Pagina's

23 januari 2017

Brood met gedroogde tomaat en rozemarijn

Brood met gedroogde tomaten en rozemarijn

Met dit deeg kun je alle kanten op. Je kunt er boules of batards, stokbroden, pistolets of fougasses van maken. Lekker bij een soepje of met hartig beleg.

3 stokbroden
10 - 12 pistolets
4 fougasses
2 boules of batards

Hieronder staat de beschrijving voor het deeg kneden in een kneedmachine, het deeg kan uiteraard ook met de hand of in een broodbakmachine worden gekneed. 

Ik gebruik voor dit deeg altijd Franse bloem T65, een andere soort tarwebloem kan uiteraard ook.

Brood met gedroogde tomaten en rozemarijn

Poolish:
  • 100 gram tarwebloem (Franse bloem T65)
  • 100 gram water, 20 °C
  • 0,2 gram droge gist
Deeg:
  • de poolish
  • 500 gram tarwebloem (Franse bloem T65)
  • 290 gram water, 20 – 25 °C
  • 4 gram droge gist
  • 10 gram zout
  • 30 gram olie uit het potje met tomaten
  • 6 gram verse rozemarijnnaaldjes, eventueel fijn gehakt
  • 75 gram gedroogde tomaten op olie, in kleine stukjes

Poolish: Meng de ingrediënten in een kom. Dek de kom af en laat de poolish 8 - 12 uur op kamertemperatuur staan. Gebruik de poolish voordat hij weer in gaat zakken.

Deeg in een standmixer/spiraalkneder kneden: Doe poolish, tarwebloem en water in de kom. Kneed in ± 3 minuten tot een ruw deeg, dek de kom af en laat het mengsel ± 20 minuten rusten (autolyse). Voeg gist, zout en olie en kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg, het blijft kleverig (geen bloem toevoegen!). Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Voeg tegen het einde van de kneedtijd de rozemarijn en tomaatjes toe. Het deeg gaat er nu als een smurrie uitzien, geen paniek, gewoon door blijven kneden dan komt het vanzelf goed.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in licht met olijfolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. De de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette of met bloem bestrooide werkplek. Verdeel het deeg in het gewenste aantal stukken en bol de stukken deeg losjes op. Laat de deegbollen ± 20 minuten afgedekt rusten en vorm er dan broden van. Tip: hoe je de verschillende broden vormt staat met stap voor stap foto's uitgelegd in mijn boek Brood 2 uit eigen oven (de 1e druk van dit boek heeft als titel Meer brood uit eigen oven).

Boule/batard: Bestrooi het deeg met (rogge)bloem en leg met de naad naar boven in eveneens met (rogge)bloem bestrooide rijsmandjes. Dek het deeg af.

Stokbroden en pistolets: Leg de stukken deeg op een met bakpapier beklede pizzaschep of snijplank. Trek het bakpapier tussen de stokbroden omhoog zodat ze niet aan elkaar kunnen rijzen. Leg pistolets enkele centimeters uit elkaar. Dek het deeg af.

Fougasse: Leg de stukken deeg enkele centimeters uit elkaar op een bakplaat en dek ze af. Als de stukken deeg niet op 1 bakplaat passen, verdeel ze dan over twee bakplaten. Bak de platen met deeg direct na elkaar.

2e rijs: Laat het deeg in 30 - 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Let op: boules en batards hebben een langere rijstijd. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm de oven met daarin een pizza-/broodbaksteen 1 uur voordat de broden de oven in gaan voor op 230 °C (boven-/onderwarmte). Verwarm een braadslede of laag bakblik mee. Als je de broden op een bakplaat bakt hoeft de oven niet zo lang voorverwarmd te worden.

Bakken: Schuif de bakplaat in de oven of schiet de broden met papier en al op de pizza-/broodbaksteen. Giet ± 1 dl water in de braadslede. Sluit direct de ovendeur. Bak pistolets en fougasses ± 20 minuten, stokbroden ± 25 minuten, boules/batards ± 35 minuten. Laat de broden op een rooster afkoelen. Bestrijk de fougasses direct na het bakken met olie uit het potje tomaten.

Brood met tomaten en rozemarijn

09 januari 2017

Stamppot zuurkool met ananas (Thermomix)

Zuurkool in de Thermomix

Een makkelijk recept voor de Thermomix. Geen pannen nodig, minimale afwas. Terwijl alles in de Thermomix zit kan je rustig het nieuws lezen, je keuken opruimen of een wasje ophangen. De machine doet het kookwerk.

Bron: Thermomix kookatelier

Stamppot zuurkool met ananas
  • 800 gram bloemige aardappelen, geschild en in kleine stukken
  • 500 gram zuurkool
  • 1 klein blikje ananas, in stukjes
  • 125 gram spekblokjes
  • 75 - 100 gram ananassap
  • 100 gram slagroom
  • 30 gram roomboter
  • zout, versgemalen peper
  • 1 rookworst

Vul de mengbeker met 1 liter water.
Doe de gewassen aardappelen in het mandje en zet het mandje in de mengbeker. Bestrooi de aardappelen met zout. Plaats het deksel.

Zuurkool in de Thermomix

Doe in de Varoma achtereenvolgens de zuurkool zonder vocht, de spekblokjes, de ananasstukjes en leg hier bovenop de rookworst. Let er wel op dat een paar gaatjes in de bodem van de Varoma open blijven. Leg het deksel erop.

Zuurkool in de Thermomix

Zet de Thermomix op 30 minuten / Varoma / stand 1. Controleer na de 30 minuten of de aardappelen gaar zijn. Zo niet, dan nog een aantal minuten / Varoma / stand 1.

Giet het water uit de mengbeker. Doe 75 gram ananassap, slagroom, roomboter en versgemalen peper in de mengbeker en verwarm 2 minuten / 100 graden / stand 1.

Plaats de roerinzet op het mes (niet vergeten!).
Doe de aardappelen bij het mengsel in de mengbeker en mix 10 seconden / stand 3. Controleer of er geen klontjes meer in de aardappelpuree zitten. Anders nog een aantal seconden / stand 3 mixen. Voeg zo nodig de rest van het ananassap toe als de puree te droog is.

Doe de zuurkool met de spekjes en ananas in een schaal en schep er de aardappelpuree door.
NB: Je kunt dit ook in de Thermomix doen: Doe de zuurkool, spekjes en ananas bij de aardappelpuree in de beker en meng 30 seconden / stand 3, laat de roerinzet erin! Ik vind echter dat het mengsel niet goed gemengd wordt.

Serveer met de rookworst.

05 januari 2017

Honing Teriyaki Kip

Honing Teriyaki Kip

Ik heb mezelf deze 1e week van het nieuwe jaar vrij gegeven. Brood heb ik niet gebakken, maar wel mijn nieuwe keukenspeelgoed, de Instant Pot, uitgebreid getest. Ik heb er al van alles in klaargemaakt en ik ben heel blij met de resultaten.

Deze heerlijke kip in honing teriyakisaus heb ik al eerder klaargemaakt, maar dan in de slowcooker (recept hier). In de slowcooker duurt het ongeveer 4 uur voordat de kip gaar is. In een Instant Pot kan dat veel sneller als de high pressure stand wordt gebruikt. De kip wordt 15 minuten op hoge druk gekookt maar de totale tijd wordt wel iets langer. De druk moet immers eerst opgebouwd worden en moet er ook weer af. De totale tijd komt op zo'n 40 minuten. Tip: laat als het programma is afgelopen de druk eerst minstens 10 minuten uit zichzelf dalen, anders is de kans groot dat de kip taai wordt. Na die 10 minuten kan de druk eraf gehaald worden door het ventiel naar Venting te draaien. De resterende stoom ontsnapt dan (pas op: heet). Zodra het pinnetje naast het ventiel naar beneden zakt is de druk eraf en kan het deksel geopend worden.

In plaats van een Instant Pot kan uiteraard een ander merk (elektrische) snelkookpan worden gebruikt.

Honing Teriyaki kip - Instant Pot
  • 900 – 1200 gram kipfilet
  • 135 gram Kikkoman sojasaus met minder zout
  • 150 gram honing
  • 60 gram rijstazijn
  • 70 gram ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • flinke snuf versgemalen peper
  • 15 gram verse gemberwortel, geraspt of heel fijngesneden
  • 60 gram/ml water
  • 3 eetlepels maïzena
  • 3 bosuitjes in schuine stukjes gesneden
  • sesamzaadjes
  • gekookte rijst

Instant Pot
  1. Vet de binnenpot in met een beetje zonnebloemolie of invetspray uit een spuitbus. Leg de kipfilets in de binnenpan.
  2. Meng sojasaus, honing, rijstazijn, ui, knoflook, peper en gember in een schaaltje. Giet over de kip.
  3. Sluit het deksel en zet het ventiel op Sealing. 
  4. Druk op Poultry (stand Normal = 15 minuten high pressure).
  5. Laat als het programma is afgelopen de druk langzaam teruglopen (NPR). Draai na 10 minuten het ventiel naar Venting en laat de druk verder dalen (QR). 
  6. Druk op Keep warm/Cancel en open het deksel. Haal de gare kipfilets uit de binnenpan, leg op een bord en trek het vlees met twee vorken uit elkaar.
  7. Meng het water met de maïzena. 
  8. Druk op Sauté en laat de saus aan de kook komen. Voeg langzaam het maïzenapapje toe en laat de saus binden. 
  9. Doe het kippenvlees terug in de pan en roer door de saus.
  10. Schep gekookte rijst in borden, schep de kip met saus erover en garneer met bosui en sesamzaadjes.

Honing Teriyaki kip

Honing Teriyaki Kip


Bron: Gimme some oven.

02 januari 2017

Kip met sesam-gember-sojasaus

Kip met sesam-gember-sojasaus

Beste lezer, ik wens jullie allemaal een goed 2017. Dat het maar een mooi jaar mag worden!

Aan goede voornemens doe ik niet, want daar komt toch nooit iets van terecht. Wel ben ik van plan om dit jaar meer aandacht aan mijn blog te besteden. Vorig jaar is dat er, mede door het schrijven van mijn tweede boek Meer brood uit eigen oven, helemaal bij ingeschoten. Edit: Inmiddels is het boek Meer brood uit eigen oven niet meer verkrijgbaar. Het is vervangen door Brood 2 uit eigen oven. Alleen de titel is anders, de inhoud is hetzelfde gebleven.

Ik trap af met dit makkelijke kipgerecht. Het staat in een mum van tijd op tafel. Gebruik bij voorkeur kippendijfilet. Dat is veel sappiger dan kipfilet.

Tip: ik gebruik een eetlepel met de inhoud van 15 ml. In kookwinkels te koop in een setje met verschillende maten theelepels.

Kip in sesam-gember-sojasaus

Kip:
  • 450 gram kipfilet of kippendijfilet, in stukjes
  • 1 L ei
  • 2 eetlepels maïzena
  • snuf zout en versgemalen peper
Saus:
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 eetlepel water
  • ½ eetlepel geroosterde sesamolie
  • 1 ½ eetlepel vloeibare gula djawa of bruine basterdsuiker
  • 1 ½ eetlepel rijstazijn
  • stukje verse gember van ± 3 cm, heel fijn gesneden of geraspt
  • 1 teen knoflook, heel fijn gesneden of geraspt
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 1 eetlepel maïzena
Verder:
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • gekookte rijst
  • 2 bosuitjes, in ringetjes

Roer de ingrediënten voor de saus in een schaaltje door elkaar. Zet apart tot gebruik.

Meng in een grote kom het ei met de maïzena en peper en zout. Roer er de stukjes kip door.

Verhit een wok/wadjan op hoog vuur, voeg de olie toe en laat heet worden. Voeg de stukjes kip samen met het eimengsel toe. Bak de kip goudbruin en gaar. Schep af en toe om.

Giet de saus erbij en roer alles door elkaar. Draai het vuur uit zodra de saus gebonden is.

Serveer met gekookte rijst en garneer met ringetjes bosui.

Bron: BudgetBites