Pagina's

24 november 2006

Chili Con Carne


Ik probeer graag nieuwe recepten uit, maar ik heb ook recepten die ik al jaren maak. Deze Chili Con Carne is daar één van. Het kookboek waar het uit komt heb ik allang niet meer, wat rest zijn een paar recepten, nu opgeborgen in een map. Het is geen spectaculair recept, maar het is in al zijn eenvoud lekker en bovendien ook nog eens snel klaar.

Tijdens het klaarmaken heb ik me trouwens weer ontzettend geergerd (schrijf je dat tegenwoordig nou zo of is het geërgerd?). Niet aan het recept, maar aan de kruidenpotjes. Dit recept vraagt om een ½ eetlepel chilipoeder. Probeer dat maar eens snel uit een potje te krijgen waar maar 3! kleine gaatjes in zitten. Dekseltje er helemaal afhalen gaat niet, daarvoor moet je het hele potje mollen met een mes of schaar. Heb er al vaak aan gedacht (maar nooit gedaan) om de fabrikant (Verstegen in dit geval, maar met Silvo heb ik hetzelfde probleem) een mailtje te sturen met het verzoek om potjes waar je óf het hele dekseltje makkelijk af kan halen óf met 1 grote opening óf met aan de ene kant gaatjes en aan de andere kant een grote opening.
Dus hierbij een oproep aan de dames/heren kruidenfabrikanten: graag een grotere opening in de kruidenpotjes zodat je niet een kwartier hoeft te priegelen om meer dan een mespuntje kruiden uit een potje te krijgen.
Chili Con Carne
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 1 rode Spaanse peper, in stukjes
  • 1 grote teen knoflook, gesnipperd
  • 400 gram rundergehakt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • ½ eetlepel chilipoeder
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 1 bouillontablet
  • 1 pak gezeefde tomaten
  • 2 potten bruine bonnen (of 1½ blik)
  • eventueel zout en peper
  • tabasco
Olie in braadpan verhitten. Gehakt al omscheppend rul bakken. Knoflook, ui, paprika en Spaanse peper toevoegen en even mee laten bakken.

Chilipoeder, tijm en basterdsuiker door gehaktmengsel scheppen. Bouillontablet erboven verkruimelen en gezeefde tomaten en bruine bonen met vocht door gehaktmengsel scheppen.

Al roerend tot het kookpunt verhitten en op zacht vuur ± 30 minuten zachtjes laten sudderen. Eventueel nog op smaak brengen met zout en peper en enkele druppels tabasco.

Lekker met brood, bijvoorbeeld het No Knead Bread :-).

Eet smakelijk!

5 opmerkingen:

  1. Ik sluit me wel zo hartgrondig aan bij jouw oproep! Heeft er toe geleid dat ik probeer die stomme potjes volledig te verbannen uit de keuken. Haal zoveel mogelijk kruiden in plastic bakjes bij een soort toko hier, genietend scheppen is dat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nu, tijdens het eten, ben ik er even "tussenuit" om je te laten weten hoe lekker we jouw Chili vinden. Ideaal voor de zaterdag en wanneer er iets overblijft, wat ik niet verwacht, dan gaat het in de vriezer voor een geen- zin- om- te -koken- dag :)
    Dankjewel voor dit lekkers!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze heerlijke Chili con Carne gemaakt voor een verjaardag! Bij iedereen viel het erg goed in de smaak. Ga ik zeker vaker maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Graag zou ik willen weten voor hoeveel pers. dit gerecht is.

    Alvast bedankt voor uw reactie!

    M.v.g. Marina
    P.S. Dank u wel voor de lekkere recepten die u erop post!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Marina: het gerecht is voor 4 personen. Succes met maken!

    BeantwoordenVerwijderen