27 december 2016

Nieuw keukenspeelgoed: de Instant Pot

Instant Pot

Ik heb een zwak voor keukenapparaten, bij voorkeur met een stekker eraan. Ik heb helaas maar een kleine keuken, dus ik moet selectief zijn. Hoewel? Als ik zo om me heen kijk dan heb ik al een aardige verzameling staan. Veel apparaten gebruik ik regelmatig, anderen maar af en toe.

Neem bijvoorbeeld de slowcooker. Zo’n slowcooker is op zich heel makkelijk: je doet alle ingrediënten erin, je zet het apparaat aan en je hebt er uren geen omkijken naar. Helaas kan ik in de slowcooker die ik heb niks aanbraden. Bij sommige gerechten is dat wel lekkerder. Om die reden was ik al een tijdje met een schuin oog aan het kijken naar een slowcooker waarin dat wel kan.

Twijfel, twijfel, zal ik wel of niet een nieuwe slowcooker kopen. Het komt me namelijk niet altijd uit om de slowcooker te gebruiken. Ondanks dat er eigenlijk niets kan gebeuren (kan niet overkoken, niet aanbranden) vind ik het een onprettig idee om dat ding de hele dag aan te laten staan als ik niet thuis ben.

En toen las ik op een avond ineens iets over een Instant Pot. Een 7 in 1 apparaat waarin je onder andere kunt aanbraden, sudderen, rijst koken, stomen, soep maken, yoghurt maken, slowcooken maar ook op high pressure kunt koken. Een snelkookpan maar dan met een heleboel andere functies. Ik typte bij Google de zoekopdracht ‘Instant Pot’ in en er ging een wereld voor me open. Ik was meteen verkocht.

Ik kwam er al snel achter dat de Instant Pot niet in Nederland te koop is, maar wel bij Amazon.uk en bij Amazon.de. En ik zocht op het juiste moment: het was namelijk Black Friday en de Instant Pot was flink afgeprijsd!

Een paar dagen later stond de Instant Pot op mijn aanrecht en inmiddels heb ik hem al een aantal keren met groot succes gebruikt. Ik was vooral benieuwd naar het koken op high pressure, de snelkookfunctie. Ik vind het geweldig. Snel klaar met behoud van smaak. Suddervlees is bijvoorbeeld in ongeveer 45 minuten gaar. Daar moet dan nog wel de tijd bijgeteld worden voordat de druk is opgebouwd (± 10 minuten) en de druk moet er ook weer af (ook ± 10 minuten). Als ik nu om 4 uur ’s middags thuis kom en bedenk dat ik hachee wil eten dan kan dat. Ik kan er dan zelfs ook nog rode kool in maken (8 minuten op high pressure). We eten altijd pas rond half 8, dan heb ik dus ruim de tijd.

Rode kool uit de Instant Pot

Rode kool uit de Instant Pot

De Instant Pot is echt een veelzijdig apparaat. Je kunt alles met de hand instellen en je kunt ook kiezen uit verschillende programma's. Ik ben er erg blij mee, mijn beste aankoop sinds tijden. Op mijn Pinterest pagina heb ik inmiddels een groot aantal recepten verzameld voor de Instant Pot c.q. snelkookpan. Nu nog tijd vinden om alles uit te proberen! Vanaf nu zullen er regelmatig ook recepten voor de Instant Pot op mijn blog komen.

Wil je meer lezen over de snelkookpan in het algemeen? Lees dan dit artikel eens op Koken met kennis en bekijk de recepten. Eke Mariën gebruikt een snelkookpan die je op het fornuis verwarmt, het principe is echter bijna hetzelfde als in een elektrische snelkookpan.

21 december 2016

Broodpudding uit de Airfryer

Broodpudding uit de Airfryer

Snifferdesnif hatsjie. Ik ben snip en snipverkouden. Mijn stem was al een paar dagen aan het kraken en gisteren, tijdens de laatste workshop van dit jaar, voelde ik al aankomen dat er een verkoudheid op de loer lag. Gisteravond kreeg ik koorts en nu zit ik al niezend en proestend achter mijn computer.

Gelukkig kan ik rustig aan doen. Geen workshops meer dit jaar (hebben jullie al gezien dat er nieuwe data zijn tot en met maart 2017?) en ik hoef geen kerstdiner voor tig gasten te koken. We houden het heel simpel dit jaar. Vandaag heb ik op de bank gehangen, filmpje gekeken, naar Serious Request gekeken en toch ook heel even de keuken ingedoken omdat ik trek had in iets lekkers.

Tijdens de lunch bij de workshop gisteren serveerde ik een feestelijk vlechtbrood met sinaasappel en daar had ik nog een stukje van over. Minder geschikt om er tosti’s van te maken maar wel heel lekker om er ouderwetse broodpudding mee te maken.

5-vlecht

Zo gezegd, zo gedaan. In plaats van de oven te gebruiken heb ik de broodpudding in de Airfryer gebakken en dan ging perfect.

Over de Airfryer gesproken ….. Ik kreeg onlangs van de dames van The Amazing Kitchen hun onlangs verschenen boek Hét kookboek voor de Airfryer toegestuurd. Erg leuk boek. In hun boek staat ook een recept voor broodpudding, onderstaand recept is echter mijn eigen recept dat ik al jaren gebruik maar nu aangepast en bewerkt voor de Airfryer.

Dit heerlijke toetje staat in 30 minuten op tafel.

Broodpudding uit de Airfryer (4 personen)
  • 150 gram oud brood, (wit, brioche of rozijnen- of krentenbrood)
  • handje rozijnen (optioneel)
  • 300 gram melk
  • 1 ei + 1 eidooier
  • 50 gram suiker
  • ¼ theelepel kaneel
  • ½ theelepel vanille extract
  • ovenschaaltje van ± 20 cm, ingevet
  • poedersuiker

Snijd het brood in blokjes. Doe de broodblokjes in het ovenschaaltje. Strooi er de rozijnen/krenten over (optioneel).

Klop melk, ei, eidooier, suiker, kaneel en vanille extract met een garde door elkaar. Schenk het mengsel over de broodblokjes. Druk de broodblokjes met de achterkant van een lepel aan. Laat 5 minuten staan.

Verwarm de Airfryer voor op 160 °C.

Zet het schaaltje in het mandje in de Airfryer. Bak de broodpudding in 20 minuten goudbruin. De custard is dan net gestold. Laat 5 minuten staan en serveer. Bestrooi desgewenst met poedersuiker.

04 december 2016

Bolognesesaus uit de slowcooker

Bolognesesaus (uit de slowcooker)


Het voordeel van een slowcooker is dat je er geen omkijken naar hebt zodra alles erin zit, het nadeel is dat je wel op tijd moet beginnen. Gelukkig heeft een slowcooker twee standen: hoog en laag. Ik geef de voorkeur aan de stand laag, maar op dagen dat ik weer eens de tijd uit het oog heb verloren is stand hoog toch wel handig ....

Voor deze bolognesesaus bak je eerst de spekreepjes, de groenten en het gehakt in een pan op het vuur en dit gaat vervolgens samen met de overige ingrediënten in de slowcooker. Even omroeren en je hebt er geen omkijken meer naar. Is de ingestelde kooktijd verstreken dan springt de slowcooker automatisch op de warmhoudstand.

Uiteraard kun je deze bolognesesaus ook in een pan op het vuur maken. Zet de pan op de kleinste pit en laat de saus enkele uren zachtjes sudderen.

Wij zijn maar met z'n tweeën, maar ik maak toch het volledige recept. Wat overblijft gaat in porties in de vriezer voor dagen waarop ik weinig tijd of geen zin heb om te koken.

Bolognesesaus uit de slowcooker (6 - 8 personen)
  • 125 gram gerookte spekreepjes of pancetta
  • 1 eetlepel boter of olijfolie
  • 1 grote ui, fijn gesnipperd
  • 2 stelen bleekselderij, fijn gesneden
  • 2 worteltjes, fijn gesneden
  • 900 gram mager rundergehakt
  • 60 ml witte wijn
  • 4 blikken (à 400 gram) gepelde tomaten
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 takje verse of ½ theelepel gedroogde oregano
  • 1 takje verse of ½ theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 takje verse of ½ theelepel gedroogde tijm
  • zout, versgemalen peper
  • 20 gram verse platte peterselie, fijn gesneden
  • 75 ml koffieroom

Bak de spekreepjes in een braadpan op zacht vuur, ± 5 minuten. Voeg boter, ui, bleekselderij en worteltjes toe en bak tot de groente zacht is, ± 5 minuten

Zet het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Strooi er zout en peper over en bak het gehakt rul. Voeg de wijn toe en laat in 3 - 4 minuten inkoken.

Voeg tomaten, laurierblaadjes en kruiden toe en roer door elkaar, druk de tomaten kapot. Schep het mengsel in de slowcooker. Leg het deksel erop en laat 6 uur op stand laag of 4 uur op stand hoog sudderen.

Schep er eventueel het vet af (bij mij kwam het vet bovendrijven en was er gemakkelijk af te scheppen). Proef of er nog zout en/of peper bij moet. Roer er vlak voor het serveren de koffieroom en de peterselie door.

Serveer met je favoriete pasta en Parmezaanse kaas.

Bron: aangepast recept van Skinny Taste