25 augustus 2016

Update: boek Meer brood uit eigen oven

BoekMeerbrooduiteigenoven

Het is al meer dan 3 maanden geleden sinds mijn laatste blogartikel. Hoogste tijd voor een update!

Ik heb in afgelopen maanden niet stil gezeten, integendeel. Ik heb keihard gewerkt en artikelen schrijven voor mijn blog is er helemaal bij ingeschoten. Alleen op mijn Facebookpagina Uit de keuken van Levine heb ik regelmatig wat van me laten horen. Al mijn tijd heb ik besteed aan workshops geven en het afmaken van mijn tweede boek ‘Meer brood uit eigen oven’.
Edit: Inmiddels is het boek Meer brood uit eigen oven niet meer verkrijgbaar. Het is vervangen door Brood 2 uit eigen oven. Alleen de titel is anders, de inhoud is hetzelfde gebleven.

Ik heb weer mijn best gedaan om er een mooi boek van te maken, met voor ieder wat wils. Ik heb veel nieuwe recepten bedacht en getest, weer veranderd, geschrapt en sommige toch weer uit de virtuele prullenbak teruggehaald. Ik ben en blijf een eeuwige twijfelaar. Zal ik dit recept wel en die niet of juist andersom of o nee, dat is ook wel een leuk idee en ga zo maar door. Daar gaat heel veel tijd in zitten …….

Boekschrijven

Begin juli heb ik alle knopen doorgehakt en besloten welke recepten er in het boek komen. Gedurende de maand juli heb ik alle broden weer opnieuw gebakken en heeft Simone van den Berg (die ook de eindfoto's van mijn eerste boek 'Brood uit eigen oven' heeft gemaakt) ze op de foto gezet.

Fotosmakenvoorboek

Voor die tijd had ik samen met mijn broer Ridder van Doorne al meer dan 400 stap voor stap foto’s gemaakt. Helaas passen al die foto’s niet in het boek, maar er staan er zoveel als nodig en mogelijk is in.

Stapvoorstap

Inmiddels heb ik alle teksten, recepten en stap voor stap foto’s bij mijn uitgever, Forte uitgevers, ingeleverd en nu mogen zij ermee aan de slag. Binnenkort komt de eerste drukproef en daar ben ik heel benieuwd naar.

Begin november is 'Meer brood uit eigen oven" overal te koop. Je kunt het nu ook al reserveren bij Bol.com.


Inhoud boek

Het boek begint met een algemeen gedeelte met daarin onder andere tips voor beter brood en bevat drie hoofdstukken met recepten. In het eerste hoofdstuk staan 25 recepten die je op drie manieren kunt maken: als recht toe recht aan gistbrood, als brood met een voordeeg (poolish, pâte fermentée, biga of sponge, afhankelijk van het recept) en als desembrood. Aan jou dus de keuze welke versie je wilt maken of misschien wil je wel alle drie de versies uitproberen. Heb je minder tijd dan kies je voor de recepten met gist en heb je meer tijd dan kun je kiezen voor de recepten met een voordeeg of met desem. In de inleiding van dit hoofdstuk geef ik ook nog algemene uitleg, bakken met desem komt aan de orde en geef ik antwoord op de meest gestelde vragen over het maken, onderhouden en gebruiken van desem. In het tweede hoofdstuk komen recepten aan bod van ‘over de grens’ en in het derde hoofdstuk staan zoete en hartige broden.

Als je alle recepten uit ‘Meer brood uit eigen oven’ wilt bakken dan ben je 100 broden verder en dan heb ik de variatiemogelijkheden die bij diverse recepten staan vermeld niet eens meegerekend.

De recepten zijn heel divers. Stoere vloerbroden, busbroden, stokbrood, epi, couronne, tabatière, pistolets, zachte broodjes, ciabatta, bagels, gevulde broden, broden met en zonder zaadjes, broden en broodjes met noten, chocolade, krenten, rozijnen, appel, sinaasappel, aardappel, chorizo, kruiden, gedroogde tomaatjes, gekarameliseerde ui, kaas, bier, melk, water, kokosmelk, zure room en ga zo maar door. Ze staan allemaal in ‘Meer brood uit eigen oven’.

Bij alle recepten is de achterliggende bakkersformule vermeld zodat je in één oogopslag kunt zien met wat voor deeg je te maken hebt. In mijn eerste boek ‘Brood uit eigen oven’ staat al een uitgebreide uitleg over de bakkersformule en in dit tweede boek ga ik er nog verder op in. Leg je rekenmachine maar alvast klaar!

Binnenkort een nieuwe update over mijn nieuwe boek en ik beloof hierbij dat ik vanaf september weer meer aandacht aan mijn blog zal besteden en regelmatig nieuwe artikelen en recepten zal publiceren.

Dit artikel bevat een affiliatie link.