21 april 2016

Ayam Boemboe Bali van Sinta

Bali

In maart waren we in Bali en we verbleven in dezelfde villa als in 2009 en 2010. De naam van de villa is enkele jaren geleden veranderd in Bali Sea Villas, maar verder is alles op een paar meubelstukken na hetzelfde gebleven. Toen we aankwamen voelde het als thuiskomen. We hebben weer genoten, het is zo heerlijk daar. Ik zou als het kon zo mijn koffers weer pakken en teruggaan.

We werden bij aankomst verwelkomt door Sinta. Zij werkt inmiddels ruim 7 jaar in de villa en net als in 2009 en 2010 heeft ze ons behoorlijk in de watten gelegd. We hoefden werkelijk niks te doen. Sinta zorgde voor alles. Ze stond zelfs op een middag onze kleding die ze gewassen had te strijken! Dat hebben we haar overigens direct verboden. Nergens voor nodig om in die hitte een paar vouwen uit t-shirts te strijken. Doe ik thuis ook niet …..

We zijn een paar keer uit eten geweest bij de Spice Beach Club en alle andere dagen heeft Sinta voor ons gekookt. We hadden goede herinneringen aan haar kookkunsten en ook deze vakantie was alles weer verrukkelijk! We bespraken altijd tijdens het diner met haar wat we de volgende dag zouden eten. Vaak lieten we de keuze ook aan haar over: kijk maar wat je kunt kopen en verras ons. ’s Morgens voordat ze naar de villa kwam deed ze de boodschappen op de markt in Seririt en rond een uur of 4 begon ze met de voorbereidingen voor het eten. Heerlijke geuren kwamen dan uit de keuken.

Bali, lokale markt in Seririt
Markt in Seririt

Ik heb een paar keer met haar meegekeken en het één en ander opgeschreven. Af en toe schrok ik even van de hoeveelheid rode pepers die ze op het aanrecht had liggen, maar al met al was het eten nooit te pedis (heet/spicy).

En wat hebben we dan allemaal gegeten daar? Nou dit:

Bali Culinair1

Bali culinair2

De lunch hielden we altijd eenvoudig en bestond uit allerlei soorten vers fruit. Voor het ontbijt hadden we uit Nederland eiwitshakes meegenomen.

De ayam boemboe bali hebben we op ons verzoek twee keer gegeten omdat we het echt ontzettend lekker vonden. De tweede keer dat ze het maakte heb ik met haar meegekeken en enkele aantekeningen, foto's en een filmpje gemaakt.

Ayam Boemboe Bali van Sinta

Ayam Boemboe Bali van Sinta
  • 300 gram kipfilet of kippedijvlees, in stukjes
  • stukje trassi
  • paar teentjes knoflook
  • stukje verse koenjit
  • stukje verse gember
  • 3 kemirinoten
  • 3 sjalotjes
  • 6 verse rode pepers (of minder naar smaak)
  • stukje gula djawa of 1 eetlepel palmsuiker
  • 4 serehstengels
  • ± 2 dl kokosmelk
  • zout
Kook de stukjes kip in een wadjan op zacht vuur in ± 5 minuten in water gaar. Laat uitlekken in een vergiet.

Saus: snij de trassi, knoflook, koenjit, gember, kemininoten, sjalotjes, rode peper en gula djawa kleiner en doe in een blender en maal fijn. Snij de sereh fijn.

Doe de kip weer in de wadjan, voeg de saus toe en laat al omscheppend zachtjes bakken. Schep de sereh erdoor en voeg de kokosmelk toe. Laat het geheel warm worden. Breng op smaak met zout en serveer.

Ayam Boemboe Bali van Sinta

01 april 2016

Chocoladecake (met zuurdesem)

Chocoladecake (met zuurdesem)


Met zuurdesem kun je niet alleen brood bakken, maar ook wafels en pannenkoeken maken. Vandaag probeerde ik iets nieuws uit: ik verwerkte zuurdesem in een cake. Het resultaat is een heerlijke zachte chocoladecake. Voor herhaling vatbaar!

Je hebt voor deze cake actief desem nodig, de desem zorgt er samen met de baking soda voor dat de cake tijdens het bakken gaat rijzen. Actief betekent dat de desem een aantal uren voordat je ermee gaat bakken ververst is. Je kunt de desem gebruiken als het volume verdubbeld is en volop bubbelt.

Ben je nog niet thuis in de wonderlijke wereld van zuurdesem, weet je niet hoe het werkt of vindt je het eng? Geef je dan op voor een (altijd heel gezellige) workshop Zuurdesem. Ik vertel je er dan van alles over, leer je hoe je het maakt, hoe je het moet onderhouden en we gaan ermee bakken. Er is nog plaats op verschillende data. Klik hier voor het overzicht van de workshops die ik geef.

Chocoladecake met zuurdesem
  • 200 gram rietsuiker
  • 115 gram zachte ongezouten roomboter
  • 60 gram ei (= 1 L ei)
  • 5 ml/1 theelepel vanille extract
  • 30 gram sterke koude koffie*
  • 100 gram actief zuurdesem, 100% hydratatie
  • 130 gram tarwebloem
  • 30 gram cacao
  • ½ theelepel baking soda/natriumbicarbonaat
  • ½ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel zout
  • 50 gram grof gebroken walnoten
  • 50 gram (witte) bakvaste chocolade druppels
  • vierkante bakvorm van 20 cm
* Hiervoor kun je ook oploskoffie of espressopoeder gebruiken: los 1 eetlepel oploskoffie of 1 zakje espressopoeder op in 30 gram koud water.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier. Laat de zijkanten overhangen, dan kan je de cake na het bakken makkelijk uit de vorm tillen.

Meng de bloem, cacao, baking soda, kaneel en zout in een schaal door elkaar.

Mix de suiker en de boter (met mixer of platte klopper standmixer) in ± 5 minuten tot een licht en luchtig mengsel. Voeg het ei toe en mix tot het ei volledig is opgenomen. Voeg het vanille extract, de koffie en de zuurdesem toe en mix erdoor.

Zeef het bloemmengsel boven de kom en mix er op langzame stand door, niet te lang mixen. Meng er tot slot de walnoten en chocolade druppels door.

Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant met een natgemaakte lepel glad. Het beslag is vrij stevig.

Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in 35 - 40 minuten gaar. De cake is goed als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt.

Laat de cake in de vorm ± 10 minuten afkoelen, haal hem uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen.

Bron: Cultures for Health