Pagina's

05 januari 2007

Baskische kip

Dit is een kipgerecht met pure smaken. Langzaam gaar gestoofd met tomaten, paprika, paddestoelen en rauwe ham. Neem voor dit gerecht een scharrel- of maiskip of nog lekkerder: een Bresse kip. Lekker met dikke sneden (zelfgebakken) brood of gekookte krielaardappeltjes.

Baskische kip
  • 1 kip van ± 1200 gram
  • zout, versgemalen peper
  • 30 gram bloem
  • 1 teentje knoflook, gehalveerd
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 500 gram rijpe tomaten
  • 2 rode paprika's
  • 250 gram (gemengde) paddestoelen
    (ik heb kastanjechampignons gebruikt)
  • 125 gram rauwe ham (dikke plak)
  • 1/2 kleine rode peper
  • 2 eetlepels peterselie, fijngeknipt *
Voorbereiden:
Ontvel de tomaten (of laat het zitten als je geen tijd/zin hebt!): maak een sneetje boven in de tomaten, leg ze even in kokend water en laat ze 'schrikken' in koud water. Het velletje kan er nu zo afgepeld worden. In vieren snijden en pitjes verwijderen.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika's en snijd ze in reepjes.
Maak de paddestoelen schoon met een doekje of speciaal champignonborsteltje (nooit in water wassen, dan nemen ze te veel vocht op) en snijd ze in plakjes.
Verwijder de zaadjes van de 1/2 peper en snijd in dunne reepjes.
Snijd de rauwe ham in kleine blokjes.

Bereiden:
Bestrooi de kip met zout, peper en de bloem.
Braadpan inwrijven met het gehalveerde teentje knoflook. Olie op matig vuur verhiten en de kip rondom in ± 5 minuten rondom bruinbakken.
Tomaten, paprika's, paddestoelen, ham en rode peper toevoegen. Kip met deksel op de pan op laag vuur ± 1 uur laten sudderen.

Kip uit braadpan halen. Saus zonodig op smaak brengen met zout. Kip op schaal leggen en groenten er omheen scheppen. Bestrooien met peterselie.

* Peterselie kan je heel goed fijnknippen in plaats van te snijden:












Eet smakelijk!

3 opmerkingen:

  1. Zou je geen knoflook olie gebruiken hoef je niks in te smeren Het ziet er weer lekker uit

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoi arden, ik heb zojuist je blog ontdekt en heb het meteen bij mijn favorieten opgeslagen. heerlijk om te lezen ( mijn remedie als ik chagerijnig ben is kookboeken lezen)en door je duidelijke uitleg ga ik zeker ook aan de slag. ik kom vaak terug. groetjes marion.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Robert: knoflookolie zou te sterk van smaak zijn, hoeft alleen maar een vleugje te zijn.

    Marion: welkom en als je vragen hebt, dan kan je ze mailen :-).

    BeantwoordenVerwijderen