Belangrijk is dat je niet te veel gist gebruikt. Juist door te veel gist kan je brood inzakken (dit heet overrijs). Ook door te veel water te gebruiken kan je overrijs veroorzaken. Ook de juiste hoeveelheid zout is belangrijk.
Een algemene verhouding voor de broodbakmachine is:
- bloem/meel: 100%
- droge gist: 0.8 - 1%
- zout: 1.8 %
- vocht: 60% gemiddeld (voor een AFK 57%, in een Panasonic kan makkelijk 63%)
- Vet: 3 - 5%
- Suiker: 1 - 3% (hoeft niet)
Brood met pompoenpitten
- 4 gram droge gist
- 300 gram tarwebloem
- 105 gram speltmeel (of volkorenmeel)
- 50 gram pompoenpitten
- 8 gram zout
- 1 eetlepel honing
- 1 ½ eetlepel olie
- 260 gram karnemelk
Programma: bake basic (4.00 uur)
Grootte: M
Korst: middel
Eet smakelijk!
Hallo Arden,
BeantwoordenVerwijderenIk hoop dat je dit berichtje ook nog leest. Je blogje is van een hele tijd geleden, maar ik heb erg veel aan de opsomming van percentages die in de broodbakmachine moeten. De enige vraag die ik hierbij nog over heb is de volgende. Wanneer ik noten, zemelen of zaden/pitten in het brood (BBM) wil toevoegen, kan ik dat dan zonder problemen doen of moet ik dan bijvoorbeeld de hoeveelheid bloem/meel verminderen?
Gr. Jessica
@Jessica: wanneer je noten, zaden of pitten aan je deeg wilt toevoegen kan je dat doen zonder verdere aanpassingen. Noten, zaden en pitten nemen geen/nauwelijks vocht op.
BeantwoordenVerwijderenWanneer de zemelen wilt toevoegen moet je iets meer water toevoegen of iets minder bloem/meel. Zemelen nemen namelijk wel water op.
Hallo,
BeantwoordenVerwijderenIk heb geprobeerd dit recept te maken. De bovenkant korst ziet er bij niet (bij andere broden ook niet) glad uit. Veelal is mijn korst hobbelig, als een maan landschap. Heeft u een tip?
Ik bak met een kenwood bm450, had programma 3 tarwe gekozen, programma duurt 4,5 uur.
Gr ans
Ans, het lijkt erop dat de machine het deeg niet goed opbolt. Dat kan gebeuren als het deeg te droog is. Probeer eens iets meer vocht te gebruiken. Bij dit recept bijv. 15 gram karnemelk meer.
BeantwoordenVerwijderenHallo,
BeantwoordenVerwijderenVoor de vocht kan gram gewoon vervangen worden met ml? Sorry, maar ben heel nieuw in broodbakken :)
Vocht kan je beter afwegen op een weegschaal dan afmeten in een maatbeker. Maatbekers kloppen vaak niet.
BeantwoordenVerwijderenHoe zwaar word dit brood als het afgebakken is? Ik kan nml broden van max 1,8 kg bakken, of zijn dit pondsbroodjes?
BeantwoordenVerwijderenPetra: het gewicht van alle ingredienten bij elkaar optellen, dan weet je het deeggewicht. Tijdens het bakken wordt het brood uiteraard nog iets lichter.
VerwijderenHeb het er nu in zitten.. ik heb een unold backmeister. En 1,5 keer de hoeveelheid, anders word het zo'n compact brood.. ben benieuwd wat eruit komt..
VerwijderenGr. Petra
Heb het er nu in zitten.. ik heb een unold backmeister. En 1,5 keer de hoeveelheid, anders word het zo'n compact brood.. ben benieuwd wat eruit komt..
VerwijderenGr. Petra
Hallo Levine,
BeantwoordenVerwijderenVia broodforum.nl kwam ik op je interessante site terecht.
Een tijd geleden maakte ik een heerlijk pompoenpittenbrood met de broodbakmachine volgens een recept dat ik elders had gevonden.
Nadat ik de algemene verhouding voor de broodbakmachine las die je boven je recept brood met pompoenpitten zette, heb ik even het vochtpercentage gecheckt dat in mijn recept zat en ik kwam uit op meer dan 73%.
Dit lijkt merkwaardig hoog, als ik je algemene verhouding bekijk, alhoewel m'n baksel prima was.
Jij ben een broodspecialist en je hebt dat vochtpercentage van 60% vast niet voor niks vermeld.
Mijn vraag: heb jij enige verklaring dat een brood uit de BBM met dergelijk hoog vochtpercentage toch goed kan lukken?
PS Het recept dat ik gebruikte:
Ingrediƫnten
3/4 tl droge gist
300 g sterk witbroodmeel
1 tl zout
220 ml water
Menu 7 (6 u 5 min)
Biepsignaal na 1 uur - 2 u. 35 min:
80 g pompoenpitten
Bron: https://experience-fresh.panasonic.eu/nl/recipe/brood-met-pompoenpitten/