Pagina's

24 oktober 2006

Handige hulpjes - cups/tablespoon/teaspoon - omrekenen cups naar grammen

In de loop der tijd heb ik al heel wat 'handige hulpjes' bij het bakken en koken verzameld en ik gebruik ze ook nog!

Omdat ik veel Amerikaanse bakboeken heb kon ik er niet aan ontkomen om echte degelijke cups en teaspoons (theelepels) en tablespoon (eetlepel) te kopen. De cups heb ik bij een kookwinkel gekocht, de teaspoons/tablespoon gewoon bij de HEMA :-).

Cups: 1 , 1/3, 1/2 en 1/4. Teaspoons: 1, 1/2 en 1/4 en 1 Tablespoon

Maar hoe gebruik je nu die cups? Allereerst is het belangrijk om niet met de cup zelf te scheppen. Beter is om de cup op een vlakke ondergrond te zetten, je neemt een grote lepel en schept de bloem (die eerst is losgeroerd met een vork) losjes in de cup. Vervolgens strijk je het teveel met de achterkant (platte kant) van een mes af en voila .....
Je zult merken dat je op een gegeven moment een vaste hand van scheppen krijgt. 1 cup tarwebloem weegt rond de 135 gram. Ik zet de cup trouwens op een bord, zodat de bloem die eraf valt weer terug kan in de zak. Ik ben dan wel geen Zeeuwse, maar toch zuinig....

Deze cups zijn voor het afmeten van 'vaste' ingrediënten, zoals bloem en meel, suiker, boter enz. Als je 'natte' ingrediënten wilt afmeten, kan je beter een maatbeker gebruiken van bijvoorbeeld Pyrex. Daar staan naast ml ook cups op. 1 cup vocht is trouwens (afgerond) 240 ml.

Voor de rekenaars onder ons: 1 cup = 16 eetlepels, 1/2 cup = 8 eetlepels en 1/4 cup = 4 eetlepels. Inhoud tablespoon = 15 ml, inhoud teaspoon = 5 ml. 1 tablespoon is dus 3 teaspoons.

Omdat niet iedereen van die handige cups in de kast heeft staan en toch ook wel eens bijvoorbeeld die lekkere Amerikaanse koekjes wil maken hieronder een paar handige lijstjes. Alle getallen zijn afgerond.

Tarwebloem
1 cup = 135 gram
1 1/4 cups = 169 gram
1 1/3 cups = 180 gram
1 1/2 cups = 203 gram
1 2/3 cups = 225 gram
1 3/4 cups = 236 gram
2 cups = 270 gram
3 cups = 405 gram
4 cups = 540 gram
5 cups = 675 gram

Suiker (kristal)
1/8 cup = 25 gram = 2 tablespoons
1/4 cup = 50 gram = 4 tablespoons
1/3 cup = 65 gram
1/2 cup = 100 gram
2/3 cup = 135 gram
3/4 cup = 150 gram
1 cup = 200 gram

Basterdsuiker weegt iets meer dan kristalsuiker, maar veel scheelt het niet.

Boter/margarine
1 tablespoon = 14 gram
2 tablespoons = 28 gram = 1 ounce (oz) (1 oz is eigenlijk 28,35 gram)
3 tablespoons = 42 gram
4 tablespoons = 57 gram = 1/4 cup = 1/2 stick
5 tablespoons = 70 gram
6 tablespoons = 85 gram
7 tablespoons = 99 gram
8 tablespoons = 113 gram = 1/2 cup = 1 stick
1/2 pound = 227 gram = 1 cup = 2 sticks
1 pound = 454 gram = 2 cups = 4 sticks
De sticks heb ik erbij gezet omdat je die maat ook vaak wordt gebruikt in Amerikaanse recepten.

Op de site van Metric Conversions kan je ook van alles omrekenen, bijvoorbeeld van Fahrenheit naar Celcius.

En last but not least: neem eens een kijkje op Diana's Desserts. Met bovenstaande omrekentabellen kan je gelijk aan de slag :-). En mocht je er toch niet uitkomen of nog van iets anders het gewicht in grammen willen weten stuur me gerust een e-mail.

Succes!

21 opmerkingen:

  1. Tjonge, we zitten wel op 1 lijn de laatste dagen! Net gisteren weer gebakken uit Beth, en uiteraard weer gemopperd op die cups..wat een gedoe is dat toch, ondanks dat ik ook degelijke cups in huis heb. (Zie ook mijn post van vandaag). Er zweven bij mij ook overal handige lijstjes rond. Op de koelkast, in mijn boeken.... Als je nog iets anders wilt weten, ik heb nog wat aardige tabellen uit een heel oud amerikaans boek dat echtgenoot tijdens zijn studie daar heeft gekocht... Laat maar weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik snap niet hoe al die cups zo verschillend berekent worden. Bij mij is een cup bloem 140 g. (en moet nog vaak toevoegen) de basisingrediënten heb ik op een lijstje staan van cup naar grammen en die doe ik nooit meer eerst in een cup, ik vind het hopeloos omslachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. cups vind ik juist super handig!? Toch veel makkelijker in gebruik dan steeds een weegschaal erbij te moeten halen. Ik bak niets liever dan amerikaansen recepten met mijn cups en spoons bij de hand.
    Nu zit ik al voor de 2de dag heerlijk te snuffelen op deze site en wil graag zoveel maken- zie er juist tegen op om alles te moeten afwegen. Misschien moet ik maar een betere weegschaal aanschaffen als we in NL zijn van de zomer.
    Anneloes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Anneloes: afwegen is veel secuurder. Ik reken alle Amerikaanse recepten die ik maak (en dat zijn er nogal wat) voor mijn lezers om naar grammen, want zo werken/wegen wij nou eenmaal in Nederland. Als ik de recepten in cups op mijn blog zet maakt niemand wat wat cups zijn hier niet bekend. Vandaar :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Fijn dat ik je weblog vanavond vond.
    Mijn eerst NL appeltaart gebakken in de VS staat in de oven en de cups zijn aanwezig maar een weegschaal met grammen zal bij ons volgende bezoek aan Nederland meegenomen gaan worden.
    Lastig dat elk ingredient een andere verhouding heeft. Soms is het dus gokken of snap ik het nu niet helemaal ?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Weegschalen die grammen kunnen wegen zijn ook in de VS te koop (net als dat er weegschalen in Nederland te koop zijn die ounces kunnen wegen).

    Gokken doe ik nooit, ik weeg of meet alles af :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo,

    Ik ben ook op een amerikaanse baksite beland, met super uitnodigende foto's, dus wat mij betreft wilde ik gelijk beginnen. Marja hoeveel is in vredes naam een cup ??? Het is dus heel fijn dat je een cup omreken tabel hebt gemaakt !
    Alleen ik snap niet waarom een cup Tarwebloem 135 gr is en een cup suiker 200 gr. Een cup is toch een cup, en zou dan toch hetzelfde moeten zijn, of zie ik het helemaal verkeerd ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heeft te maken met soortelijk gewicht. Denk maar aan een kilo lood of een kilo veren. Die kilo veren neemt veel meer plek in.

      Verwijderen
  8. Een cup is een inhoudsmaat, geen gewichtsmaat. Bovendien heeft tarwebloem een ander soortelijk gewicht dan bijvoorbeeld suiker.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo
    Ik ben momenteel ook een Amerikaans recept aan het omrekenen en ben via Google op jouw site beland met de handige omrekentabellen. Nu weet ik al hoeveel bloem en suiker er in 1 cup gaat, maar hoeveel is 2 cups whipping cream?
    Alvast bedankt voor alle hulp!
    Myriam
    http://hap-en-tap.blogspot.be

    BeantwoordenVerwijderen
  10. 1 cup heeft een inhoud van 240 ml (zie ook het artikel).
    2 cups (ongeklopte) slagroom = dus 480 ml.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. 1 cup heeft een inhoud van 240 ml (zie ook het artikel).
    2 cups (ongeklopte) slagroom = dus 480 ml.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Vind cups erg handig op sommige momenten, maar vraag me wel af hoe je ze "goed" gebruikt bij bijv. Noten of andere meer grove ingredienten. Ik heb nu een recept dat vraagt om een cup amandelen. Maar ja, een cup hele amandelen zal veel minder zijn dan gehakte vanwege de vorm. En hoe groot moet je ze dan hakken om wel de gewenste hoeveelheid te krijgen? Wat IS eigenlijk de gewenste hoeveelheid? Dat soort details staat er nooit bij.
    Heb je in amerika dan altijd baksels die elke keer anders zijn qua hoeveelheden, of voelen ze daar gewoon beter aan wat er precies bedoeld wordt....? Wegen is toch veel preciezer? Ik word er altijd een beetje onzeker van... (of is dat de hollandsche controlfreakerigheid ;) )

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wegen is uiteraard veel nauwkeuriger dan afmeten met een cup. Weleens geprobeerd een cup boter af te meten? Dat is hartstikke lastig en een gekledder van jewelste ;-). Als je twijfels hebt over de juiste hoeveelheden kun je spieken op de site Joy of Baking. Stephanie geeft alles in cups en in grammen en haar omrekeningen kloppen altijd. Zie http://www.joyofbaking.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Aan Lien:

    Thuis weeg ik ook alles met een weegschaal maar op vakantie heb ik alleen cups bij me. Dan is dat weer veel makkelijker dan een weegschaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Om het nog ingewikkelder te maken: er is verschil tussen Amerikaans, Engelse en metrische cups. Hier is een handige omrekentool: http://eetpraat.nl/cups-omrekenen.php

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Rare vraag mss Kevin
    En, maar in je recepten vermeld je theelepels, welke inhoud hebben deze? Is dat de Engelse 5ml? Of gewoon een kleine zou bijna Nederlandse theelepel zeggen. Heb een lepel gekregen met tbl en tsp maten erop, maar ik vind de tsp zoveel voor een theelepel? Help ik weet t even niet meer ;)
    Groetjes Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @Ilse: Ik heet geen Kevin, maar Levine ;-)

    De theelepels en eetlepels die ik in mijn recepten gebruik zijn standaardlepels met een inhoud van 5 ml en 15 ml.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hoi levine
    Mijn spellingscontrole had je naam veranderd zonder dat ik t door had.
    Maar fijn voor je uitleg, vind te voor mijn gevoel altijd een beetje veel en heb t dus al die tijd "verkeerd gedaan"
    Mijn no knead Bread staat nu op t aandacht ben benieuwd

    BeantwoordenVerwijderen

  19. Wellicht hebben hullie hier iets aan!


    Measurement Conversion


    Tablespoon/Teaspoon Conversion

    3 teaspoons = 1 Tablespoon
    1/2 Tablespoon = 1 and 1/2 teaspoons
    1 Tablespoon = 3 teaspoons
    1.2 teaspoon (US) = 1 teaspoon (UK)
    1.2 Tablespoon (US) = 1 Tablespoon (UK)


    Tablespoon/Cup Conversion

    4 Tablespoons = 1/4 cup
    5 and 1/3 Tablespoons = 1/3 cup
    8 Tablespoons = 1/2 cup
    10 and 2/3 Tablespoons = 2/3 cup
    12 Tablespoons = 3/4 cup
    16 Tablespoons = 1 cup
    1/8 cup = 2 Tablespoons
    1/4 cup = 4 Tablespoons
    1/3 cup = 5 Tablespoons plus 1 teaspoon
    1/2 cup = 8 Tablespoons
    1 cup = 16 Tablespoons


    Ounce Conversion

    1 teaspoon = 1/6 ounce
    1 Tablespoon = 0.5 ounce
    2 Tablespoons = 1 fluid ounce
    8 Tablespoons = 4 fluid ounces
    16 Tablespoons = 8 fluid ounces
    1/4 cup = 2 fluid ounces
    1 cup = 8 fluid ounces


    Pint/Quart Conversion

    1 cup = 1/2 pint
    2 cups = 1 pint
    2 pints = 1 quart
    4 quarts (liquid) = 1 gallon


    Bushel/Peck Conversion

    8 quarts (dry) = 1 peck
    4 pecks (dry) = 1 bushel


    Metric Conversion - Volume

    1/4 cup = 60 milliliters
    1/2 cup = 120 milliliters
    1 cup = 230 milliliters
    1 and 1/4 cups = 300 milliliters
    1 and 1/2 cups = 360 milliliters
    2 cups = 460 milliliters
    2 and 1/2 cups = 600 milliliters
    3 cups = 700 milliliters
    4 cups = (1 quart) .95 liter
    1.06 quarts = 1 liter
    4 quarts (1 gallon) = 3.8 liters
    50 milliliters = .21 cup
    100 milliliters = .42 cup
    150 milliliters = .63 cup
    200 milliliters = .84 cup
    250 milliliters = 1.06 cups
    1 liter = approximately 4 cups or 1 quart

    Metric Conversion - Weight

    1/4 ounce = 7 grams
    1/2 ounce = 14 grams
    1 ounce = 28 grams
    1 and 1/4 ounces = 35 grams
    1 and 1/2 ounces = 40 grams
    2 and 1/2 ounces = 70 grams
    4 ounces = 112 grams
    5 ounces = 140 grams
    8 ounces = 228 grams
    10 ounces = 280 grams
    15 ounces = 425 grams
    16 ounces (1 pound) = 454 grams
    1 gram = .035 ounce
    50 grams = 1.75 ounces
    100 grams = 3.5 ounces
    250 grams = 8.75 ounces
    500 grams = approximately 1 pound
    1 kilogram = approximately 2 pounds

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Super zo'n overzicht het. Nu nog zien dat ik hem uitgeprint krijg voor op de ijskast.

    BeantwoordenVerwijderen