Pagina's

14 februari 2007

Uiensoep

Uiensoep en de zomer van 1975 horen voor mij bij elkaar. Ik was toen 18 jaar, voor het eerst zonder mijn ouders op vakantie en verliefd :-)). De bestemming was Mallorca en om precies te zijn: een jongerenhotel in El Arenal. Mijn ouders dachten misschien dat het woord "jongerenhotel" inhield dat er op je werd gelet, maar niets daarvan! Dat was toen niet en nu ook nog steeds niet.
Het weer was prachtig, de drank vloeide overvloedig, iedereen was aardig en de zee blauw. Van het eten kan ik me niet zoveel meer herinneren, behalve dan die uiensoep! We aten het in een klein restaurantje met gele tegels op de vloer, houten tafels en rood geverfde stoelen. Die soep was zo lekker dat ik het me nu nog steeds herinner. Of was het misschien toch het mooie weer, het vriendje en de liefde die de soep zo lekker maakte?

Ik heb inmiddels nog vele keren uiensoep gegeten, maar de smaak is nooit zo als in mijn herinnering.

Afgelopen weekend heb ik toch maar weer eens een poging gewaagd om een perfecte uiensoep te maken en warempel ...... dit recept is een blijvertje!

De runderbouillon heb ik eerst zelf gemaakt want dat is toch vele malen lekkerder dan van een bouillonblokje.

Uiensoep (Onion Soup Les Halles)
(8 personen)
Recept printen
  • 175 gram roomboter
  • 1 kilo uien, in dunne halve ringen
  • 0,5 dl balsamico azijn
  • 0,6 dl rode port
  • 2 liter goede runderbouillon (het liefst zelf gemaakt)
  • 110 gram gerookt spek of pancetta, in blokjes
  • 1 bouquet garni (4 takjes peterselie, 4 takjes tijm, 1 blaadje laurier)
  • zout en peper naar smaak
  • 16 sneetjes stokbrood
  • ± 300 gram geraspte Gruyère kaas
Verhit in een grote pan de boter tot hij net bruin wordt. Voeg de halve ringen ui toe en schep goed om in de boter. Laat de uien op zacht vuur in ongeveer 20 minuten carameliseren. Schep af en toe om en zorg dat ze mooi egaal bruin worden.

Roer de balsamico azijn en de port door de uien en roer eventuele aanbaksels van de bodem los. Voeg de runderbouillon, de blokjes spek en het bouquet garni toe.
Breng aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat de soep 45 - 60 minuten met een deksel op de pan zachtjes koken.

Verwijder het bouquet garni en breng de soep zonodig op smaak met zout en peper.

Verwarm de grill op de hoogste stand. Rooster de sneetjes stokbrood onder de grill. Leg in iedere kom soep 2 sneetjes stokbrood en strooi er ruim kaas over.

Zet de kommen soep onder de grill totdat de kaas gesmolten is en licht begint te bruinen. Direct serveren.

Het loont de moeite om een grote pan soep te maken, wat je overhoudt kan ingevroren worden.

Bron: Les Halles Cookbook van Anthony Bourdain's - Zie de website Chow.

Eet smakelijk!

7 opmerkingen:

  1. Als ik de foto's vergelijk van de chow.com site en van jouw site, dan zou ik wel weten uit welk kommetje ik zou eten...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit meen je niet!! Ik zit hier hardop te lachen....
    Je merkt straks vanzelf waarom...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nu word ik wel heeeel nieuwsgierig!
    Heeft het te maken met je 'geheime' project?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben het helemaal met Ellen eens ;-) Het ziet er heerlijk uit, Arden!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Laatst deze soep gemaakt, maar met de helft van de ingredienten. Het ging fout toen ik per ongeluk wel 0,5 dl balsamicoazijn erdoor gooide. Maar ondanks dat vond ik hem de moeite waard nog eens te proberen en nu staat er weer een grote pan op het vuur. Ik kan niet wachten tot hij klaar is.

    Dankjewel voor dit recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik gebruik hetzelfde recen...pt al 10-tallen jaren, en ben blij het hier nog 's terug te zien. M'n zoon gebruikt trouwens sherry ipv porto, en hoewel ik het eerst niet helemaal vertrouwde, vond ik ook die variant erg lekker. Wel de uien de tijd geven om te caramelliseren, dat duurt eve

    BeantwoordenVerwijderen