In Amerika zijn ze in allerlei smaken èn in iedere supermarkt te koop. Helaas in Nederland lastig te verkrijgen en alleen in 'puur' (o.a. van Soezie) en zo af en toe vind ik ze in een Engelse winkel in Den Haag in de smaken 'melk' en 'wit'.
Ik heb in deze cookies de variant milkchocolate/caramel gebruikt die ik nog over had van mijn trip naar New York.
Vanille extract wordt soms verward met vanille essence. Vanille extract bestaat uit extract van de vanilleboon, alcohol en water en is meestal donker van kleur. De prijs voor een klein flesje ligt rond de € 10,-. Vanille essence is een chemisch produkt, in (bijna) iedere supermarkt te koop en is goedkoop. Ondanks dat extract duurder is gebruik ik het altijd in plaats van essence omdat het veel lekkerder is.
Chocolate Chip Cookie
- 225 gram zachte ongezouten roomboter
- 150 gram kristalsuiker
- 220 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2 grote eieren
- ¾ theelepel vanille extract (of -essence)
- 430 gram patentbloem
- 2 theelepels baking soda
- 1 ¼ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 300 gram chocolade chips
- 100 gram geroosterde gehakte walnoten of pecannoten
Bekleed een bakplaat/bakplaten met bakmatje of bakpapier.
Rooster de hele walnoten in een droge koekenpan en hak ze dan in stukjes.
Doe de bloem, baking soda, bakpoeder en zout in een kleine kom en roer door elkaar.
Mix in een grote kom de boter met de twee soorten suiker luchtig. Voeg 1 ei toe, blijf mixen tot het ei volledig is opgenomen en voeg het volgende ei en de vanille extract toe. Mix kort totdat alles gemengd is.
Voeg het bloemmengsel toe en roer op lage stand met de mixer tot een samenhangend geheel. Roer er (met een lepel) de gehakte walnoten en chocolade chips door.
Schep bergjes deeg op de bakplaat. Het beste gaat dit met een kleine ijsbolletjestang. Laat wat ruimte tussen de bergjes deeg, de koekjes lopen tijdens het bakken wat uit.
Bak op 180 ºC in 12 - 14 minuten bruin en gaar. Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat en laat ze dan op een rooster helemaal afkoelen. Bak de rest van de koekjes op dezelfde wijze.
Iets aangepast recept uit 'The Village Baker's Wife - The Desserts and Pastries that made Gayle's Bakery Famous'.
Eet smakelijk!
Het is toch jammer dat je zover weg woont, ze zien er verrukkelijk uit!
BeantwoordenVerwijderenhele mooie foto met dat vierkante kopje (maar drinkt dat wel handig? ;-)
Ha die tip van chips niet gebruiken om te smelten heb ik aan den lijve ondervonden een paar maanden terug. Ik had niets anders en dacht ach dat kan wel...nee gaat dus niet, wordt helemaal kruimelig!
De chocodrups koop ik bij een molenwinkel die ze verkoopt voor inderdaad hun muffin en koekjes mix. Wat ze daar allemaal voor lekkers fabriceren, dan laat je het soms om zelf aan de slag te gaan. Ik heb net muffin mix meegenomen citroen met maanzaad, zou het zelf niet bedenken, maar is echt lekker....
BeantwoordenVerwijderenIk koop altijd mijn chocodrops bij Parti. Zij hebben het wel voor chocolade fondue, maar deze werkt net zo goed in choc-chip cookies. Ze hebben wit, melk en puur.
BeantwoordenVerwijderenParti is ook goed voor noten - ongebakken amandelen, pecans, enz. Je kan ook grote blokjes van Callebaut chocolade kopen - goedkoper dan de 100g gewone verpakking.
Lien, ja jammer dat je niet even op de koffie kon komen! Het vierkante espressekopje drinkt heerlijk. Je hebt er geen last van dat het vierkant is. Het is net niet te klein.
BeantwoordenVerwijderenHallo Arden,
BeantwoordenVerwijderenwat een mooie site, ik ga deze chocolate chip cookies proberen, bij de Sligro verkopen ze zakken van Callebout chocolate chips 2.5 kg, vestiging in Alkmaar Amsterdam, Haarlem en Hilversum. Je hebt wel een pasje nodig, net als bij de Makro, succes, Will
Heerlijk en makkelijk. Ze zijn prima gelukt. En gelijk zo veel..... Een gouden recept dus. Dank je wel, Rijk
BeantwoordenVerwijderen