen.
BeantwoordenVerwijderenHallo Ellie,
BeantwoordenVerwijderenBaking soda is natriumbicarbonaat, verkrijgbaar bij drogisten (in een doosje) en bij reformwinkels (los of ook in een doosje).
Volgens het ene recept moet droog bij nat en volgens het andere nat bij droog. Maakt dat nog wat uit & zo ja wat?
BeantwoordenVerwijderenM.
Nee, dat maakt niet uit als je maar niet te veel roert.
BeantwoordenVerwijderenIn dit recept is het nat bij droog omdat het vocht in een maatbeker zit en de droge ingredienten in een kom. Het is wat lastig om de droge ingredienten in de maatbeker erbij te roeren :-).
Bedankt!
BeantwoordenVerwijderenM.