Pagina's

20 december 2006

Sinaasappel tiramisú

Deze sinaasappel tiramisú is weer eens iets anders dan de versie met lange vingers en koffielikeur. Ik heb gewone bitterkoekjes gebruikt, in plaats daarvan kan je ook Italiaanse bitterkoekjes (Amaretti) gebruiken. Ga ik volgende keer zeker doen, de gewone bitterkoekjes blijven vrij stevig. Mascarpone is een verse Italiaanse roomkaas, te koop in kuipjes van 250 gram bij de (betere) supermarkt.

Wil je liever geen likeur gebruiken, vervang dan de 5 eetlepels Grand Marnier door dezelfde hoeveelheid sinaasappelsap.

Sinaasappel tiramisú
  • 300 gram (Italiaanse) bitterkoekjes
  • 5 eetlepels Grand Marnier
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 2 dl vers geperst sinaasappelsap
  • 125 gram poedersuiker
  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 250 gram Mascarpone
  • 50 gram gekonfijnte sinaasappelschilletjes, in stukjes
  • 2 dl slagroom, bijna stijfgeklopt
  • extra poedersuiker en gekonfijte sinaasappelschilletjes om te garneren
Bitterkoekjes naast elkaar in een schaal leggen en likeur erover sprenkelen.

Blaadjes gelatine ± 5 minuten weken in koud water. Sinaasappelsap met poedersuiker verwarmen tot suiker is opgelost. Gelatine uitknijpen en van het vuur af in het sap oplossen. Mengsel iets laten afkoelen.

Geraspte sinaasappelschil en gekonfijte schilletjes door de mascarpone roeren. Gelatinemengsel door de mascarpone roeren. Voorzichtig de slagroom in gedeelten door de mascarpone spatelen.

Mengsel op de bitterkoekjes scheppen. Bovenkant gladstrijken. Afgedekt in de koelkast in ± 4 uur laten opstijven. Je kan dit zelfs al 24 uur van tevoren doen. De 'gewone' bitterkoekjes worden zachter naarmate de tiramisú langer staat.

Voor serveren royaal met poedersuiker bestrooien en garneren met reepjes gekonfijte sinaasappelschil.

Eet smakelijk!

7 opmerkingen:

  1. O wat ziet dat er allemaal weer verrukkelijk uit. En dit zijn alleen nog maar de proefrecepten...ik zie het helemaal voor me dat jullie met volle buiken van al dat voorproeven, half onder tafel gezakt zitten als het échte kerstdiner op tafel komt...."nee, dank je ik zit vol"..hahahaha.
    Het ziet er superlekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja, zoiets...........heb nu al genoeg toetjes gegeten voor het komende half jaar, hhahaha

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Elke dag kijk ik eventjes op je site , hoe het zal smaken weet ik niet maar ik twijfel er niet aan of het moet minstens heerlijk zijn in iedergeval is het oogstrelend !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo,

    Lijkt me een heerlijk recept. Maar waar kun je geconfijte sinaasappelschilletjes kopen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gekonfijte sinaasappelschil kan je vaak kopen bij notenkramen en soms ook in reformwinkels.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lijkt mij super lekker. Ik ben geen fan van poedersuiker als topping, dus ik zal het doen met cacaopoeder. Gelukkig gaat sinaasappel heel goed samen met chocola :D

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Voor hoeveel personen is dit nagerecht?

    BeantwoordenVerwijderen