tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post731230104296775754..comments2024-03-26T18:56:10.537+01:00Comments on Uit de keuken van Levine: Recept volkorenbrood met zaadjes en pittenLevinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.comBlogger45125tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-11612862321921715052019-03-28T13:35:01.030+01:002019-03-28T13:35:01.030+01:00Hallo Levine
net begonnen met brood bakken eerste...Hallo Levine <br />net begonnen met brood bakken eerste brood is goed gelukt! <br />ik las ergens maar kan het niet meer terug vinden dat je poolish voor ieder brood kan gebruiken? BV kan het ook voor semolina?<br />en kan ik met het volkoren recept ook broodjes maken?<br />Hartelijk dank Ida<br />idanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-63831597640621942042018-02-19T17:51:51.141+01:002018-02-19T17:51:51.141+01:00Nee helaas, dat kan niet. Roggemeel gedraagt zich ...Nee helaas, dat kan niet. Roggemeel gedraagt zich in brooddeeg heel anders dan volkorenmeel van tarwe. Je krijgt een totaal ander deeg en een compact brood.Levinehttps://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-54156532599201934482018-02-19T17:26:29.143+01:002018-02-19T17:26:29.143+01:00Hi Levine,
ik heb per ongeluk roggenvolkorenmeel ...Hi Levine, <br />ik heb per ongeluk roggenvolkorenmeel gekocht. Zou ik het volkorenmeel in dit recept daarmee kunnen vervangen? <br />Groetjes, KatharinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-38659010439640006842018-01-23T23:27:30.395+01:002018-01-23T23:27:30.395+01:00Hi Rik, er komen regelmatig nieuwe data bij. In me...Hi Rik, er komen regelmatig nieuwe data bij. In mei heb ik op donderdag de 17e een workshop desembrood gepland. Voor juni heb ik op dit moment nog geen data.Levinehttps://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-62664040786151737102018-01-23T21:32:48.892+01:002018-01-23T21:32:48.892+01:00Levine,
Dank voor je superhulp..
Wil de desemworks...Levine,<br />Dank voor je superhulp..<br />Wil de desemworkshop doen..<br />Draai je ook nog dagen in mei / juni? Sorry veel kilometers (Helmond) en prioriteiten..<br />Heb wel al vragen maar wacht tot ik een compleet plaatje heb..<br />Ga aan de slag met je tips en laat weten wat het wordt.<br /><br />Ja ik weet het ook als kok was ik al als leergierig bestempeld..<br />En nog steeds thuis met mRikhttps://www.blogger.com/profile/09671011300515250357noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-21079107038533373132018-01-23T14:39:31.951+01:002018-01-23T14:39:31.951+01:00@Rik, deeg mag best plakkerig zijn. Hoe meer vocht...@Rik, deeg mag best plakkerig zijn. Hoe meer vocht, hoe luchtiger het brood kan worden. Het is me niet duidelijk hoe je de desem hebt gemaakt. Heb je het schema op mijn blog gevolgd? Op dag 5 is desem meestal nog niet krachtig genoeg om ermee te kunnen bakken. Stretch & fold is om het deeg sterker te maken. 20 - 25 minuten kneden is te lang, zeker bij desemdeeg. Volkorenbrood is lastiger dan Levinehttps://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-51975203226361227982018-01-23T14:27:19.963+01:002018-01-23T14:27:19.963+01:00Hallo Levine
Allereerst dank voor je antwoord.
Vo...Hallo Levine <br />Allereerst dank voor je antwoord.<br />Vocht OK we gaan omhoog (mits het niet te plakkerig wordt / of moet die desem juist plakkerig zijn)<br />Desemopbouw was wat verkeerd ging van hoog naar laag ipv laag naar hoog (dus op het eind te weinig voedsel) begin 100 gram en later 50 toevoegen werkt niet.<br />M'n laatste toevoeging is op de 5e dag en dan maak ik het deeg 12 uur Rikhttps://www.blogger.com/profile/09671011300515250357noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-72620642042468987662018-01-22T23:26:53.341+01:002018-01-22T23:26:53.341+01:00Beste Rik, het valt me op dat je weinig vocht gebr...Beste Rik, het valt me op dat je weinig vocht gebruikt: 62,5% (800/500x100). Melk heeft een ander soortelijk gewicht dan water. Als je melk gebruikt dan kan je zo'n 5 - 10% meer toevoegen dan als je water zou gebruiken. Deeg met weinig vocht rijst slechter en het brood wordt compacter. Ik zou zelf richting de 68 - 70% vocht gaan. Ik vind de rijstijden erg lang. Met zoveel desem zou het deeg Levinehttps://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-41607955843329577672018-01-22T22:12:15.859+01:002018-01-22T22:12:15.859+01:00Hoi Levine
Maakte een vergelijkbaar recept en had...Hoi Levine<br /><br />Maakte een vergelijkbaar recept en had een paar constateringen.<br /><br />Krijg op desem (ondanks dat m'n desem er goed uit ziet) weinig rijs.<br />Ik rijs op 15 tot 18 graden en dan rustig 12 of meer uren..<br />Het brood is zeer compact (compacter dan foto boven) terwijl ik het toch graag luchtiger zou willen hebben..<br />Pas 2 rijzen toe 1 bolrijs en 1 busrijs<br />Rikhttps://www.blogger.com/profile/09671011300515250357noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-34291259522933157672017-03-05T15:04:25.194+01:002017-03-05T15:04:25.194+01:00Tip: lees eens dit artikel waarin de schrijver mee...Tip: lees eens dit artikel waarin de schrijver meel van molen de Vlijt vergelijkt met meel van een andere molen. Bakze!Levinehttps://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-29208727654370715242017-03-04T12:41:44.669+01:002017-03-04T12:41:44.669+01:00Hartelijk dank voor de snelle reactie, ik probeer ...Hartelijk dank voor de snelle reactie, ik probeer het nog een keer met iets meer water en langer kneden.<br />(Mijn meel is EKO volkoren tarwelmeel van molen de Vlijt in Wageningen, best goede kwaliteit, dacht ik - maar hoe het zit met de eiwitgehalte weet ik niet.)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-30659188191797089892017-02-26T15:24:31.681+01:002017-02-26T15:24:31.681+01:00Volkorenbrood is altijd iets compacter dan wit bro...Volkorenbrood is altijd iets compacter dan wit brood. Maar het mag geen baksteen worden. Als dat wel zo is dan kan dat verschillende oorzaken hebben: deeg niet goed gekneed, te kort, te lang laten rijzen, meel met laag eiwitgehalte gebruikt enz. Je kunt de zaden/pitten die ik noem vervangen door andere zaden en pitten. Ik bak dit brood met Volkoren Natuur van de Zuidmolen. En zoals je op de foto&Levinehttps://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-61119999942085396432017-02-26T15:02:50.972+01:002017-02-26T15:02:50.972+01:00Beste Levine,
Ik ben sinds de kerst weer zelf br...Beste Levine,<br /> Ik ben sinds de kerst weer zelf brood aan het bakken, heb een aantal recepten uit je eerste boek (en deze site) geprobeerd, alles fantastisch. Tot nu toe... Zoals bij meerdere mensen: dit brood rees niet goed, in mijn geval tijdens de tweede rijs en in de oven. De smaak is zeker goed, maar het was een beetje een baksteen. En een klein beetje droog.<br /> Vergeleken met het Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-43051366368756782042016-10-12T12:38:02.139+02:002016-10-12T12:38:02.139+02:00Zojuist voor het eerst brood gemaakt en het is hee...Zojuist voor het eerst brood gemaakt en het is heel goed gelukt. Net dus heerlijk kunnen spullen van het brood, Levine! Bedankt voor het recept en je adviezen op je site en youtube kanaal. Dit smaakt wel naar meer, binnenkort wil ik ook een rond brood, kleine broodjes en stokbrood bakken.Jenniferhttps://www.blogger.com/profile/05465315349631775574noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-7219360616396708442016-10-05T12:37:31.835+02:002016-10-05T12:37:31.835+02:00@Jennifer, je kunt een cakeblik gebruiken mits het...@Jennifer, je kunt een cakeblik gebruiken mits het geen zilverkleurig blik is. In een zilverkleurig blik wordt het brood niet zo mooi bruin. Een langwerpige glazen ovenschaal kan ook. Let er wel op dat het blik of de schaal de juiste maat heeft. Veel bakplezier!Levinehttps://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-49055907037949230112016-10-05T10:25:12.390+02:002016-10-05T10:25:12.390+02:00Goedemorgen Levine,
Je recept ziet er lekker uit,...Goedemorgen Levine,<br /><br />Je recept ziet er lekker uit, binnenkort wil ik het brood gaan maken. Ik heb alleen geen broodbakblik, ik heb wel een cakevorm, taartvorm en glazen ovenschalen. Wat zou ik kunnen gebruiken ter vervanging van het broodbakblik? Bedankt alvast!<br /><br />Groeten,<br />JenniferJennifernoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-26750062476995864432015-01-12T22:36:26.196+01:002015-01-12T22:36:26.196+01:00@John: dan moet je de ingrediƫnten van de poolish ...@John: dan moet je de ingrediƫnten van de poolish er wel bij doen anders klopt het recept niet. De smaak zal uiteraard anders zijn. Succes met bakken.Levinehttps://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-32719142749610581942015-01-11T11:57:20.757+01:002015-01-11T11:57:20.757+01:00Lol, poolish uiteraard, fijn die auto-correctieLol, poolish uiteraard, fijn die auto-correctieJohn de Kleinnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-26302071675282528542015-01-11T11:56:19.861+01:002015-01-11T11:56:19.861+01:00Levine, als je de tijd of rust niet hebt voor een ...Levine, als je de tijd of rust niet hebt voor een polishouders, kun je dan het ongewijzigde recept gebruiken en doorgaan?John de Kleinnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-20377007002789926172014-04-28T00:07:49.383+02:002014-04-28T00:07:49.383+02:00@Ewout: droge gist hoef je niet eerst op te lossen...@Ewout: droge gist hoef je niet eerst op te lossen, je kunt het gewoon door de bloem roeren. Levinehttps://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-86398805498876562742014-04-27T19:46:48.410+02:002014-04-27T19:46:48.410+02:00Hallo Levine,
ik ben al een tijd lang fan van je ...Hallo Levine,<br /><br />ik ben al een tijd lang fan van je site, maar nu heb ik een vraagje. je zegt voor de poolish te maken doe je de droge gist gewoon bij het meel en water, maar moet het niet eerst oplossen? ik gebruik droge actieve gist. bij voorbaat dank<br />EwoutAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/03270836234918920312noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-38508937178333942052014-03-14T19:07:37.134+01:002014-03-14T19:07:37.134+01:00Hoi Levine,
In dit brood staat de poolish 6 tot 8 ...Hoi Levine,<br />In dit brood staat de poolish 6 tot 8 uur, je waarschuwt dat hij daarna kan inzakken. Als ik je stokbrood met zaadjes maak, moet de poolish 12-16 uur staan. Wat maakt dat de tijden zo verschillend zijn?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-1990245519210747822014-03-10T20:05:53.770+01:002014-03-10T20:05:53.770+01:00Dankjewel Levine. Wij bakken al heel lang zelf bro...Dankjewel Levine. Wij bakken al heel lang zelf brood, en alweer een flinke tijd met poolish maar het werd niet meer zoals we wilden. Ik heb even heel precies jouw recept gevolgd om weer op het goede spoor te komen, en het werkte fantastisch!<br />Overigens bakken wij, na een tip van een bakker, altijd met een klein beetje witte bloem erdoor voor de luchtigheid. Daarnaast gebruiken we een gedeelteSophie van Wijnenhttps://www.blogger.com/profile/01067747444694052723noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-40136317913987216882014-03-01T17:16:16.223+01:002014-03-01T17:16:16.223+01:00Amona: 2,5 x zoveel. Minder kan ook maar dan krijg...Amona: 2,5 x zoveel. Minder kan ook maar dan krijg je langere rijstijden. Succes!Levinehttps://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-6633027064620954422014-03-01T16:08:22.727+01:002014-03-01T16:08:22.727+01:00Hallo, hoeveel gr verse gist moet ik gebruiken inp...Hallo, hoeveel gr verse gist moet ik gebruiken inplaats van droge? Bedanktamonanoreply@blogger.com